Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kadhafi is célpont lehet

A brit védelmi miniszter nem zárja ki, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is célponttá válhat az ország ellen folytatott légi hadművelet során.

11:42 A brit védelmi miniszter nem zárja ki, hogy maga Moammer Kadhafi líbiai vezető is célponttá válhat az észak-afrikai ország ellen folytatott légi hadművelet során, ugyanakkor Washingtonban és Párizsban ezt határozottan cáfolják.

Liam Fox brit védelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva "egy lehetőségnek" mondta azt, hogy Kadhafi is célponttá válhat, de ez szerinte azért problematikus, mert ebben az esetben számba kellene venni az esetleges polgári áldozatokat is, márpedig jelenleg kínosan ügyelnek arra, hogy ezt elkerüljék.

Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy "a koalíció célja a BT-határozat végrehajtása a lakosság védelme érdekében". Határozott nemmel válaszolt a Kadhafi kiiktatására vonatkozó kérdésre. Mint mondta, az ENSZ-határozat "sem a közeli, sem a távoli" jövőre nem irányoz elő ilyesmit. Hozzátette, hogy a célkitűzést illetően a líbiai légi hadjárat nem lépett új szakaszba.

William Gortney amerikai védelmi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi neve "ebben a konkrét pillanatban nem szerepel a célpontok listáján".

Egy F-16-os harci gép repül a NATO Avianóban lévő légi támaszpontja felett Észak-Olaszországban. A NATO közvetlenül nem vesz részt a szövetséges koalíció Líbia ellen március 19-én indított katonai akc
Egy F-16-os harci gép repül a NATO Avianóban lévő légi támaszpontja felett Észak-Olaszországban. A NATO közvetlenül nem vesz részt a szövetséges koalíció Líbia ellen március 19-én indított katonai akcióban.
Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A BBC felhívja a figyelmet arra, hogy a Biztonsági Tanács határozata nem irányoz elő kifejezetten a líbiai vezető kiiktatására vonatkozó hadműveleteket, s ha a koalíciós erők hajtóvadászatot indítanának ellene, az a nemzetközi jog szempontjából meglehetősen visszás lépés lenne.

Mindemellett az elmúlt néhány órában számos robbanást lehetett hallani Tripoliban, és rakétatámadás érte Kadhafi egyik bázisát, egy állítólagos katonai parancsnokságot.

11:10 A nyugati légierő gépei hétfő kora reggelig bombázták a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket az ország keleti részén a tengerparton fekvő, stratégiai jelentőségű Adzsdábíja környékén - közölték a felkelők. A város korábban a felkelők kezén volt, és most szeretnék visszafoglalni.

"Hajnali háromkor megtámadtuk Kadhafi erőit, amiért ők visszavágtak. Még mindig Adzsdábíja keleti végénél vannak" - mondta egy felkelő a várostól 15 kilométerre lévő ez-Zuveitína városból. Ő és más fegyveres társainak állítása szerint a légitámadások vasárnap késő este kezdődtek. "Saját szememmel láttam, hogy a légitámadások a város keleti végét érik, voltak légi csapások a nyugati kapunál is, de onnét csak füstöt láttam felfelé szállni" - tette hozzá.

Mások szerint a légitámadások főleg a város nyugati szélét érték. "Várjuk, hogy a franciák bombázzák őket. Biztos, hogy fogják. És várunk utánpótlásra is" - mondta egy másik felkelő, amikor arról kérdezte egy tudósító, hogy mikor rohanják meg Adzsdábíját.

Nemzetközi támadás Kadhafi ellen. Fotó: MTI (galéria)

"Ha nem kapunk több segítséget a Nyugattól, akkor Kadhafi erői élve megesznek minket" - jelentette ki egy harmadik harcos, amivel arra utalt, hogy a kormányerőknek rengeteg olyan fegyverük van még, mint amilyeneket a nyugati légi csapások semmisítettek meg.

A nyugatiak első líbiai légi csapásaikkal harckocsikat és más nehézfegyvereket semmisítettek meg a fővárosba vezető úton.

Egy másik felkelő elmondta: a nyugatiak Adzsdábíja és Brega között is bombázták Kadhafi erőit.

Brega is egy stratégiai jelentőségű város a kormányerők kezén. A felkelők ellenőrzése alatt lévő, szintén a tengerparton lévő ez-Zuveitínában is van olajterminálja. A nyugati légitámadások előtt a kormányerők megpróbálták bevenni.

10:09 Moammer Kadhafi líbiai vezető több ezer hívét küldené "békemenetben" az északkelet-líbiai Bengáziba, a fegyveres felkelés fellegvárába, miután francia vadászbombázók megsemmisítették a rezsim harckocsijait.

A Jana líbiai állami hírügynökség vasárnap éjjeli jelentése szerint Kadhafi találkozott egy népi bizottság tagjaival, hogy megszervezzenek egy "zöld felvonulást" Bengáziba.

A menetben több líbiai törzs is képviseltetné magát. A "tiltakozók" békés szándékuk jeléül "olajággal a kézben" vonulnának Bengáziba, ugyanakkor fegyveresek is kísérnék őket, hiszen "a másik oldal fel van fegyverkezve" - jelentette a líbiai állami hírügynökség.

A tiltakozás célja keresztülhúzni a Líbia szétszakítására és kifosztására irányuló külföldi terveket - áll a híradásban.

Újból akcióban a brit haditengerészet

Hétfő hajnalban ismét bekapcsolódott a líbiai hadműveletekbe a brit királyi haditengerészet, a légierő pedig évtizedek óta a leghosszabb távú bevetéseket hajtotta végre.

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a haditengerészet egyik Trafalgar osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjárója újból Tomahawk robotrepülőgépeket indított líbiai katonai célpontok felé.

John Lorimer vezérőrnagy, a brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a légierő földi célpontok támadására alkalmas Tornado GR4-es vadászbombázói dél- és kelet-angliai támaszpontokról felszállva hajtottak végre bevetéseket, és valamennyi gép biztonságban visszatért bázisára.

Lorimer szerint egy-egy ilyen bevetés repülési távolsága összesen 4800 kilométer. A brit királyi légierő bombázói a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta nem vettek részt ilyen nagy távolságú bevetéseken.

Nemzetközi támadás Kadhafi ellen. Fotó: MTI (galéria)

Lorimer elmondta, hogy a Tornado vadászbombázókat a líbiai bevetéseken üzemanyag-utántöltő repülőgépek, illetve AWACS légtérellenőrző gépek támogatják.

Hozzátette, hogy a líbiai repüléstilalom ellenőrzésébe bekapcsolódó Typhoon vadászgépek egy csoportja már áttelepült egy dél-olaszországi támaszpontra.

Liam Fox brit védelmi miniszter vasárnap este a BBC-nek azt mondta, hogy "az első jelek szerint nagyon sikeres" a szövetségesek líbiai fellépése. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tarthat a katonai beavatkozás, Fox azt mondta: reményei szerint "amilyen gyorsan csak lehet, befejeződnek" a hadműveletek. Ez azonban függ attól is, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető "milyen gyorsan ismeri fel, hogy vége a játszmának" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 14. Apátfalvi** 2011. március 21. 22:23
  „6. ezt nem vágom. Tán mi is megyünk röpülni, vagy mi...? :P”
 • 13. jozko 2011. március 21. 21:18
  „Ráadásul járó "motor" mellett....”
 • 12. Mike3 2011. március 21. 20:24
  „11 Tombi: Tankolócsonkkal és töltőcsővel. 3 megoldás létezik:
  1. Merevcsöves (kizárólag usaf)
  2. Hajlékony csöves (mindenki más)
  3. Merev cső, végén hajlékony (oroszok)”
 • 11. Tompi 2011. március 21. 19:12
  „Hogy tankolják a gépeket levegőben?”
 • 10. té 2011. március 21. 18:16
  „"Kadhafi is célpont lehet"

  hát ezt én se´ zánám ki! :D”
 • 9. Asner 2011. március 21. 15:33
  „Ez a Kadhafi egy idiota :D Zold menet Bengaziban ez teljesen megzápult :D”
 • 8. Mike3 2011. március 21. 14:03
  „7 hát pont ezaz”
 • 7. jozko 2011. március 21. 13:10
  „Magyar haderő?
  ??????
  Lemaradtam valamiről?”
 • 6. Mike3 2011. március 21. 12:46
  „Hű mi van itt készülőben! Lesz nagy örömünnep hamarosan ha minden igaz :) Nagy kár, hogy nem pletykálhatom el :(
  Aki egy kicsit is képben van a haderőnkkel, úgyis kitalálja miről van szó!
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS
  YESSSS”
 • 5. frakk 2011. március 21. 12:35
  „Az időhúzás, meg egy óriási fegyver. Közben a harcoló felek gyengülnek, és egyszer csak felajánljuk a hiteleket cserébe olajért:))
  Kadhafi egyébként sátrakban alszik, minden este másikban, még a telefont sem magánál tartja a lehallgatás és Gps koordináták miatt.”
 • 4. jozko 2011. március 21. 12:19
  „Ha Kadhafi személyét célpontnak tekintették volna - már nem élne!
  A Tomahawkok házszám, emelet ajtó pontossággal továbbítják a küldeményeket...

  A Líbiai Vezető kiiktatásával mártírt csinálnának belőle-és az arab világban ezt komolyan veszik!
  Ha szükséges, esetleg elfogják!

  Egyébként ha a háború villámgyors befejezésére rendezkedett volna be a Nató és az USA-az eddigre körülbelül véget is ért volna:
  a légicsapások néhgány hulláma szétzúzhatta volna a stratégiailag fontos fegyverzetet, összpontosításokat, tartalékokat és vezetési pontokat:
  a felfegyverzett felkelők pedig elsöpörhették volna a kormányerők maradékát.
  Szemmel láthatóan nem erről van szó.

  Talán nem is ez a cél.
  A háború: üzledt!

  Nem utolsó sorban pedig kitűnő lehetőség a hatalmas olajexportokból megtakarított nagyon is potenciális ütőerő felmorzsolására!
  Az USA erre nagyon is komoly hangsúlyt fektet-és fektetett is mindig!”
 • 3. jozko 2011. március 21. 12:03
  „Békemenet.
  Okos húzás.
  Annó Buda várát kvázi sétálgató , nézelődő törökök foglalták el!

  Meg aztán a trójai faló sem mai találmány!

  Egy biztos.
  Kadhafit és a hozzá hű fegyverews erőket nem lesz könnyű legyűrni!
  Hosszú gerillaharc is lehetséges!”
 • 2. Beroesz 2011. március 21. 11:33
  „Bengáziban biztos örömmel fogadják majd ennek az őrültnek a híveit.”
 • 1. varadipal 2011. március 21. 10:22
  „Olcsóbb lett volna Kadhafit előléptetni.Egy forró olajjal teli nagyfazék felé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben

Brüsszel - Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben Líbiát illetően - mondta … Tovább olvasom