Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Kairó: népünnepély Mubarak lemondása után

Egyiptom - Az egyiptomiak hatalmas utcabálokon tánccal, énekkel, ujjongással, zászlólengetéssel és tűzijátékkal ünnepelték péntek este Hoszni Mubarak államfő távozását.
Az egyiptomiak hatalmas utcabálokon tánccal, énekkel, ujjongással, zászlólengetéssel és tűzijátékkal ünnepelték péntek este és éjjel az egész országban a "fáraó" feletti győzelmet, miután Hoszni Mubarak elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek. Ünnepel az amerikai egyiptomiak közössége is. Az emberek örömükben sírtak, nevettek, ugráltak, a földet csókolták, vállukra vették a katonákat, miután a hírcsatornákon eljutott hozzájuk a hír. A hadsereg szombaton Kairóban megkezdte az útakadályok és a szögesdrótkerítések elbontását a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő népfelkelés központjának tekintett Tahrír téren.

Pénteken történt

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek – jelentette be a kairói televízióban pénteken Omar Szuleimán alelnök.A Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán. A nép megdöntötte a rendszert – kiabálták zászlókat lengetve, s városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok.

„Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az államfői posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" – mondta Szuleimán.

Egyiptom Mubarak lemondása után. Fotó: MTI (galéria)

Svájc zárolta Mubarak vagyonát

A svájci kormány pénteken úgy döntött, hogy befagyasztja Hoszni Mubarak megbukott egyiptomi elnök és családja minden számláját – jelentette be André Simonazzi kormányszóvivő.
A kabinet rendeletben utasította a svájci bankokat, hogy kutassák fel Mubarak lehetséges pénzeszközeit és vagyonát, és zárolják azokat. „Megerősíthetem, hogy Svájc azonnali hatállyal zárolta a volt egyiptomi elnök minden vagyonát" – mondta egy másik szóvivő, aki azt nem közölte, mekkora összegről van szó.

Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról.

Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak „meghallotta a nép hangját".

Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert. Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak „zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után – mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik – jelentette a francia hírügynökség. Az al-Arabíja hírtelevízió korábban azt jelentette, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból-Sarm es-Sejkbe távozott. Mubarak gyakran tartózkodik az üdülőhelyen, ahol rezidenciája van, s ott rendszeresen fogad vendégeket is. Az al-Arabíjának az elnök távozásáról szóló első jelentése még úgy szólt, hogy a Mubarak-család elhagyta Egyiptomot.

Még péntekre virradó éjszaka a tüntetők megjelentek a Heliopoliszban, Kairó egyik külvárosában lévő Ittihádíja elnöki palotánál is – a megmozdulások január 25-i kezdete óta először –, s a palota körüli faltól mintegy ötven méterre, szögesdrótakadály mögött táboroztak le. A rezidenciát a hadsereg elitalakulata, a Köztársasági Gárda védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival.

Egyiptom Mubarak lemondása után. Fotó: MTI (galéria)

Ezrek gyűltek össze pénteken Kairóban, hogy követeljék Hoszni Mubarak távozását. Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezték. A tiltakozók azt skandálták, hogy „Le Mubarakkal". Mintegy tízezer ember gyűlt össze az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél is. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig – közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy. Nagy tömegmegmozdulás volt Alexandriában is.

A legfelső hadvezetés a nap során a kormányellenes tüntetőknek azt ígérte, hogy az országban felfüggesztik a (30 éve érvényben lévő) rendkívüli állapotot, amint megszűnnek a mostani körülmények. Egyben jelezte: azt akarja, hogy a tiltakozók vonuljanak vissza az utcákról, és az élet térjen vissza normális medrébe. Megígérte továbbá, hogy szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban, s ehhez módosítják az alkotmányt.

A nap folyamán több vezető külföldi politikus is igyekezett nyomást gyakorolni Hoszni Mubarakra a lemondás érdekében. Az egyiptomi elnök által csütörtök este bejelentett intézkedések nem kielégítőek, és a német kormányt továbbra is aggasztja az, hogy erőszakcselekmények lobbanthatják lángra az országot – fejtette ki véleményét Steffen Seibert német kormányszóvivő. Lemondásra szólította fel Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök. „Mubarak történelem, Mubaraknak le kell mondania" – fogalmazott Rasmussen. A dán kormányfő volt az első az EU-tagállamok vezetői közül, aki nyíltan lemondásra szólította fel Mubarakot.

Egyiptom Mubarak lemondása után. Fotó: MTI (galéria)
Az egyiptomi események hatását az egész Közel-Kelet érzi
Alig egy hónappal azután, hogy Tunézia Zin el-Abidin ben Ali zsarnokoskodó elnök elűzését ünnepelte, a pénteki kairói események még erőteljesebb képet festettek az arab utca újkeletű hatalmáról: öklüket rázó tömegek a tekintélyelvű Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását ünnepelték.

Mubaraknak, csaknem három évtizeden át a közel-keleti politika és a térséggel kapcsolatos nyugati politika fő támaszának a bukása újabb történelmi pillanatot jelent az arab világnak. Ami január végén még a kemény rendszerrel szembeni lázadási kísérletként indult, népfelkeléssé nőtte ki magát, amely pénteken végül néhány óra leforgása alatt Kairó elhagyására és lemondásra kényszerítette Mubarakot.

A„nílusi forradalom" azonban – amely 32 évvel az amerikai támogatást élvező iráni sah kormányának bukása után következett be - súlyos kérdéseket vet fel a Nyugattal szövetségesi viszonyt ápoló térségbeli kormányok hosszú távú stabilitását illetően, és jelentősen kihathat a Földközi-tenger medencéjétől a Perzsa-öbölig terjedő térséggel kapcsolatos amerikai politikára. Nem biztos, hogy a reformokat követelő mozgalom a közeljövőben újabb országokra terjed át, ám hatása kevésbé látványos, de fontos változásokban, reformokban már érezteti hatását.

Szaúd-Arábiában – amely Egyiptom mellett az Egyesült Államok Közel-Kelet-politikájának másik sarokköve – ellenzéki aktivisták csütörtökön kérték Abdallah királytól politikai párt engedélyezését, ami ritka példa a Mubarakot az utolsó pillanatig támogató szaúdi uralkodó abszolút hatalmának megkérdőjelezésére.

Szíriában február elején megkíséreltek az egyiptomi tüntetések „ihlette" tiltakozásokat szervezni, de a biztonsági erők leverték a kísérletet. A héten azonban három év óta először ismét elérhető volt a Facebook közösségi portál és a YouTube videomegosztó – jóllehet ilyen közösségi oldalakon kezdték el szervezni az egyiptomi megmozdulásokat is.
Jordániában az új miniszterelnök, Maarúf al-Bahít szerdán megígérte, folytatják azokat a politikai reformokat, amelyeket az uralkodót kormányátalakításra rákényszerítő tüntetők követeltek.

Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök – szintén fontos amerikai szövetséges, aki már több mint három évtizede hatalmon van – a múlt héten meghajolt a tüntetők nyomása előtt és bejelentette, hogy nem indul a következő, 2013-ban esedékes elnökválasztáson és nem próbálja meg hatalmát átadni a fiának.

Bahreinben, amely a politikailag legmegosztottabb öbölmenti ország, az uralkodó, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk néhány órával Mubarak bukása előtt bejelentette, minden család közel 2700 dollárnak megfelelő értékű juttatást kap. Az uralkodó ezzel nyilván a feszültséget akarta csillapítani.

Korábban írtuk:
Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezik. A tiltakozók azt skandálják, hogy "Le Mubarakkal". Az egyik ifjúsági mozgalom tagja azt mondta, hogy a pénteki imát követően a tömeg elfoglalja az épületet. "A hadsereg eddig semleges volt, nem bántott bennünket" - tette hozzá.

Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival. Azt nem tudni, hogy Mubarak elnök a palotában tartózkodik-e, a katonák mindenesetre arról győzködik a tömeget, hogy nem.

Ezzel egy időben mintegy tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél. Hasonlóképpen az eddigi tömeges megmozdulások helyszínén, a Tahrír téren is tízezrek gyűltek össze. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig - közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy.

Kairóban és Alexandriában óráról órára növekszik a tiltakozók száma. Egyes értesülések szerint a megmozdulásokon a déli imát követően több mint tízmillió ember fog részt venni. A tiltakozások a "Mubarak, távozz ma" jelszó alatt zajlanak.

A MENA hírügynökség arról számolt be, hogy a hadsereg legfelső vezetése pénteken fontos ülést tartott, amelyen Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter elnökölt, és az országban kialakult helyzetről volt szó.

Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter pénteken a BBC világrádiónak kijelentette, hogy egy katonai államcsíny "rossz lenne mindenkinek". Hozzátette, hogy a katonai fordulat borzalma lenne a legrosszabb megoldás mindenki számára, mind a fiataloknak, mind a gazdaságnak, s ezt a forgatókönyvet jó lenne elkerülni. Úgy vélekedett, hogy "a hadsereg megőrzi a fegyelem magas fokát, és nem lőnek majd a fiatalokra. Ez a patthelyzet nem tarthat örökké."

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. EAM 2011. február 12. 20:08
  „Igy van.

  Hogy egy orszagban csak a hatalmom levök szemelye valtozik, es minden marad a regiben, ezt
  mas orszagokban is megfigyelhetjük...”
 • 41. queenmargareth 2011. február 12. 20:06
  „40. pont ezt írtam én is, burkoltabban.....”
 • 40. keiner 2011. február 12. 20:05
  „39.Ja, EAM, mi lesz mikor észre veszik nem lesz más, csak az úrak változnak?”
 • 39. EAM 2011. február 12. 19:26
  „Szia Jemand!

  Persze, es logikus hogy betartjak a szerzödeseket, mert ha nem, akkor
  nincs penz...!!

  Egyiptom legnagyobb illetve legtöbb allami bevetele nem az iparbol vagy mezögazdasagbol van, hanem
  a turizmusbol...!
  Most, meg is nezhetik a milliardos kieseseket.

  Ugye, milyen draga tud lenni a szabadsag!”
 • 38. keiner 2011. február 12. 19:21
  „37, Szia EAM! Betártanak a szerszödések, mondtak:
  http://www.stern.de/politik/ausland/neues-aegypten-bekennt-sich-zu-alten-vertraegen-1653378.html
  Reméljük!”
 • 37. EAM 2011. február 12. 19:19
  „Tulajdonkeppen, itt nemcsak Egyiptomrol van szo.

  Remeg a föld Algeriatol Egyiptomon es Jemenen keresztül egesz Jordaniaig!
  Es, ezek az orszagok nincsenek am olyan messzire!

  Nekünk, europaiaknak sem (lehet) mindegy, hogy a fejlemenyek hova torkollanak!”
 • 36. queenmargareth 2011. február 12. 19:07
  „EAM:Sajnálom, de ne vádoljanak hazugsággal.
  Amúgy emberként én Őket sajnálom. Tényleg megnéztem és meghallgattam egy politikust, mi történhet és ki, miért nem lépett, mikor hibázták el stb.
  Ugyanúgy rájönnek kis idővel, hogy nem lesz az olyan jó...
  Igaz, nem Ők döntenek.”
 • 35. EAM 2011. február 12. 19:01
  „Remelem, ezt a nagyon aktualis cikket, es a valoban jo hozzaszolasok hangulatat,
  senki nem rontja el
  egymas elleni szemelyeskedessel, acsarkodassal...”
 • 34. queenmargareth 2011. február 12. 18:36
  „26. Kazikázmér 2011.02.12. 10:17

  Mi a kamu?
  Írtam tegnap, hogy nem leszek Szegeden. Reggel, bocsáss meg, bekukkantottam, míg vártam a buszra...Kimentem a Vasútállomásra, NAGYÁLLOMÁS és 9:20-kor "elrepültem". Elég?
  Most újra Szegeden vagyok, tessék taposhatsz. De köss rám GPS-t.”
 • 33. szilléri 2011. február 12. 15:10
  „29. Apátfalvi** 2011.02.12. 13:39

  Így van ! Mi a kérdés!

  Komoly tétben fogadok, hogy a leendő kettős állampolgárok száma közel kelet felől fellendül !

  Realitás !”
 • 32. Egyolvasó 2011. február 12. 14:49
  „a jó hírre való tekintettel a MOl 20 Ft-al emeli az üzemanyagok árát.”
 • 31. Besenyő_Pistabácsi 2011. február 12. 14:21
  „Az egyiptomiak is tökös legények, ők megcsinálták!”
 • 30. Loki 2011. február 12. 13:49
  „Lemondott? :D A tábornok szólította fel a távozásra, sok választása nem volt, vagy fejbe lövik, vagy elmegy. Nem is jelentette be az egészet.
  De legalább vége.”
 • 29. Apátfalvi** 2011. február 12. 13:39
  „28.

  "Ergo ! Megszaporodik a magyar öntudatra ébredő zsidó származású magyarok halmaza."

  Jééééé, hasonló okos és bölcs gondolatokkal éltek 70 évvel ezelőtti "nemzetijeink" is (csak pár példa: marschalkó, bosnyák zolika, szálosján feri, stb.)
  A hülyeség kortalan, úgy látszik. Nem "Európa motorját", Németországot pécézik ki a gonosz zsidók, nem is a klasszikus jóléti államokat, mint például a skandináv országok, de még csak nem is a nálunk fejlettebb Szlo(t)vákiát vagy Szlovéniát. Nem, a gonosz zsidóknak Magyarország kell. Ezen belül is szilléri munkahelye, gondolom én...”
 • 28. szilléri 2011. február 12. 13:09
  „Évi két milliárd dollár USA támogatás nélkül és esetleg demokrácia kitörése után nyilván erősödik a muzulmán vonal.
  Izrael hasonló helyzetben van. Az egyetlen demokratikus ország a közel keleten. Rendelkezik atom fegyverekkel.

  Egyiptom, nyilván fog beszerezni ilyen ,,vackokat" !
  Ergo ! Megszaporodik a magyar öntudatra ébredő zsidó származású magyarok halmaza.”
 • 27. szpirigonzálesz 2011. február 12. 11:36
  „Mubarak a külföld számára a stabil külpolitikát jelentette.
  Az Arab Testvériség hatalomra jutása egy újabb közel-keleti tűzfészket???”
 • 26. Kazikázmér 2011. február 12. 10:17
  „23. queenmargareth 2011.02.12. 07:58
  ???????????????????????????????????????????? Ja azért ma is dolgozni kell egy kicsit? Nagy kamu az ez egész ugye?!”
 • 25. Lacas 2011. február 12. 10:12
  „Mikor ünneplünk már mi is? Nekünk is vannak egy száz százalékig korrupt,Amerika-Izrael barát kormányaink akik lelkesen asszisztálnak,segitkeznek a mi megnyomoritásunkban,az országból való elüldözésünkben,sőt pusztitásunkban is miközben az analfabéta,deviáns cigányokat meg soha nem látott mértékben tenyésztik”
 • 24. papsajt 2011. február 12. 08:24
  „nem értenek ezek a tüntetés leveréshez.

  Nem volt kordonjuk,és nem mondta nekik senki, hogy" hadd tüntessenek,majd megunják és haza mennek", ezután szem-kilövősdi játék, könnygázesővel.

  Ugye feri?”
 • 23. queenmargareth 2011. február 12. 07:58
  „Azt mondták az okosok:demokrácia ott elképzelhetetlen.......
  nem engedik.....”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonából államfő: Hoszni Mubarak három évtizedes egyiptomi országlása

Szadat meggyilkolása után egyértelmű volt, hogy ő lesz Egyiptom következő elnöke. De ki is valójában Hoszni Mubarak? Tovább olvasom