Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Két életfogytiglan a cseh metilalkoholos mérgezés ügyében

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán a mintegy félszáz emberéletet követelő csehországi metilalkohol-mérgezési ügy két főszereplőjét a zlíni regionális bíróság.
Tomás Krepela és a szlovák állampolgárságú Rudolf Fian a zlíni bíróság szerint azzal, hogy mérgező anyagot kevertek az alkoholos italokba, s azokat áruba bocsátották, tudatosan veszélyeztették az emberek életét. További nyolc vádlottat a zlíni bíróság bűncselekményben való részesség miatt nyolctól 21 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott.

Az ítélet még nem jogerős. Több elítélt azonnal fellebbezett.

A nagy érdeklődéssel kísért perben összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat. A Zlínben lezajlott perben közülük 10 állt bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt és később folytatják le az eljárást.

A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében emberek haltak meg. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.

"Olyan esetről van szó, amelynek egész Cseh Köztársaságra nézve végzetes következményei lettek. Ilyen nagyszámú halálesetet egyetlen bűncselekmény következtében én nem ismerek, s úgy vélem, hogy ilyen szörnyű következményekkel járó eset a bíróságok történetében is szinte ismeretlen" - jelentette ki Radomír Koudelka, a bírói testület elnöke.

Leszögezte: a bíróság bizonyítékok alapján döntött, s tekintettel a szörnyű következményekre az ítéletet nem lehet rendkívülinek minősíteni. A szigorú büntetés célja az is, hogy a jövőben mindenkit elrettentsen hasonló cselekedetektől.

Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktuséhoz hasonlíthatóak.

Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.

Az életfogytiglani szabadságvesztés Csehországban a legmagasabb kiszabható büntetés. Az országos börtönfelügyelet szerint a tavalyi év végén a cseh börtönökben összesen 46 életfogytiglanra ítélt személy volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz mosott ki egy aknát Boszniában, az akna felrobbant

A hivatalos szervek szerint Szerbiában nem kell az aknáktól tartani. Tovább olvasom