Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Katonák és síita felkelők csaptak össze a jemeni fővárosban

Ismét összecsapott a jemeni fővárosban, Szanaában a hadsereg a hetek óta tüntető húszi felkelőkkel, ami kétségbe vonja a kormány és a felkelők között két napja megszületett megállapodást.
Az AP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint az összecsapások azután alakultak ki, hogy a katonák feltartóztatták a felkelők egy fegyverekkel megrakodott teherautóját. Áldozatokról nem érkeztek jelentések.

Az AP szerint az erőszak kiújulása egy jelentősebb konfliktushoz is vezethet a hosszú ideje szembenálló felek között.

A síita vallású húszi kisebbséghez tartozó tiltakozók az elmúlt hetekben akadályozták a forgalmat a főváros egyik, a repülőtérre vezető főútján, illetve hosszú időn át ülősztrájkot folytattak a kormány lemondatása érdekében minisztériumok, közhivatalok előtt. Fő követelésük az üzemanyag állami ártámogatásának visszaállítása volt. A megmozdulások miatt a lázadók több helyen összecsaptak a fegyveres erőkkel, legalább tízen meghaltak. A kormány és a felkelők csütörtökön kötöttek megállapodást, amelynek értelmében csökken az üzemanyagok ára.

A húszi kisebbség évek óta nagyobb önállóságot követel a szunnita többségű jemeni kormánytól. Korábban éveken keresztül folytattak fegyveres felkelést a kormány ellen, illetve szunnita csoportokat is támadtak.

Jemen északi részén a síiták vannak többségben, míg országos szinten a szunniták. Ez utóbbiak egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat.

Jemen az 1960-as évek elejéig volt imamátus volt, s ennek irányítója egy személyben volt állami és vallási vezető. Az imamátusnak katonai puccs vetett véget 1962-ben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovéniában egy ember meghalt, Horvátországban ezreket telepítenek ki az áradások miatt

Szlovénia keleti részén egy ember meghalt az utóbbi napok esőzései miatt kialakult áradásokban,… Tovább olvasom