Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kerry: Iránnak soha sem lehet atomfegyvere

Az Egyesült Államok mindent meg fog tenni, hogy Iránnak soha ne legyen atomfegyvere.
Az Egyesült Államok mindent meg fog tenni, hogy Iránnak soha ne legyen atomfegyvere - jelentette ki szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásán, csütörtökön Washingtonban John Kerry demokrata párti politikus, akit az elnök a külügyminiszteri posztra jelölt.

Kerry arról is beszélt, hogy ma, jobban mint eddig bármikor, a külpolitika egyben gazdaságpolitika is, és az Egyesült Államoknak rendben kell tartania pénzügyi háztartását ahhoz, hogy vezethesse a világot. Az amerikai külpolitika eszközeiről azt mondta, hogy nem korlátozódhat drónok és katonák külföldre küldésére.

John Kerry kinevezésének szenátusi jóváhagyását előre lefutott ügynek tekintik, kétségbevonhatatlan a szakértelme. "John a legjobb választás" - jelentette ki Hillary Clinton távozó külügyminiszter a meghallgatás bevezetőjeként. Szenátusi pályafutásának 28 éve alatt Kerry mindig a külügyi bizottságban tevékenykedett, s az utóbbi négy évben a testület elnöke volt.

Barack Obama elnök hétfői, beiktatási beszédére reflektálva a klímaváltozás ügyét létfontosságúnak minősítette, és az amerikai diplomácia prioritásai közé sorolta.

Iránnal kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az elnök "kinyilvánította és megerősítette, hogy a diplomáciai megoldást részesíti előnyben, s én azon leszek, hogy a diplomáciának meglegyen minden esélye a sikerre". Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy "a politikánk nem a feltartóztatás, hanem a megelőzés, és az óra ketyeg". "Senki sem kételkedhet az eltökéltségünkben a nukleáris veszély csökkentését illetően" - mondta.

A szenátor Venezuelával kapcsolatban kijelentette, hogy "lehetőség van az átmenetre", utalva ezzel Hugo Chávez elnök baloldali rendszerének a leváltására. Azt ígérte, hogy külügyminisztersége alatt az Egyesült Államok fokozni fogja erőfeszítéseit az együttműködésre Latin-Amerikában. "Van azonban néhány nem tipikus állam, amely nem annyira együttműködő velünk, mindannyian tudjuk, melyek ezek" - tette hozzá.

Kezdő politikusi éveinek korszakával összehasonlítva a mai világot kijelentette, hogy "ma a világ bonyolultabb, mint ahogy azt bármikor korábban tapasztaltuk: Kína felemelkedésétől kezdve az arab tavaszon át a kibogozhatatlanul összefonódott gazdasági, egészségügyi, környezeti és demográfiai ügyekig".

Egy Szíriával kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette, hogy "Aszad elnök egy sor megbocsáthatatlan, hibás döntést hozott, és a véleménye szerint nem sokáig marad Szíria államfője".

A meghallgatáson Bob Corker Tennessee állambeli szenátor kritikájával szemben védelmébe vette Chuck Hagel jelölését a védelmi miniszteri posztra. A republikánusok azért támadják őt, mert egyetért az amerikai atomfegyver arzenál 80 százalékos csökkentésével.

"Ismerem Chuck Hagelt. Úgy vélem, erősen hazafias szenátor volt, és erős védelmi miniszter lesz belőle" - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. zero 2013. január 25. 06:45
    „Észak Koreának lehet ?Indiának lehet ?Pakisztánnak lehet? Izraelnek lehet? Mi alapján döntik el kinek lehet ? Ui :Amerikának lehet ? Ők már használták is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szembesítették a volt IMF-vezért egy őt vádló prostituálttal

Dominique Strauss-Kahn ügyvédjei decemberben kérték a vád ejtését, ezt azonban a fellebbviteli… Tovább olvasom