Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Képes lesz az önálló életre a félig-vadon született óriáspanda

Önálló élelemszerzést, terület-tudatosságot és önvédelmet tanul a világ első félig-vadon született óriáspandája, amely a szakemberek reményei szerint idővel képes lesz az önálló életre a vadonban.
A tavaly augusztusban világra jött Tao Tao egy éve készül arra, hogy szabadon engedjék a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartománybeli Volong Óriáspanda-védelmi és kutatóközpont panda-kiképzőjében. Az intézményben dolgozó Tang Csun-hsziang (Chunxiang) szerint az állat már egyáltalán nem eszik az emberek által kínált mesterséges ételekből, jelenleg 25 kilogrammot nyom és kialakította saját territóriumát.

A központ 2003-ban próbálkozott először visszaszoktatással, ám az akkor szabadon engedett Hsziang Hsziang (Xiang Xiang) nevű panda négy évvel később elpusztult a területéért, vagy egy nőstényért folytatott harcban - mondta Hemin Csang (Zhang Hemin), a központ vezetője.

A fogságban született pandák számára nagy kihívást jelent az önvédelem, az élelemszerzés, a biztonságos alvóhelye megtalálása és a territórium-tudatosság, mindezek létfontosságúak a vadonban való életben maradáshoz - tette hozzá. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a kölykök kiképzését rögtön a születésük után meg kell kezdeni, vagy a nőstényeknek már eleve egy félig-vadon környezetben, emberi beavatkozás nélkül kell a kicsinyeiket világra hozniuk.

A 2010 júliusában indított második program során ezért négy vemhes pandát költöztettek egy félig-vadon környezetbe, ahol az anyaállatok 3-4 éves korukig élnek együtt a kicsinyeikkel. A nőstények így megtanulják maguk nevelni a kölykeiket, de szükség esetén óriáspandának öltözött munkatársak segítik majd őket a szülői feladatok ellátásában.

A szakemberek ezen kívül a pandák természetes ellenségeinek szag-, illetve hangmintáival fogják fejleszteni az állatok éberségét. A hathónapos Tao Tao és anyja idén februárban költöztek egy nagyobb területre, ahol a fiatal panda további élelemszerzési és önvédelmi ismereteket tanul, hogy még nagyobb terepre kerülhessen. "Ha mindhárom szinten jól teljesít, akkor szabadon engedjük" - mondta Tang.

A szexuálisan passzív óriáspandák a világ legnagyobb végveszélyben lévő állatai közé tartoznak. Mintegy 1600 példány él belőlük szabadon Kína erdőségeiben, elsősorban Szecsuan és az északnyugati Sanhszi (Shaanxi), valamint (Kanszu) Gansu tartományok területén. További 300 panda fogságban él világszerte, elsősorban Kínában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétatámadás egy pakisztáni támaszpont ellen

A robbanásokban három katona életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült. Tovább olvasom