Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Káosz szításával vádolta meg Washingtont Putyin

Az USA-nak "súlyos aggodalmai" vannak az oroszországi parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban.
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt állította, hogy Washington szítja az oroszországi választások elleni tiltakozást, ami "a káosz forgatókönyve". Az ellenzéket pedig arra intette, tartózkodjon a túlkapásoktól, mert azokat minden törvényes eszközzel elfojtják.

Vlagyimir Putyin csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter véleményére reagált, miszerint az Egyesült Államoknak "súlyos aggodalmai" vannak az oroszországi parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban.

Putyin szerint az orosz ellenzék "meghallotta a jelzést" és az amerikai külügyminisztérium támogatásával aktív tevékenységbe kezdett.

"Mindannyian felfogjuk, hogy a tüntetések szervezőinek egy része egy ismert forgatókönyv alapján cselekszik. De azt is tudjuk, hogy országunkban az emberek nem akarják, hogy a helyzet odáig fajuljon, mint Kirgizisztánban és Ukrajnában" - mondta Putyin, utalva a két volt szovjet tagköztársaságban lezajlott forradalmakra 2005-ben, illetve 2004-ben, amelyekben Moszkva a Nyugat kezét látta. "Senki nem akar káoszt, meg kell védenünk szuverenitásunkat" - hangoztatta a kormányfő, aki nagy valószínűséggel jövő tavasszal ismét elfoglalja az elnöki posztot.

A vasárnapi választások után Moszkvában és más orosz városokban tüntetések voltak. Több ezren kifogásolták a voksolás hivatalos eredményét. A rendőrség kíméletlenül oszlatta szét a tüntető tömegeket, s mintegy ezer demonstrálót előállított.

Putyin ezzel kapcsolatban úgy vélte : ha az emberek a törvényeket tiszteletben tartva cselekszenek, joguk van kifejteni véleményüket, de ha valaki megsérti a törvényt, akkor a rendvédelmi erőknek és a hatalomnak minden törvényes eszközt be kell vetniük a jogszabályok betartatására.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelői a voksolás után arról számoltak be, hogy gyakran megsértették az eljárási szabályokat, példák voltak a szavazatok manipulálására, és jelek utalnak szavazási dobozok "kitömésére", azaz szavazatok hamisítására is. Az oroszországi választások lebonyolítást és a tüntetetések szétverését az Egyesült Államok, az Európai Unió, Franciaország és Németország is bírálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbant volna: levélbombát küldtek a legnagyobb német bank elnökének

Levélbombát küldtek a Deutsche Bank, a legnagyobb német pénzintézet elnökének. A robbanószerkezetet… Tovább olvasom