Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kedvező fejlemények történtek a fukusimai atomerőműben

Kedvező fejleményekről számoltak be vasárnap japán tisztségviselők a földrengés és szökőár sújtotta Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőműve feletti ellenőrzés visszaszerzéséért folytatott gigászi küzdelemben, de a válság messze nem ért véget, miután ismét radioaktív szennyeződést találtak növényekben és vezetékes ivóvízben.
Helyreállították az erőmű kettes és egyes reaktorblokkjának a külső villamosenergia-ellátását, s a remények szerint megkezdhetik a reaktorok és az alattuk lévő pihentető medencék hűtését, mihelyt üzembe helyezik a hűtőrendszert, ami azonban még napokig is eltarthat. A cél az, hogy áram alá tudják helyezni a blokkok vezénylőtermeit, és működtetni tudják a világítást.

Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a használt fűtőelemek pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) szakértőinek helyi idő szerint vasárnap délután sikerült helyreállítani a kettes reaktorblokk külső villamosenergia-ellátását, majd a nagyfeszültségű hálózattól kihúzott vezetéket összekötötték az egyes blokk al-elosztó állomásával. A kettes blokkban sikerült tengervizet bejuttatni a reaktor alatti pihentető medencébe. A hűtőrendszer újraindításával meg tudják akadályozni a kiégett fűtőelemek megrongálódását, amivel elejét veszik annak, hogy jelentős mennyiségű radioaktív részecske jusson a külvilágba.

A legnagyobb problémát jelentő reaktorblokk, a hármas esetében a tűzoltók hat és fél órán keresztül hűtötték tengervízzel a reaktort védő épületszerkezetet. Speciális gépekről 22 méter magasságú vízoszlopokat irányítottak az épületszerkezetre, összesen 1100 tonna vizet kilocsolva. Az utóbbi napokban a hármas blokkra, amelyben uránból és rendkívül toxikus plutónium keverékéből álló fűtőelemeket használtak, és a pihentető medencében a vízszint veszélyes lecsökkenése miatt túlhevültek a kiégett kötegek, összesen 3700 tonna tengeri vizet használtak fel a hűtéshez.

A hármas blokk után a japán önvédelmi erők (hadsereg) alakulatai ismét nekiláttak a négyes reaktor külső hűtésének. Bár a négyes reaktort karbantartási munkálatokra tavaly novemberben leállították, és a reaktorban nincs fűtőanyag, a pihentető medencében viszont jelentős mennyiségű kiégett fűtőelem található. Szakértők szerint a külső hűtés meglehetősen hatékonynak bizonyult, csökkent a hőmérséklet és a radioaktivitás szintje, ami lehetővé teszi a villanyszerelési munkálatokat.

A szakemberek igyekeznek a hármas és négyes blokk energiaellátását is helyreállítani, hogy be tudják indítani a hűtőrendszert.

Az ötös és a hatos reaktorblokkok állapota már biztonságos, a hűtőrendszerek stabilan működnek, a reaktorok belsejében csökkent a hőmérséklet és a nyomás. Dízelgenerátok segítségével keringtetik a hűtővizet a reaktorok hűtőkörében és a pihentető medencékben is. A természeti csapás idején ez a két reaktor sem működött karbantartás miatt.

Az atomerőműben létezik egy kiégettüzemanyag-tároló, ahova a pihentető medencékben eltöltött 18 hónap után kerülnek át a használt fűtőelemek. Jelenleg teljes egészében víz alatt vannak az itt tárolt kiégett fűtőelemek, s már nem melegednek olyan erősen. A hűtővíz hőmérséklete 57 Celsius fok, ami nem jelent veszélyt.

A 33 milliós Nagy-Tokióban a sugárzás szintje jelenleg a megengedett értékek között van, s csökkent a fukusimai atomerőmű közelében is. Vasárnap az erőműtől 500 méterre északnyugatra a sugárzás mértéke 2625 mikrosievert volt óránként, míg előző nap 3443 mikrosievert. A sugármennyiség megengedett mértéke ugyanakkor 0,05-0,2 mikrosievert óránként. A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2011. március 21. 09:15
  „Evakuáltak a munkasokat Fukushima-bol.
  http://www.n24.de/”
 • 2. keiner 2011. március 21. 08:54
  „A 3.dik reaktorban megint nö a nyomás. Télyesen bizontalan a hélyszet. Télyesen prikär a 3dik és 4 dik reaktornál a dolog.
  A Japán kormányfö nem megy Fukushimaba, esö miatt nem tud landolni a helikopter. (hm.....)
  http://www.n24.de/”
 • 1. keiner 2011. március 21. 06:43
  „"Vasárnap az erőműtől 500 méterre északnyugatra a sugárzás mértéke 2625 mikrosievert volt óránként, míg előző nap 3443 mikrosievert.
  A sugármennyiség megengedett mértéke ugyanakkor 0,05-0,2 mikrosievert óránként.
  A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben. "
  Így jobban látni milyen magas a sugarszás ott.
  100km tavolságon belül találtak sugarozott spenótot.
  A 3-4 es reaktor még mindig veszélybe vannak.
  http://www.n24.de/news/newsitem_6744576.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jemeni elnök leváltotta a kormányt

Az ellenzék nyomása alatt álló Ali Abdullah Száleh jemeni elnök vasárnap leváltotta a kormányt -… Tovább olvasom