Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kanada és Ausztrália bírálta a külföldi újságírók egyiptomi elítélését

Élesen bírálta az al-Dzsazíra pánarab hírtévé három újságírójára kirótt egyiptomi elmarasztaló ítéletet hétfő éjjel a kanadai és az ausztrál kormány - mindkét ország állampolgára megtalálható volt a börtönbüntetéssel sújtottak között.
A hétfőn Kairóban kihirdetett ítéletben az eredetileg Kenyából tudósító ausztrál Peter Greste, a kanadai-egyiptomi kettős állampolgár Mohamed Fahmi (az al-Dzsazíra angol nyelvű csatornájának kairói irodavezetője) és Báher Mohamed egyiptomi gyártásvezető hét-hét év börtönbüntetést kapott hamis hírek terjesztéséért és Egyiptom-ellenes tevékenységért. Mohamedet további három év szabadságvesztésre ítélték illegális fegyvertartás miatt.
Az ítélet után a kanadai kormányzat nevében Lynne Yelich államminiszter közölte, hogy országa álláspontja szerint az eljárás nem áll összhangban Egyiptom demokratikus törekvéseivel. Kiemelte, hogy John Baird külügyminiszter és ő is további lépéseket fog tenni Fahmi és társai érdekében az egyiptomi hatóságoknál.

A kanadai ellenzék is megdöbbenését fejezte ki az ítélettel kapcsolatban, és Stephen Harper miniszterelnök közvetlen közbenjárását sürgette Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfőnél.

Ausztráliában szintén tiltakozást váltott ki az ítélet. Julia Bishop külügyminiszter a kormány megdöbbenését tolmácsolta, a kairói nagykövet pedig érthetetlennek nevezte a döntést. Tony Abbott miniszterelnök is értetlenségét és megdöbbenését fejezte ki, de óvakodott attól, hogy az egyiptomi kormányzatot bírálja. Azt mondta, tiszteletben kell tartani a kormány és az igazságszolgáltatás független döntési jogát, valamint a szélsőségesség elleni kairói fellépés szükségességét is, ugyanakkor a bírósági ítéleteknek tisztességes és igazságos alapokon kell nyugodniuk.

Az elítélt ausztrál újságíró, Peter Greste szülei azt mondták, hogy az ítélet felér a szabad véleménynyilvánítás elleni támadással.

John Kerry amerikai külügyminiszter is bírálta a kairói döntést. Bagdadban újságíróknak elmondta: felhívta egyiptomi kollégáját és csalódottságának adott hangot a "drákói", az újságírás szabadsága szempontjából bénító hatású ítéletet miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a szökőárriadót Alaszka partjainál

Erős földrengés volt Alaszka partjainál hétfőn, a térség egy részére szökőárriadót rendeltek el, de nem sokkal később visszavonták. Tovább olvasom