Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kerry: Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha átadja összes vegyifegyverét

A katonai csapás megelőzéséhez szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt.
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa óva int egy esetleges katonai beavatkozástól

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa óva intette hétfőn a nemzetközi közösséget egy esetleges szíriai katonai beavatkozástól, mondván, az "lángba boríthatja" az egész térséget, és még több halotthoz és nyomorhoz vezethet.
Navy Pillay az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 24. ülésszakának megnyitója alkalmából elmondta: kevés a kétség afelől, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában, de az összes körülményt és az összes felelőst fel kell deríteni.

"Ez a szörnyű helyzet nemzetközi fellépést kíván, de egy katonai beavatkozás vagy a fegyverszállítás folytatása az egész térség lángba borulásával fenyeget" - mondta Pillay az amerikai és a francia erők esetleges szíriai bevetésére célozva.

Anélkül, hogy az Egyesült Államokat vagy Oroszországot megemlítette volna, a főbiztos arra kérte a "nagyhatalmakat", hogy minden nézeteltérésük és különböző érdekeik ellenére állítsák meg a konfliktust, így teljesíthetik erkölcsi kötelességüket és életeket menthetnek meg.

A világszervezettel közösen meg kell találni a módját annak, hogy a háborús felek tárgyalóasztalhoz üljenek, és véget vessenek a vérontásnak - tette hozzá Pillay.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában részt vevő negyvenhét állam képviselője az elkövetkező három héten a világ térségeinek emberi jogi helyzetét vitatja meg Genfben. A tanács határozatai - az ENSZ Biztonsági Tanácsától eltérően - a nemzetközi jog szerint nem kötelező erejűek.

Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha átadja összes vegyifegyverét

Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét - mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni közös sajtótájékoztatón - arra az újságírói kérdésre, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére - kijelentette: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt.

Kerry hozzátette ugyanakkor: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

"Tudjuk, hogy a rezsim ellenőrizte területről lőtték ki a raktétákat"

Az amerikai kormány tudja, hogy az 1400-nál több emberéletet kioltó augusztus végi szíriai vegyifegyver-támadást olyan területről indították, amely Bassár el-Aszad elnök rezsimjének ellenőrzése alatt áll - mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni sajtótájékoztatóján kijelentette azt is, hogy Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha napokon belül beszolgáltatja vegyifegyver-készletét.

Kerry elmondta: az Egyesült Államok a röppályák visszakövetése alapján megállapította, hogy a vegyi támadásban bevetett rakéták mindegyike a kormányhadsereg ellenőrizte területekről indult, és mindegyik olyan térségben csapódott be, amelyet az ellenzéki erők tartanak ellenőrzésük alatt.

Hozzátette: a támadás következményeiről szinte azonnal olyan videofelvételek jelentek meg a közösségi portálokon, amilyeneket "nem lehet hamisítani". Amerikai szakértők különböző technikai ellenőrzési módszerekkel kétséget kizáróan megállapították, hogy a haldokló embereket, "levegő után kapkodó, görcsöktől gyötört csecsemőket ábrázoló" felvételek valódiak - mondta az amerikai külügyminiszter.

Kerry szerint Szíria és Irán is elismerte a vegyifegyver-támadást, csak éppen olyanokra akarják fogni, akiknek "nincs meg a tudományos kapacitásuk" egy ilyen támadás végrehajtásához, és nincs bizonyíték arra sem, hogy ilyen fegyvereik lennének.

Még fontosabb azonban a logikai ellentmondás, ugyanis miképp hajthattak volna végre az ellenzéki erők vegyifegyver-támadást egy olyan térség kellős közepéről, amelyet az Aszad-rezsim ellenőriz - tette fel a kérdést az amerikai külügyminiszter a hétfői londoni sajtótájékoztatón.
John Kerry szerint ez a feltételezés "ellentmond a logikának és a józan észnek is".

Kijelentette: mindezek alapján erőteljesek a bizonyítékok arra, hogy a vegyifegyver-támadást a szíriai rezsim követte el, és ebben a helyzetben a tétlenség kockázata nagyobb, mint a cselekvésé.

Hozzátette ugyanakkor: Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét. Arra az újságírói kérdésre, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére, Kerry azt mondta: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt.

Hozzátette ugyanakkor: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.
Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az amerikai kormány meggyőződése szerint a szíriai válságra nincs katonai megoldás, a konfliktust csak politikai rendezéssel lehet lezárni. Ha azonban az érintett felek egyike azt tapasztalja, hogy büntetlenül bevethet olyan vegyi fegyvereket, amelyek alkalmazása csaknem egy évszázada tilos, akkor soha nem fog a tárgyalóasztalhoz ülni - fogalmazott hétfői londoni sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter.

Lavrov: Washington a békeértekezlet előkészítésén fáradozizon

Oroszország arra szólítja fel az Egyesült Államokat, hogy a "Genf-2" értekezlet előkészítésére, s ne egy hadműveletre összpontosítsa erőfeszítéseit - jelentette ki Szergej Lavrov hétfőn Moszkvában a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel lezajlott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten.

Moszkva fontosnak tartja, hogy ne engedjék meg a "katonai forgatókönyv" megvalósulását Szíriában - szögezte le Lavrov.

"Felszólítjuk a szíriai kormányt és ellenzéket, hogy közös erőfeszítéssel űzzék ki a terroristákat országukból" - hangsúlyozta.

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság megoldásáról tárgyalnának. "Lehetséges azonban, hogy elrepül egy rakéta, és meghiúsítja a konferenciát" - figyelmeztetett.

Az orosz és a szíriai külügyminiszter óv az amerikai katonai csapástól

Az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn Moszkvában ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól. A két miniszter sürgette az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek a visszatérését Szíriába.

"Nincs alternatívája a válság békés rendezésének Szíriában, különösen nem katonai intervenció útján" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel folytatott tárgyalásokon. Ez különösen nem lehet külső intervenció útján végrehajtott katonai megoldás - figyelmeztetett.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja - mondta Lavrov.

"Arra fogunk törekedni, hogy megszerezzük az ellenzék egyetértését ezzel a kezdeményezéssel, s hogy hajtsa végre a 2012. június 30-i genfi nyilatkozatban foglaltakat" - mondta Lavrov, aki reményének adott hangot, hogy végre az ellenzék is beleegyezik a békeértekezleten való részvételbe.
Az orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten felszólította az Egyesült Államokat, hogy a "Genf-2" békeértekezlet előkészítésére, s ne egy hadműveletre összpontosítsa erőfeszítéseit. Moszkva fontosnak tartja, hogy ne engedjék meg "a katonai forgatókönyv" érvényesülését Szíriában.

"Oroszország határozott lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy végletesen kiéleződjék a helyzet a Közel-Keleten" - mondta Lavrov. Hangsúlyozta, hogy mindkét fél meggyőződése szerint a válság politikai rendezésének lehetőségei még nem merültek ki.

"Felszólítjuk a szíriai kormányt és ellenzékét, hogy közös erőfeszítéssel űzzék ki a terroristákat országukból" - hangsúlyozta Lavrov.

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság békés megoldásáról tárgyalnának. "Lehetséges azonban, hogy elrepül egy rakéta, és meghiúsítja a konferenciát" - figyelmeztetett.

A két miniszter sürgette, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői térjenek vissza Szíriába és folytassák a vegyi fegyverek alkalmazásának vizsgálatát. A szíriai külügyminiszter szerint az Aszad-kormány kész fogadásukra.

Valíd Moallem Bassár el-Aszad szíriai elnök üdvözletét és háláját tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Szíriával kapcsolatban elfoglalt álláspontjáért. "Oroszországnak fontos szerepe van az agresszió megelőzésében" - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy Barack Obama amerikai elnök a szíriai hadsereg meggyengítésével az al-Kaida terrorszervezetet erősíti. Dicsérte az amerikai népet, amiért fellép a háború ellen, és "lelkesítőnek" nevezte, hogy az európai országok többsége is kiállt az agresszióval szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szíriai felkelők szabadon engedtek egy olasz újságírót és egy belga arabkutatót

Váltságdíj ellenében szabadon engedtek a szíriai felkelők egy olasz újságírót és egy belga… Tovább olvasom