Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kampányt indít az EU a késedelmes fizetések ellen

A tagállamok minél előbb ültessék át saját jogrendjükbe azt a 2011-es uniós irányelvet, amely szerint a hatóságoknak 30 napon belül, rendkívüli körülmények között pedig 60 napon belül fizetniük kell az általuk megvásárolt árukért és szolgáltatásokért.
Kampányt indít az Európai Unió annak érdekében, hogy a tagállamok minél előbb ültessék át saját jogrendjükbe azt a 2011-es uniós irányelvet, amely a késedelmes fizetések ellen hivatott fellépni - tudatta pénteken az Európai Bizottság.

Az irányelv értelmében a hatóságoknak 30 napon belül, rendkívüli körülmények között pedig 60 napon belül fizetniük kell az általuk megvásárolt árukért és szolgáltatásokért, a vállalkozásoknak pedig 60 napon belül kell kiegyenlíteniük számláikat, kivéve, ha ettől eltérően állapodnak meg és ha ez nem súlyosan tisztességtelen a hitelezővel szemben. Ha ez nem így történik, akkor a cégek automatikusan jogosultak arra, hogy a késedelmes fizetés miatt az EKB alapkamatánál legalább 8 százalékponttal magasabb kamatot számítsanak fel, valamint kártérítést követeljenek a tartozás behajtásának költségeiért.

A bizottság közleménye szerint a kampány célja az, hogy az irányelv által biztosított új jogokat megismertesse a legfontosabb európai érdekeltekkel, kiváltképpen a kis- és közepes vállalkozásokkal és a hatóságokkal.

"Évente kis- és közepes vállalkozások ezrei mennek csődbe, miközben arra várakoznak, hogy partnereik kiegyenlítsék a számláikat" - figyelmeztetett Antonio Tajani, a bizottság vállalkozáspolitikáért felelős tagja.

A bizottság közleménye tudatja, hogy a cégek számára mindez lehetőség, amellyel belátásuk szerint élhetnek; a tagállamok hatóságai számára viszont kötelező érvényűek a szabályok.

A bizottság ismerteti, hogy az Európai Unió területén 450 ezer munkahely szűnt meg fizetésképtelenség következtében, a rendezetlen adósságok pedig évente 23,6 milliárd eurót tesznek ki. Az európai vállalkozások 57 százaléka állítja azt, hogy likviditási problémákkal küzd a késedelmes fizetések miatt, ami tíz százalékkal több, mint tavaly volt - tudatta a brüsszeli testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy amerikai turista lövöldözött egy izraeli szállodában

Egy biztonsági őr fegyverével lövöldözött a férfi, aki a konyhában elbarikádozta magát, majd a… Tovább olvasom