Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Késik a Costa Concordia elvontatása

Késlelteti a 2012 januárjában zátonyra futott Costa Concordia elvontatását a toscanai Giglio szigetének partjairól az, hogy még nem született döntés arról, melyik kikötőben szedik szét a hajóroncsot - jelentette a csütörtöki olasz sajtó.
Fennáll a veszélye, hogy a Costa Concordia roncsa ott marad, ahol van - írta a Corriere della Sera című napilap.

Eredetileg tavasszal kellett volna kijelölni azt az olasz vagy külföldi kikötőt, ahova a több mint két éve a tengervízben álló hajóroncsot elszállítják és szétszedik. A kikötő kiválasztása mostanáig nem történt meg az érdekelt felek közötti viták miatt.

Toscana tartomány - amelyhez Giglio térsége tartozik - ahhoz ragaszkodik, hogy a hajóroncsot a baleset helyszínétől néhány mérföldre levő Piombino kikötőjébe vontassák el. A Costa Concordia szétszedésének több százmillió eurós megbízatása ugyanis megmentheti Piombino bezárás előtt álló kikötőjét.

A számlát viszont a Costa Crociere hajótársaság fizeti, amely a messzebb levő Genova kikötőjét választotta ki. A Costa szerint a genovai kikötő műszaki szempontból alkalmasabb egy ekkora hajóroncs darabokra szedéséhez. Piombino mellett érvelnek viszont a környezetvédők, azt hangoztatva, hogy minél rövidebb távolságra vontatják a hajóroncsot a tengeren, annál jobb.

Abban a szakértők egyetértenek, hogy a Costa Concordia még egy telet nem bír ki Giglio szigeténél. A 2012. január 13-án zátonyra futott hajót tavaly szeptemberben állították egyenesbe. Azóta a hajóroncsot stabilizálták és mindkét oldalára tartályokat szereltek fel. A vízzel megtöltött tartályok segítségével a jelenleg a tengerfenéken álló Costa Concordiát július 10. után a víz fölé emelik és így készen áll majd az elvontatásra.

A hajótest megemelése öt napot igényel, amely alatt leállítják a Giglióra érkező és innen induló komphajók forgalmát. A sziget polgármestere máris jelezte, hogy ez jelentős idegenforgalmi kiesést jelent a helyiek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úrnapi körmenetet tartott Rómában Ferenc pápa

Fáradtságra hivatkozva az egyházfő most nem gyalog vett részt a körmeneten. Tovább olvasom