Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Katasztrofális állapotok uralkodnak Vanuatu külső szigetein is a vihar után

Négy nappal a pusztító vihar után, kedden sikerült elérniük a segélymunkásoknak Vanuatu néhány nehezen megközelíthető szigetét, ahol katasztrofális állapotok tárultak eléjük.

Négy nappal a pusztító vihar után, kedden sikerült elérniük a segélymunkásoknak Vanuatu néhány nehezen megközelíthető szigetét, ahol katasztrofális állapotok tárultak eléjük - számolt be az AP amerikai hírügynökség.

A vanuatui katasztrófát felmérő ausztrál felderítő repülőgépek jelentős mértékű pusztításról számoltak be, s ez elsősorban a külső szigeteket, különösen Tanna szigetét érintette, ahol a jelek szerint a lakóházak több mint nyolcvan százaléka részben vagy teljes egészében elpusztult - mondta el Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

Tom Perry, a CARE Australia nevű segélyszervezet szóvivője azt mondta, a Tannán tapasztalható pusztulás még annál is nagyobb, mint Vanuatu fővárosában, Port Vilában, ahol a Pam ciklon az épületek 90 százalékát megrongálta.

A katasztrófa túlélőinek sürgősen vízre, élelemre és biztonságos szállásra van szüksége - mondta Aurélia Balpe, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) regionális vezetője. A nemzetközi szervezet 3,2 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé Vanuatu megsegítésére.

Megkezdődött a rádió- és telekommunikációs szolgáltatások helyreállítása a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetcsoport nehezen elérhető területein, de azok egyelőre csupán szórványosan működnek.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) kedden azt közölte, hogy az előző, 24 halálos áldozatról szóló jelentésekkel szemben 11 ember életét követelte az ítéletidő Vanuatun, közülük öten Tanna szigetén vesztették életüket. A világszervezet azt mondta, néhány halálos áldozat többször is szerepelt az összesítésben.

A vanuatui katasztrófa-elhárítás munkatársai nem tudtak pontos adatokkal szolgálni a halálos áldozatok számáról, és a segélyszervezetek is különböző becsléseket adtak a helyzetről. Ennek oka elsősorban az, hogy egyes szigeteket nehéz megközelíteni.

Collett van Rooyen, az Oxfam segélyszervezet munkatársa azt mondta, hogy a Vanuatut alkotó több mint 80 apró sziget nagy részének az elérése jó időben is kihívást jelent. A szigetek többségén nincsen repülőtér, és ahol vannak leszállópályák, azok is gyakran keskenynek bizonyulnak a nagyobb teherszállító repülőgépek számára.

A Pam névre keresztelt vihar múlt szombatra virradóra csapott le az Ausztráliától északkeletre fekvő, 267 ezres lakosú Vanuatura. Az ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon idején a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert, néhol 340 kilométeres széllökéseket mértek. Nyolcméteres hullámokat korbácsolt fel a vihar, árvizeket okozva. A főváros, Port Vila teljesen víz alá került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a parlamenti választás Izraelben

A kampány során fej-fej mellett állt a két legnagyobb politikai erő, ezért szoros eredmény várható a… Tovább olvasom