Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Juncker szerint az összes biztosjelölt meggyőző volt

Jonathan Hill brit jelöltre újabb meghallgatás vár, Navracsics Tibor és Vera Jourová jelölthöz pedig további írásbeli kérdéseket intéznek.
Habár Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke úgy ítélte meg csütörtökön, hogy az Európai Parlament szakbizottságai előtt meghallgatott összes EU-biztosjelölt igazolta felkészültségét, Jonathan Hill brit jelöltre újabb meghallgatás vár, Navracsics Tibor magyar és Vera Jourová cseh jelölthöz pedig további írásbeli kérdéseket intéznek az EP-képviselők, mivel ők egyelőre nem kapták meg az illetékes bizottságok támogatását.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági ügyek EU-biztosának jelölt Navracsics Tiborhoz az oktatási és kulturális szakbizottságban helyet foglaló képviselők csütörtök délután háromig frakciónként két-két kérdést intézhettek írásban, mivel az egyes frakciók szakbizottsági koordinátorai nem tudtak megegyezésre jutni értékelését illetően.

A liberális, a radikális baloldali, a zöldpárti és az euroszkeptikus koordinátor egyértelműen kifogásokat emelt Navracsics Tiborral szemben - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő forrás az MTI-vel.

A szabály az, hogy ha akár egy koordinátor is kifogást emel, össze kell hívni az egész bizottságot, ahol szavazással döntenek. Navracsics Tibor ügyében szavazást kértek a szociáldemokraták is. A magyar jelöltnek hétfőig el kell juttatnia írásbeli válaszait a pótlólag feltett kérdésekre. Ezeket az EP oktatási és kulturális bizottsága hétfő délután megvitatja, majd szavazással dönt arról, hogy támogatja-e a jelöltet.

A szociáldemokraták csütörtöki közleménye szerint a magyar jelölt szerda esti teljesítményével csalódást és aggodalmat keltett a képviselők többségében.

Annak ellenére, hogy az EU értékeinek tiszteletét hangoztatta, és ígéretet tett arra, hogy független módon fog eljárni, a szociáldemokrata frakció tagjai úgy vélik, hogy nem oszlatta el a szerepével kapcsolatos kételyeket - írták.

Szerdai meghallgatásán Navracsics Tibor közölte: az Európai Bizottság lojális és független tagja kíván lenni, az uniós alapértékekben, valamint a biztosi függetlenségben hisz, biztosként pedig a szerződés őreinek egyike lenne, a rábízott tárcát az európai integráció arcává és emberi lelkévé óhajtja tenni.

Navracsics Tibor több kérdést kapott az Orbán-kormányban végzett tevékenységével kapcsolatosan, beleértve a korábbi konfliktusokat az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal a médiatörvény, az igazságszolgáltatás függetlensége, az adatvédelmi biztos és a civilszervezeteknél zajló ellenőrzések okán.

Az eddig meghallgatott jelöltek legtöbbje támogatást kapott az illetékes szakbizottságtól, de a szerdán meghallgatott brit Jonathan Hillre újabb meghallgatás vár. A konzervatív politikust a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió reszortjának felügyeletével akarja megbízni Juncker.

"Lord Hill megmutatta jelentős személyes kvalitásait és kommunikációs képességeit. Úgy hisszük, jó biztos válhat belőle, de ami a portfóliójának tartalmát és prioritásait illeti, nem teljesen győzött meg bennünket" - indokolta a "pótvizsgára utalást" Elisa Ferreira, a szociáldemokrata frakció gazdasági és pénzügyi szóvivője.

Egyelőre nem ismeretes az állásfoglalás a francia szocialista párti Pierre Moscoviciről, akit csütörtök délelőtt hallgattak meg. A gazdasági és pénzügyi biztosnak jelölt politikust illetően egyelőre csak egy olyan néppárti állásfoglalást adtak ki, miszerint "alig bizonyult meggyőzőnek", a szociáldemokrata közlemény szerint viszont "kitűnő biztos" lenne.

Navracsics Tiborhoz hasonlóan további írásbeli kérdéseket kap a cseh Vera Jourová, akit igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztosnak jelöltek.

Juncker szóvivőjén keresztül mindenesetre azt közölte, hogy "eddig az összes jelölt meggyőzően demonstrálta kompetenciáját és európai elkötelezettségét".

A 27 biztosjelölt közül eddig csak az úgynevezett "egyszerű biztosnak" jelölt politikusokat hallgatták meg. Ezután kerülnek sorra azok, akiket a hét bizottsági alelnöki pozíció valamelyikébe szán Jean-Claude Juncker. Pénteken nem lesznek meghallgatások, jövő hétfőn azonban igen, majd kedden zárul az előre beütemezett folyamat.

Az EP folyosóin hetek óta közbeszéd tárgya a jobbközép néppártiak és a szociáldemokraták közt állítólag létrejött "meg nem támadási megállapodás", miszerint nem kifogásolják egymás jelöltjeit. E megállapodás tényét hivatalosan mindkét oldalról cáfolják, és azt állítják, hogy mindenkit érdeme szerint ítélnek meg.

A jog szerint mindenesetre az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kinevezését megvétózza, a plenáris ülés egyetlen egyszer szavaz arról, hogy támogatja-e az egész biztosi kollégium kinevezését. Még soha nem volt példa arra, hogy a plenáris ülés leszavazza a biztosi testület kinevezését, vagy akár egy bizottság leszavazzon egy kijelölt biztost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönben mard a volt szlovén miniszterelnök

A szlovén legfelsőbb bíróság helybenhagyta Janez Jansa volt miniszterelnök kétéves börtönbüntetését… Tovább olvasom