Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Júniusig benyújtja uniós csatlakozási kérelmét Albánia

Egy leendő uniós tag csatlakozási kérelmét mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia, mielőtt az Európai Bizottság elé kerülne a kérdés.
Albánia még június 28-a, azaz a parlamenti választások előtt kérelmezi felvételét az Európai Unióba - jelentette ki Sali Berisha miniszterelnök vasárnap este az AFP-nek

Mint mondta, Tirana "elvileg" még a cseh uniós elnökség idején, azaz 2009 első félévében benyújtja a csatlakozási kérvényt. "Egyetértünk a kérvénnyel" - tette hozzá, utalva arra, hogy az albán lakosság 96 százaléka támogatja az ország EU-csatlakozását.

Számos uniós tagállam ugyanakkor vonakodik az új jelöltek fogadásától, elsősorban azzal az intézményes válsággal indokolva ezt, amelybe a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának hiánya taszította az Uniót. A német CDU egyenesen beemelte a vasárnap meghirdetett választási programjába az EU-bővítés leállítását, mondván: a 12 új tag csatlakozása túl nagy erőfeszítéseket igényelt az elmúlt években, ezért most a konszolidáción a sor.

Egy leendő uniós tag csatlakozási kérelmét mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia, mielőtt az Európai Bizottság elé kerülne a kérdés. Az Európai Bizottság egyébként korábban arra figyelmeztetett, hogy a parlamenti választások zökkenőmentes lebonyolítása alapfeltétele Albánia EU-tagjelöltté válásának.

Olvasóink írták

 • 8. gondolkodo 2009. március 12. 09:00
  „Fel kell venni! Megelőznek, helyet cserélünk (mint úniós országok egymásközt) és Magyarország tengerparti állam lesz!”
 • 7. toxi-2 2009. március 11. 21:06
  „Csak halkan súgom meg, hogy Törökország nincs az Unióban, de ne mond meg senkinek, jó?”
 • 6. mentelmi-jog 2009. március 11. 10:23
  „Hehe, ezt komolyan is gondolják, vagy csak április elsejei tréfának? Bár Bulgária és Törökország után már azon sem csodálkoznék ha mondjuk Irakot vagy Afganisztánt is felvennénk. Mindegy itt már a fejlettség, de még a földrajzi elhelyezkedés is: Lásd Törökország. A következő gondolom Grúzia lesz, a törökök után az is jogosan nyújthatja be a kérelmét, ugyanannyira van az is Európában...”
 • 5. skeletorNB 2009. március 09. 21:31
  „Az biztos!
  Én eddig Mexikóval példálóztam, de Albánia jóval közelebb van.”
 • 4. toxi-2 2009. március 09. 12:30
  „EURÓPA EGYETLEN ESÉLYE ALBÁNIA!
  (Románia és Bulgária után mindenképp).
  Aki úgy gondolja, hogy Magyarország kakában van, utazzon el oda egy hétre, utána úgy fogja szeretni a hazáját, mint még soha. Elképesztő!”
 • 3. comet 2009. március 09. 10:10
  „hajrá Albánia, frissítsd fel ezt a rogyadozó Európát.
  Kalapolós Fletó ha meglátogat, csak kecskét igérj neki, káposztát semmi esetre se.
  Meg a Tesco, Metro, Penny meg hasonló láncokat is jó távol tartani. Jobb ha a láncait maga hozza létre az ország, mégha kereskedelmiről is van szó, ez ugyanis nem high tech kategória (Magyarországot leszámítva).”
 • 2. trixi11 2009. március 09. 07:15
  „Pont ez a gondolat ugrott be nekem is elsőre!”
 • 1. mackósajt 2009. március 09. 06:59
  „Simán beléphetnének az EU-ba! Lassan már ők is elhagynak minket! (Vagy már elhagytak?)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Valódi IRA vállalta az észak-írországi merényletet

A Valódi IRA nevű szakadár, félkatonai csoport vállalta magára a szombati, észak-írországi fegyveres támadást, amit egy brit támaszponton követtek el, két katona halálát okozva Tovább olvasom