Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé

A bíborosok a jövő héten kezdődő pápaválasztáson latin nyelven szavaznak.

Március 12-én, kedden kezdődik az új katolikus egyházfőt megválasztó konklávé - jelentette be pénteken Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője.

A Vatikánban tanácskozó bíborosok az ötödik ülésnapon döntöttek a konklávé időpontjáról. A 115, nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros március 12-én kezdi meg az új egyházfő megválasztását. Kedden délelőtt a pápaválasztók a római Szent Péter-bazilikában celebrálnak szentmisét a pápa megválasztásáért (pro eligendo Pontifice), délután pedig bevonulnak a konklávé hagyományos helyszíneként ismert Sixtus-kápolnába, ahol több körben szavazva megválasztják a 266. egyházfőt.

Azt, hogy a bíborosok készen állnak a konklávé dátumának bejelentésére Federico Lombardi szóvivő már megelőlegezte korábbi sajtótájékoztatóján. Lombardi arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban a február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére.

A bíborosok a konklávé korábbi megrendezéséről döntöttek.

A döntésről szavazást tartottak, ez azonban titkos volt, így nem tudni, hány bíboros szorgalmazta a konklávé előbbre hozását és hányan ellenezték ezt.

Olasz sajtókommentárok szerint a konklávé korábbi kezdetét az olasz és a kúrián dolgozó bíborosok szorgalmazták a külföldi, Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását javasolták, indítványozva az összes függőben levő egyházi kérdésnek, többek között a Vatileaks-dossziénak a konklávé előtti megtárgyalását.

A bíborosok vasárnap Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét a konklávéért: Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a Santa Balbina-templomban az Aventinus-dombon.

A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is - mondta el Lombardi.

A konklávé napjaiban a bíborosok kizárólag a Szent Márta-ház és az innen 700 méterre levő Sixtus-kápolna területén tartózkodhatnak. Szigorú titoktartás kötelezi őket.

A 115 pápaválasztó átlagéletkora 72 év, több mint fele európai. Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 77 szavazat kell. Az egyház történetében ez lesz a 75. konklávé, és az 51., amelyet a Vatikánban rendeznek.

XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor a bíborosok április 18-én vonultak be a Sixtus-kápolnába. Ugyanazon a napon este 20 órakor szállt fel először a fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Fekete volt a füst másnap délelőtt is, a pápa megválasztását jelző fehér füst 19-én 17 óra 56 perckor szállt fel. Ez volt az egyik leggyorsabb pápaválasztás.

Latinul szavaznak a bíborosok

A Vatikánban összegyűlt bíborosok pénteken a konklávé időpontjáról és ezt követően a jövő héten kezdődő pápaválasztáson is latin nyelven szavaznak. Olaszul és magyarul misézik Rómában a konklávéért a pápaválasztó Erdő Péter esztergom-budapesti érsek.

A napok óta a konklávé időpontjára váró sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelentette be, hogy a bíborosok várhatóan péntek este "szavaznak" a dátumról.

Ez azt jelenti, hogy a vatikáni szinódusi teremben hétfő óta tanácskozó pápaválasztó és nem pápaválasztó bíborosok a konklávé különböző lehetséges időpontjai közül választanak. Arról döntenek, hogy a Sixtus-kápolnában történő pápaválasztás az egyházi szabályok szerint az apostoli szék megüresedésétől, vagyis XVI. Benedek február 28-i lemondásától számított 15-20. napon kezdődjön, vagy esetleg ennél korábban.

Ennek eldöntésére az összesen 153 bíboros - közöttük a 115 nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó - gombnyomással szavaz. A leginkább távirányítóra hasonlító szavazógép latin nyelvű. Az igen gomb mellett a "placet" (tetszik) felirat olvasható. Ha a bíboros nemmel akar szavazni, akkor a "non placet" gombot nyomja meg. Tartózkodáskor az "abstineo"-t. Ha véletlenül rossz gombot nyomott meg, szavazatát a "deleo" gombbal törölheti, vagy a "confirmo"-val megerősítheti.

Latin nyelvűek azok a szavazócédulák is, melyekkel a konklávén a pápaválasztó bíborosok voksolnak a Sixtus-kápolnában. Ezekre a bíborosoknak a szavazócédulára nyomtatott latin "Eligo" (választom) szó után tollal kell felírni a pápajelölt nevét.

Felírhatják az általuk választott jelölt teljes nevét vagy csak a családnevét: eredeti formájában vagy akár latinul tárgyesetben. Nem baj, ha hibás, az a lényeg, hogy a név azonosítható legyen.

A konklávéba belépő bíborosokat "nem fogják megmotozni" - cáfolta Lombardi az erről szóló sajtóhíreket. A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a pápaválasztó bíborosokat fémdetektorral ellenőrzik, nehogy mobil vagy más informatikai, távközlési eszköz legyen náluk, amikor belépnek a kápolnába.

A bíborosok vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban sorsolással jelölik ki a bíborosok szobáit, mivel 106 szoba nagyobb, s ezért az ágy is szélesebb benne. Így a szerencse dönt és senki sem panaszkodhat - mondta Lombardi.

A Szent Márta-házat a Sixtus-kápolnától 700 méter választja el: a távot a bíborosok vagy busszal vagy gyalog teszik majd meg. A Sixtus-kápolnába pénteken szerelték be a fekete-fehér füstöt eregető, az új pápa megválasztásáról vagy a sikertelenségről "hírt adó" kályhát.

A bíborosok vasárnap római címtemplomukban mutatnak be szentmisét a konklávéért: Erdő Péter bíboros a Santa Balbina templomban az Aventinus-dombon.

Korábban írtuk:

Péntek délután dönthetnek a Vatikánban tanácskozó bíborosok a konklávé időpontjáról - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Már mind a 115 pápaválasztó bíboros megérkezett a Vatikánba. A pápaválasztás időpontját a péntek délutáni tanácskozás végén jelenthetik be. "A bíborosok úgy is dönthetnek, hogy előrébb hozzák a konklávét, amely már a jövő hét elején elkezdődhetne" - közölte Lombardi.

A szóvivő arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére.

Ha a bíborosok élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a konklávé már a március 15. előtti napokban, "akár már a jövő hétfőn, kedden, szerdán elkezdődhetne, persze csütörtökön is"- fogalmazott Lombardi, aki péntek este hét óra utánra ígérte az időpont bejelentését.

Az első olasz sajtókommentárok szerint a konklávé esetleges korábbi kezdete a bíborosi testület olasz és a kúrián dolgozó csoportjának kedvezne a külföldi, a Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását szorgalmazták az összes függőben levő egyházi kérdés, egyebek közt a Vatileaks-dosszié megtárgyalásával még a konklávé előtt. A Corriere della Sera szerint "a külföldi bíborosok attól tartanak, hogy a kúriabeliek már egymás között megegyeztek a pápajelöltről". A La Stampa szerint jelenleg Angelo Scola milánói érsek lép be a legesélyesebb pápajelöltként a konklávéba.

A bíborosok szombat délután is tanácskoznak, vasárnap pedig Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét. A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is - mondta el Lombardi.

A 115 pápaválasztó életkora átlagosan 72 év, több mint felük európai. Az egyházfő megválasztásához legalább 77 szavazatnyi többség kell.
Lombardi közölte, hogy a hívők interneten is imádkozhatnak a pápaválasztó bíborosokért - akik közül az új egyházfő kikerül - ezek "örökbefogadásával" az adoptacardinal.org honlapon, amelyhez már több mint 350 ezren csatlakoztak.

A szóvivő elmondta, hogy a bíborosok pénteki tanácskozásának témája a vallásközi párbeszéd, a nők egyházi szerepe, a bioetika és az iszlámmal való kapcsolat volt. Lombardi a sajtótájékoztatón rózsát és mimózát adott az újságírónőknek a nőnap alkalmából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibeti vezető szerint a dalai láma köreiből ösztönzik az önégetőket

Pénzzel ösztönzik a dalai láma körei a tibeti önégetőket "embertelen" tettük elkövetésére -… Tovább olvasom