Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Karadzsics szerint a srebrenicai népirtás mítosz

Folytatódik a botrány Hágában. Radovan Karadzsics háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt boszniai szerb vezető legújabb hágai meghallgatásán elmondta, hogy a szarajevói és srebrenici mészárlások "csak mítoszok".
A volt boszniai szerb vezető szerint az 1992-1995 közötti boszniai háború során ő semmilyen bűncselekményt nem követett el. A Hágai Nemzetközi Törvényszék eközben újra elnapolta Karadzsics tárgyalásának megkezdését.

"Szarajevó egyáltalán nem állt ostrom alatt, nem volt ostromlott város" – fejtette ki Karadzsics a több mint 12 ezer ember halálával járó embertelen akcióról a Hágai Nemzetközi Törvényszéken, ahol hétfőn és kedden ismertette nyitó nyilatkozatát a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt boszniai szerb vezető. Karadzsics szerint Szarajevónak csak azon részeit lőtték, ahol katonai vagy harci objektumok, csoportok voltak, ezek "legitim célpontokként" kerültek meghatározásra. A volt boszniai parancsnok ezek után azzal gyanúsította meg a horvátokat és bosnyákokat, hogy a város óvodáit, iskoláit és kórházait katonai létesítményekké alakították át, és Karadzsics elmondása szerint a bosnyákok és horvátok saját embereiket mészárolták le, hogy ezzel segítsék elő a nyugati és NATO-csapatok beavatkozását. Szarajevó 44 hónapos ostroma 1995-ben ért véget.

A BBC tudósítása szerint Karadzsics a muszlimok és horvátok számára létrehozott gyűjtőtáborokat úgy jellemezte, hogy azok csak "befogadó állomások voltak, ahonnan bárki bármikor szabadon eltávozhatott". A még szökésben lévő Ratko Mladics boszniai szerb katonai parancsnok vezetésével lezajlott srebrenicai népirtás Karadzsics szerint csak egy mítosz, és "hihetetlen könnyen" be fogja bizonyítani, hogy neki ehhez semmi köze sem volt. Európában mintha a múlt kísértetei jelennének meg e szavak hallatán, Srebrenicában több mint 8700 bosnyákok mészároltak le a Szerb Köztársasági Hadsereg és Mladics "Skorpiók" névre hallgató egységei.

Olvasóink írták

  • 2. klj_54 2010. március 05. 14:00
    „1. hozzászólás flexsnake 2010.03.05. 13:49
    A kötél olcsóbb!”
  • 1. flexsnake 2010. március 05. 13:49
    „akkor mitosz a rengeteg holtest is? Végezzék már ki végre! Nem tárgyalás kell neki hanem golyó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtiltaná alkalmazottainak a dohányzást a General Electric

Világszerte megtiltaná alkalmazottainak a dohányzást a General Electric (GE) a cég tulajdonában lévő… Tovább olvasom