Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kairó: Mubarak távozott a hatalomból, de nem mondott le

Kairó - Az egész napos ellentmondásos hírek, híresztelések után csütörtök késő este Kairóban a Tahrír téren megtartott beszédében Hoszni Mubarak Egyiptom eddig hatalmon lévő elnöke átadta hatalmát alelnökének, és bejelentette, nem jelölteti magát újra.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelentette, hogy most kezdődik a békés hatalomátadás és a nemzeti párbeszéd. Csütörtök esti tévébeszédében jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, és azt mondta, hogy nem haltak meg hiába oly sokan. Megerősítette, hogy nem indul újból az államfői tisztségért. A beszéd közben a Tahrír téren óriási hangerővel kiabálás kezdődött, hogy Mubarak mondjon le.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelentette, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, de nem távozik az országból. Mubarak ezt a kairói televízióban mondott beszédében jelentette be, szavait mintegy a lemondását a Tahrír téren üvöltve követelő tüntetőknek címezve, akik nem fokozatos hatalomátadást, hanem azonnali lemondást akarnak. Az arab országot közel három évtizede vezető Mubarak megerősítette, hogy többet nem jelöltetni magát elnökválasztáson, de leszögezte, hogy nem enged külföldi diktátumoknak.

Hoszni Mubarak távozott a hatalomból. Fotó: MTI (galéria)

Elkötelezettnek mondta magát a békés hatalomátadás mellett Omar Szuleimán egyiptomi alelnök, miután Hoszni Mubarak államfő példátlan tüntetések hatására csütörtök este tévébeszédben bejelentette, hogy átruházza hatalmi jogköreit alelnökére. Szuleimán Mubarak beszéde után fordult - szintén a televízió képernyőjéről - a lakossághoz. Mubarak döntése gyakorlatilag azt jelenti, hogy megtartja elnöki tisztségét és a Mubarak-rendszer fenntartja az ellenőrzést a reformfolyamat felett. Ez azonban elmarad a Mubarak azonnali lemondását követelő tüntetők elvárásától. Szuleimán felszólította a tüntetőket, hogy szüntessék be a megmozdulásokat és menjenek haza.

Hoszni Mubarak távozott a hatalomból. Fotó: MTI (galéria)

Mubarak a negyedórás beszédben közölte, hogy országában békés hatalomátadás kezdődik. Kijelentette, hogy az alkotmány rendelkezéseinek megfelelően átruházza hatalmi jogköreit alelnökére. Az alkotmány vonatkozó paragrafusa értelmében az államfő ideiglenesen átruházhatja jogköreit, ha nem képes ellátni hivatalát, de ez nem jelenti lemondását. Mubarak hat alkotmánymódosítást kér, hogy a tüntetők összes követelését kielégítse. A régóta érvényben lévő és a lakosság által gyűlölt rendkívüli állapotot akkor fogja eltörölni, ha ehhez adottak lesznek a biztonsági feltételek - mondta. Megígérte, hogy megbüntetik a tüntetéseket kísérő erőszakért felelős személyeket, és részvétéről biztosította az összecsapásokban meghaltak családtagjait.

Korábban írtuk:
A BBC azt a tájékoztatást kapta csütörtökön Ahmed Safik egyiptomi kormányfőtől, hogy az elnök lemondhat, és ország helyzete „hamarosan tisztázódik". Az amerikai hírügynökségnek a kairói kormánypárt vezetője, Hasszan Badravi azt mondta, hogy Mubarak egy beszédben fogja bejelenteni a nemzetnek, hogy teljesíti a tüntetők kérését.

Az elnök lemondását követelő tüntetők csütörtökön, a tömegdemonstrációk 17. napján is nagy számban voltak jelen a kairói Tahrír téren, annak ellenére, hogy a hatalom kilátásba helyezte a hadsereg beavatkozását „káosz" esetén.

Szemtanúk szerint ezrek töltötték az éjszakát a téren, és százak sátoroztak az utcán a közelben lévő parlament előtt is. A tüntetők Mubarak-ellenes jelszavakat skandáltak, sokan az erőszak áldozatául esett „vértanúk" fotóit tartották a kezükben. Az ENSZ és a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerint a tömegtüntetéseknek már mintegy 300 halálos áldozatuk van.

Egyiptom: Mubarak hamarosan lemondhat. Fotó: MTI (galéria)

A Tahrír térrel szomszédos Egyiptomi Múzeum előtt változatlanul jelen voltak a hadsereg páncélosai, s a parlamenthez vezető utat továbbra is zárva tartották.

Mégsem a lemondásáról beszél

Az al-Arabíja hírtelevízió szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azt fogja bejelenteni beszédében, hogy milyen alkotmányos lépésekre van szükség, mielőtt átadná a hatalmat az alelnöknek. A dubaji hírtévé idézett egy meg nem nevezett forrást is, amely kilátásba helyzete, hogy "a hadsereg cselekedni fog", ha a tiltakozók elutasítják a hatalom átruházását Omar Szuleimán alelnökre. Az állami televízió szerint "hamarosan" megkezdődik az elnöki beszéd, amely egyébként közép-európai idő szerint 21 órára volt kitűzve. Az elnök lemondása az elmúlt órákban folyamatos találgatások tárgya volt, egymásnak ellentmondó értesülésekkel.

Kedden, keményítve a tüntetőkkel szembeni eddigi hangvételen, Ahmed Abul Geit külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg beavatkozik „káosz esetén, hogy kézbe vegye az ügyeket". Szerdán a dél-egyiptomi el-Hargában is zavargások voltak, s a tüntetők és biztonsági erők összecsapásában három ember életét vesztette.

Katonai közleményt olvastak be csütörtökön az egyiptomi köztelevízióban arról, hogy a fegyveres erők legfelső tanácsa intézkedéseket hoz „a nemzet védelmében", és „a nép legitim követeléseinek támogatásáról".

A tévében egy egyenruhás katonai szóvivő olvasta fel a fegyveres erők úgynevezett egyes számú közleményét. A legfelső tanács úgy döntött, hogy folyamatosan ülésezni fog, élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszterrel. A testület elnöke Hoszni Mubarak államfő, de ő nincs ott. A legfrissebb – de meg nem erősített – értesülések szerint a sínai-félszigeti Sarm-es-Sejkben tartózkodik a vezérkari főnökkel, Szami Anannal együtt.

A Tahrír téren a kairói katonai körzet parancsnoka azt mondta a tömegnek, hogy „ma teljesül minden követelésük". Ezzel ellentétes a tájékoztatási miniszter kijelentése, aki a brit hírügynökségnek azt mondta, hogy „Mubarak hatalmon van, és nem mond le... minden egyéb csak híresztelés".

Egyiptom: Mubarak hamarosan lemondhat. Fotó: MTI (galéria)

Egy kormányzati forrás úgy tudja, hogy Mubarak még tárgyalásokat folytat arról, hogy átadja-e a hatalmát Omar Szuleimán alelnöknek. A dolog „még nem dőlt el... még vita folyik róla" – jelentette ki.

Előzőleg Ahmed Safik egyiptomi kormányfő és a kairói kormánypárt vezetője, Hasszan Badravi is Mubarak lemondásának lehetőségéről beszélt.
Szaporodnak a sztrájkok, s a dolgozók a magasabb bérek és jobb munkafeltételek mellett Mubarak távozását is követelik.

Korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indítottak három volt miniszter és egy pártvezető ellen. Az állami televízió híre szerint a január végén lemondatott kormány tagjai, Ahmed Rasid Ahmed kereskedelmi miniszter, Zuhair Garana idegenforgalmi miniszter és Ahmed Magrebi lakásügyi miniszter, valamint Ahmed Ezz gazdag üzletember, a kormánypárt egyik volt vezetője ellen indult eljárás. Ezz a parlament tagja, és Hoszni Mubarak fiának bizalmasa.

Az egyiptomi hadsereg titokban több száz, sőt talán több ezer kormányellenes tüntetőt tartóztatott le a megmozdulások kezdete óta, és legalább néhányat közülük meg is kínoztak – adta hírül a The Guardian brit napilap egy birtokába került vallomásra hivatkozva csütörtökön.

Egyiptom: Mubarak hamarosan lemondhat. Fotó: MTI (galéria)
Egyes emberjogi szervezetek szerint a magát semlegesnek valló hadsereg, amely állítása szerint csupán különválasztja a Hoszni Mubarak elnök mellett és ellen tüntetőket, korántsem pártatlan, és több száz ember eltűnéséért és megkínzásáért tehető felelőssé. Ilyen visszaéléseket korábban csak a rossz hírű biztonsági szervekkel (SSI) hoztak összefüggésbe az egyiptomiak, de a hadsereggel soha. „Ez szokatlan, és a legjobb tudomásunk szerint új dolog a hadsereg részéről" – mondta Hoszám Bahgat, az Egyiptomi Polgárjogi Kezdeményezés nevű szervezet igazgatója a lap internetes oldala szerint.

Bahgat rámutatott, hogy a hadsereg nem csak emberjogi aktivistákat, ügyvédeket és újságírókat vett őrizetbe, de országszerte rengeteg „hétköznapi" ember is eltűnt a hadsereg által ellenőrzött helyeken, akiket kétségbe esve keres a családjuk. „Őrizetbe vették a kijárási tilalmat megszegőket, a tüntetésen részt vevőket; azokat, akik visszabeszéltek a hadsereg egy tisztviselőjének, de azért is tartóztattak le embereket, mert gyanúsnak tűntek vagy külföldinek néztek ki" – fejtette ki az emberjogi szervezet vezetője.

Kína aggodalmát fejezte ki az egyiptomi belpolitikai válság miatt, de hangoztatta: ellenzi, hogy kívülállók közvetítsenek a szemben álló felek között. Ma Csao-hszü külügyi szóvivő sajtóértekezletén kijelentette, hogy Peking véleménye szerint Egyiptomnak magának kell rendeznie ügyeit, és a külföldieknek tartózkodniuk kell a beavatkozástól.

Amennyiben az Egyesült Államok befagyasztja az egyiptomi segélyeket, úgy Szaúd-Arábia fog anyagi támogatást nyújtani Hoszni Mubarak elnöknek - írta a The Times című brit napilap az amerikai elnök és a szaúdi uralkodó közötti telefonbeszélgetésre utalva.

Január 29-én telefonon beszélt egymással Barack Obama és Abdallah király az egyiptomi eseményekről. Egy mérvadó rijádi forrás szerint az arab állam vezetője azt kérte Washingtontól, ne alázza meg Mubarakot, akit már így is nagy nyomás alá helyeztek az egyiptomi tüntetők.

Olvasóink írták

 • 12. achilleus 2011. február 11. 08:26
  „"Hoszni Mubarak távozott a hatalomból"

  Legalább annyira, de inkább még úgy sem, mint Gyurcsány, amikor Bajnait nevezte meg (ha nem is könnyen) utódjának.”
 • 11. TrombiFrédi 2011. február 11. 07:31
  „Mi az amit a DM tud és a többi médium nem???:)”
 • 10. Gilberto 2011. február 11. 07:16
  „Egy percet sem beszelt arrol, hogy lemondana. Tegnap lattam az ARD-n a beszedet. A nepröl beszelt folyamatosan, de arrol, hogy mikor huzza el a pofikajat, arrol nem.”
 • 9. samu 2011. február 11. 05:47
  „MTI:

  " Mubarak nem mondott le
  2011. február 10. 22:35
  Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a várakozásokkal ellentétben nem jelentette be csütörtök éjjel, hogy azonnal lemond a hatalomról, hanem azt, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza ´

  A moderátor csak a .AZ. meg SZEDED -del foglalkozik?

  Ez + a DN.”
 • 8. queenmargareth 2011. február 10. 23:13
  „Hol van az ENSZ?

  Hol voltak az amcsik Pol Pot idején?

  Ők futottak el leghamarabb.....És évek hosszú során át hagyták a népirtást!”
 • 7. macs 2011. február 10. 22:51
  „Látom mások is úgy hallották, hogy nem mondott le. Megnyugodtam :-)”
 • 6. Loki 2011. február 10. 22:39
  „piros pont a homlokán karácsonyt már fa alatt tölti.”
 • 5. Ferrer 2011. február 10. 22:34
  „Hol van ilyenkor az ENSZ? Miért engedi, hogy egy diktátor maradjon egy ország élén? Undorító.”
 • 4. Balotelli 2011. február 10. 22:30
  „Legalább a moderátor a címet kijavítaná......”
 • 3. Balotelli 2011. február 10. 22:21
  „Ja,most nézem, a cikk meglett írva 18,30-kor.Nagyon aktuális akar lenni a lap,de inkább bugyuta....”
 • 2. Balotelli 2011. február 10. 22:17
  „A CNN -en sem mondott le. A Délmagyarnál beszél valaki esetleg angolul?”
 • 1. unknown 2011. február 10. 22:10
  „Az imént néztem Mubarak beszédét a Sky TV hírekben, ahol Mubarak bejelentette, hogy nem mond le. Az utcán lévő tömeg igencsak tiltakozik. Mi lesz itt?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség: nagyon sikeres volt az első hónap

"A magyar uniós elnökség első egy hónapja nagyon sikeres volt" - jelentette ki Washingtonban Ódor Bálint uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes. Tovább olvasom