Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Kadhafi rezsimjének vége, olcsóbb lett az olaj

Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására.
Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent. Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása. Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi 1 millió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban.

Áprilisban, a líbiai export leállása után a Brent ára kétéves csúcsra, 127,02 dollárra szökött fel. A lázadás kirobbanása előtt Líbia a harmadik legnagyobb olajtermelő volt Afrikában, a világ olajtermelésének mintegy két százalékát adta.

Naponta nagyjából 1,6 millió hordó kőolajat termeltek ki, ennek legnagyobb részét pedig Európába exportálták. A lázadók előrenyomulásáról szóló hírek a másik fő olajfajta, a nyugati féltekén irányadó WTI árát is lefelé nyomták, a hordónkénti jegyzés hétfő reggel 82 centtel 81,44 dollárra csökkent.

Olvasóink írták

 • 4. frakk 2011. augusztus 22. 14:44
  „1. 2. gondolkozni is kellene , nem csak a mantrát fújni.
  Libia (kadhafi) esetleg nem robbantott fel Anglia felett egy repülőgépet ? (Lockerbie)??? Sőt ártatlanok nem haltak meg több ezres nagyságrendben általuk a saját népéből? Nők ezreit nem erőszakolták meg? A pénzügyekről már nem is beszélve.”
 • 3. Apátfalvi** 2011. augusztus 22. 13:01
  „olaj, olaj...

  fel nem tudom fogni, hogy már a médiatörvény miatt rikoltozó magyarok bizonyos rétegeinek miért fáj, ha egy ország diktatórikus berendezkedését megdöntik... Azokban az országokban (Irak, Líbia) kissé rosszabb a helyzet emberi jogokat tekintve, mint itt, amerikai beavatkozás ide vagy oda.”
 • 2. varadipal 2011. augusztus 22. 10:57
  „A libiai harcoknak nem a politika, hanem az olaj az oka.A cikkből egyértelműen kiderül, ha valakinek eddig nem lett volna világos.”
 • 1. dblaci 2011. augusztus 22. 09:51
  „Na sikerült az olajlobbinak megbuktatni Líbiát, gratulálok a demokrácia harcosainak, hogy elvették mégegy ország szabadságát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat fizetünk vissza az IMF-nek

Hazánk az elsaz év utolsó negyedévében azon országok közül, amelyek a 2008-2009-es válság során… Tovább olvasom