Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kén-hidrogén gázzal telítődött Moszkva levegője

A jelenséget a hatóságok szerint egy olajfinomító szűrőjével kapcsolatos probléma okozta.
Bűzös, mérgező kén-hidrogén gázzal telítődött hétfőn több órára Moszkva levegője. Az orosz főváros központi részében és külvárosaiban is érezni lehetett a záptojásszaghoz hasonló bűzt, amelyet a hatóságok szerint egy olajfinomító szűrőjével kapcsolatos probléma okozott.

Az orosz média hétfőn a több moszkvai kerületet ellepő sűrű ködről adott közre fényképeket és videofelvételeket, s a lakosok internetes fórumokon panaszkodtak a kellemetlen szagra, továbbá fejfájásra, rossz közérzetre. A moszkvai egészségügyi szolgálatok közölték, hogy a megfigyelő állomások hétfőn kén-hidrogénből a megengedettnél hatszor magasabb értéket állapítottak meg Moszkva levegőjében.

A Moszkva24 fővárosi hírtelevízió időben tájékoztatott a kén-hidrogén-koncentrációról, az országos sugárzású Rosszija24 állami hírtelevízió viszont csak késő este számolt be a jelenségről, közölve, hogy Moszkva levegője megtisztult és nincs egészségügyi kockázat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője közölte, hogy a kén-hidrogén koncentrációjának megnövekedéséért a Gazprom moszkvai olajfinomítója szűrőjének hibás működése tehető felelőssé. Azt állította, hogy "a kellemetlen szagú kén-hidrogén nem veszélyes" és azt javasolta, "azok, akik nem kedvelik, csukják be az ablakaikat, és ne hagyják el otthonaikat".

Ezzel szemben a Gazprom gázipari konszern olajipari érdekeltsége, a Gazprom Nyefty úgy nyilatkozott, hogy moszkvai olajfinomítója - az egyetlen ilyen létesítmény a moszkvai régióban - szabályszerűen működik, a létesítményben történt meghibásodásról szóló információk nem fedik a valóságot.

A katasztrófavédelem a nyilatkozat ellenére kitart amellett, hogy a finomító szűrője okozza a bajt.

Korábban a hatóságok úgy nyilatkoztak, nem tudják, mi okozza a levegő kén-hidrogén-tartalmának megemelkedését, és közölték, valószínűleg légmozgás hiánya miatt nehezebben cserélődik a levegő. Az illetékesek mindenesetre tudatták, hogy a meteorológiai feltételek a következő napokban kedvezően hatnak majd az atmoszférában lévő gáz eloszlására, s valószínűleg csökkenni fog a légszennyezettség mértéke.

A kén-hidrogén színtelen, gyúlékony, záptojásszagú mérgező gáz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pár percre szót váltott Putyin és Obama

Orosz hírforrások szerint Obama lépett oda az orosz elnökhöz Pekingben. Tovább olvasom