Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Kadhafi Líbiában van és a végsőkig kitart

Moammer Kadhafi líbiai vezető és családtagjai továbbra is Líbiában tartózkodnak - közölte csütörtökön a kormány szóvivője, hallgatólagosan elismerve Musza Kusza külügyminiszter külföldre menekülését.
Musza Ibrahim Tripoliban az arab ország ellen ENSZ-felhatalmazás alapján elrendelt nyugati légicsapások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ha az "agressziónak" volt valamilyen hatása, úgy egységbe tömörítette a líbiai népet a vezető mögött.

Arra a kérdésre, hogy Kadhafi és fiai továbbra is a kormányellenes fegyveres lázadás sújtotta észak-afrikai országban tartózkodnak-e, a szóvivő úgy válaszolt: "nyugodtak lehetnek afelől, hogy mindannyian itt vagyunk. Itt maradunk a végsőkig."

Ibrahim nem volt hajlandó közvetlenül megerősíteni, hogy Musza Kusza külügyminiszter előző nap Nagy-Britanniába menekült, mondván hogy a nap folyamán erről hivatalos kormányközleményt adnak ki. Kusza - a Kadhafi-kormányzat egyik legmagasabb beosztású tisztviselője - szerdán este érkezett Nagy-Britanniába Tuniszból, és közölte, hogy nem akarja tovább szolgálni a líbiai kormányt.

A szóvivő mindazonáltal megjegyezte, hogy nem egyénekre támaszkodnak a küzdelmükben, és hozzáfűzte: "ha valaki fáradtnak, betegnek vagy kimerültnek érzi magát, akkor pihenni akar, ilyen megesik".

Ibrahim cáfolta azokat a felvetéseket, hogy a nyugati légicsapások a líbiai felkelők javára fordították az erőviszonyokat a kormányerőkkel szemben, vagy arra bátorítanák a lakosságot, hogy változást akarjon Kadhafi több mint négy évtizedes uralma után.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy bár légicsapások sújtanak minden líbiai várost, az emberek nem vonulnak tömegesen az utcára, hogy változást követeljenek. "Hol van a forradalom? Hol vannak a törzsek, amelyek azt mondanák a vezetőnek (azaz Kadhafinak): hagyd el az országot!?" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína csaknem egész területén kimutatható a megnövekedett radioaktivitás

Kína - Kína csaknem egész területén kimutatható a Fukusima-1-es japán atomerőműből kiszabaduló… Tovább olvasom