Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Katonából államfő: Hoszni Mubarak három évtizedes egyiptomi országlása

Egyiptom - Szadat meggyilkolása után egyértelmű volt, hogy ő lesz Egyiptom következő elnöke. Most lemondását követelik és igazából semmi sem biztos körülötte és az országában. Hatalmát átadta ugyan, de elnöki titulusa továbbra is megmaradt. Ki is valójában Hoszni Mubarak?
Muhammad Hoszni Szaid Mubarak 1928. május 4-én született Kafr El-Meszelhában. Tanulmányait az egyiptomi Nemzeti Katonai Akadémián, az Air Force Academy és a Frunze Vezérkari Akadémián végezte Moszkvában.

Elődje, Anwar al-Szadat mellett vált előbb ismert katonai majd politikai vezetővé. 1972–75 között Egyiptom hadügyminiszter-helyettese volt, majd 1975-tól az ország alelnöke. Szadat 1981. október 6-i meggyilkolása után Egyiptom elnöke lett. Az Izraellel megkötött béke után a nagyhatalmak felé a „pozitív semlegesség politikáját" hirdette. Meghatározó volt az 1990-es Öböl-háborúban is: támogatta az ENSZ-szankciókat, majd a térség békefolyamatainak irányításában játszott fontos szerepet.

Hoszni Mubarak arcai a kezdetektől napjainkig. Fotó: MTI (galéria)

Egymás után ötször választották meg Egyiptom elnökévé. Túlélt egy gyilkosság kísérletet is, 1995 júniusában Etiópia fővárosában, Addisz Abebában iszlám szélsőségesek próbálták megölni, de karcolás nélkül megúszta a támadást. Mohamed Ali pasa (1769–1849) óta a leghosszabb ideig regnáló egyiptomi államfő.

Idén januárban azonban fegyveres összecsapásokba és gyújtogatásokba torkolló tüntetéssorozat kezdődött ellene Kairóban. Február 10-én televíziós beszédében közölte, átadja a hatalmat, de nem mond le.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2011. február 15. 15:43
    „Hahaha ..ez is véget ért..semmi sem tart örökké..és jön a számonkérés..lelkiismeret ??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés a venezuelai parlamentben

Venezuela - Verekedés tört ki a venezuelai parlamentben Hugo Chávez venezuelai államfő szocialista… Tovább olvasom