Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Kadhafi a NATO-t és Európát fenyegette

Hangüzenetben beszédet intézett Moammer el-Kadhafi líbiai vezető pénteken az észak-afrikai arab ország fővárosának központjában, a Zöld téren egybegyűlt több ezer hívéhez; azt üzente a NATO-nak, állítsa le a líbiai célpontok elleni légi hadjáratot, vagy katasztrófával lesz kénytelen szembenézni.
"Azt tanácsoljuk (a NATO-nak), vonuljon vissza, mielőtt katasztrófa éri" - mondta a 69 éves ezredes híveinek, akik zöld zászlókat lengettek, és Kadhafit ábrázoló képeket tartottak a magasba.

"Azt tanácsolom, mondjanak le terveikről, és tárgyaljanak a líbiai néppel" - üzente a líbiai vezető a katonai szervezetnek.

"Dönthetünk úgy, hogy hasonlóan bánunk veletek (ahogy ti bántok velünk). Ez a nép (a líbiai) képes rá, hogy átvigye a csatát Európába, hogy megtámadja az otthonaitokat, a családotokat, ahogy ti is célba vettétek a mi otthonainkat" - mondta, a nyugati országokhoz intézve szavait.

Árulónak nevezte a kormányellenes lázadókat, és őket hibáztatta Líbia bajaiért. "Mi sodort titeket ebbe a helyzetbe? Az árulók" - mondta, és arra biztatta híveit, vonuljanak a Tripolitól délre elterülő hegyekbe, és tisztítsák meg a körzetet azoktól a fegyverektől, amelyeket a francia hadsereg dobott le a felkelőknek egy hónappal ezelőtt. A fegyverszállítás tényét a napokban ismerte el a francia vezérkar.

Ez volt a legnagyobb Kadhafi-párti tüntetés az elmúlt hetekben Tripoliban. Négy nappal azután rendezték, hogy az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki Kadhafi és fia, Szeif ellen, valamint a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. A vád szerint felelősek azért, hogy tavasszal a líbiai biztonsági erők belelőttek a Kadhadfi-rendszer ellen tüntető tömegbe.

A líbiai népfelkelésből azóta elhúzódó polgárháború lett; a kormányellenes lázadók kezén van a keleti országrész nagy része és a Tripolitól száz kilométernyire délre fekvő Nefúsza-hegység. A NATO vezette szövetséges erők harci repülőgépei március óta bombáznak líbiai célpontokat, ezzel segítve a felkelőket.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2011. július 02. 19:05
    „Egy diktator akinek meg nem nott be a feje lagya ... Ha valaki sajat allampolgarait oldokli vakon az egy haborus bunos. Konnyebb lett volna ot csak kiittatni mindenfele haboru nelkul. Sajna most minden libiai issza a levet ennek a haborunak - amit talan meg csak a Kadhafi malmara hajtja a vizet.”
  • 1. CID 2011. július 01. 23:37
    „<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor átadta az EU elnöki tisztségét

Orbán Viktor pénteken Varsóban átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak. Tovább olvasom