Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Két év börtön a Pussy Riotnak - világszerte tüntetnek

Garázdaság vétkében bűnösnek találta pénteken egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Világszerte több városban tüntetnek.
Amnesty International: az ítélet a szólásszabadság megsértése

A szólásszabadság nyílt és otromba megsértésének nevezte a Pussy Riot orosz punk lányzenekar három tagjának kétéves börtönbüntetésre ítélését az Amnesty International Magyarország igazgatója az együttes melletti szimpátiatüntetésen pénteken Budapesten.

A mintegy hatvan ember előtt mondott beszédében Jeney Orsolya arról beszélt, hogy az orosz bíróság pénteki ítélete után szervezetük "lelkiismereti fogolynak" tekinti a zenészlányokat.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának - világszerte tüntetnek. Fotó: MTI (galéria)

A magyarországi szervezet vezetője úgy ítélte meg, attól függetlenül, hogy a lánycsapat akciója - amikor február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban a Szűz Mária, válts meg minket Putyintól! című dalt adták elő, színes maszkokkal az arcukon - megbotránkoztathatott többeket, az még bőven bele kellett volna hogy férjen a véleménynyilvánítás szabadságába. Véleménye szerint a fellépésüket legfeljebb szabálysértésnek kellett volna minősíteni.

Mint mondta, az ellenük való, "visszásságokkal teli" eljárás politikai motivációjú volt, ami "újabb bizonyíték az orosz igazságszolgáltatás romlottságára és a törvényesség hiányára". A bírósági ítélettel az egész orosz társadalomnak üzennek, "hogy itt kritikának nincsen helye" - fogalmazott.

A nyugatiak aránytalanul súlyosnak minősítik a moszkvai bírósági ítéletet

Az európai intézményekben, a nyugati államok fővárosaiban "aránytalanul súlyosnak" nevezték pénteken a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját sújtó moszkvai bírósági ítéletet, amelyet az Amnesty International is közleményben ítélt el, az orosz ortodox egyház pedig "könyörületet" kért az elítéltek számára.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége pénteken a Twitteren megjelentetett mikroblogjában ítélte el az együttes három tagjára kirótt kétéves börtönbüntetést, és "aránytalannak" nevezte.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósága két év börtönbüntetésre ítélte a Pussy Riot mindhárom tagját. Az európai tisztségviselő is úgy fogalmazott, hogy ez az ítélet "aránytalan".

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának - világszerte tüntetnek. Fotó: MTI (galéria)

A szólásszabadság korlátozásának veszélyes tendenciája érhető tetten a Pussy Riot orosz punkzenekar tagjai elleni orosz bírósági ítéletben - foglalt állást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője egy pénteki bécsi közleményében - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója. Eszerint Dunja Mijatovic úgy látja: a garázdaság és vallási gyűlölet vádját nem lenne szabad a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására felhasználni. Bármilyen provokatív, szatirikus vagy érzékeny is egy véleménynyilvánítás, nem szabad elnyomni, illetve semmilyen körülmények között nem vezethet bebörtönzéshez" - tette hozzá.

Guido Westerwelle német külügyminiszter berlini nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az ítélet nincs arányban az együttes tagjai által elkövetett cselekmény súlyosságával. A miniszter hangsúlyozta, hogy a művészek önkifejezési szabadságának a demokratikus társadalom részét kell képeznie, és ez Oroszországra is vonatkozik.

Az Amnesty International szerint az orosz bíróság döntése a véleménynyilvánítás szabadságának otromba megsértése. John Dalhuisen, az Amnesty International Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó programjának igazgatója pénteken - a jogvédő civil szervezet budapesti irodája által az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint - úgy fogalmazott: a lányok elleni eljárás politikailag motivált volt, helytelenül és aránytalanul büntette őket egy legitim - még ha sokak felháborodását ki is váltó - tiltakozó akciójuk miatt. A szervezet mindhárom lányt lelkiismereti fogolynak tekinti, akiket kizárólag nézeteik békés kifejezése miatt tartanak fogva - olvasható a közleményben.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának - világszerte tüntetnek. Fotó: MTI (galéria)

Az orosz pravoszláv (ortodox) egyház vezető testülete, a Legfelső Egyházi Tanács pénteki nyilatkozatában "kétségtelenül jogszerűnek" nevezte a bírósági döntést. Ugyanakkor azzal a kéréssel fordult az orosz állami szervekhez, hogy a törvény adta lehetőségeken belül tanúsítsanak könyörületet az elítéltekkel szemben, annak a reményében - áll a közleményben -, hogy az érintettek a jövőben tartózkodni fognak az újabb szentségtörő cselekedetektől.

A moszkvai bíróság pénteken két év börtönbüntetésre ítélte a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Világszerte több városban tüntetnek a Pussy Riot tagjainak elítélése ellen

Fejre húzott alsóneművel, maszkokkal vonultak fel, meghökkentő akciókkal tiltakoztak pénteken világszerte több városban a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagja elleni ítélet miatt.

A vád szerint az öt hónapja őrizetben lévő három nő "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt. Mindhármukat kétévi börtönbüntetésre ítélték pénteken.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov (galéria)

Mintegy tucatnyi városban tartottak kis létszámú, de fanyar hangú tüntetést az énekesnők szabadon bocsátását követelve. Tucatnyian tüntettek a spanyolországi Barcelonában, néhány százan Párizsban és maroknyian Washingtonban.

Berlinben a tiltakozók között volt Marianne Birthler egykori keletnémet máskéntgondolkodó, aki az egyesítés után a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal vezetője lett. "Emlékszem azokra az időkre, amikor ellenzékben voltunk… a más országokból érkező jelek nagyon-nagyon fontosak voltak. (…) Ezért vagyunk most itt" – mondta.

A párizsi tüntetők a Pompidou Központ közelében lévő Igor Stravinsky téren hallgatta, amint egy szervező a telefonján kommentálta a moszkvai pert, és együtt skandálták: Szvoboda (szabadság).

Ukrajnában az extrém tiltakozóakciókról ismertté vált Femen szervezet tagjai úgy fejezték ki támogatásukat a Pussy Riot tagjai iránt, hogy elfűrészelték a kijevi főtérnél álló, 2004-ben emelt feszületet. Anna Hucol, a csoport vezetője kijelentette: "A kereszt a diktatúrát támogató elnyomó vallásos előítélet jelképe. Most a keresztet imádók ártatlanokat akarnak bebörtönözni".

Barcelonában több mint 50 színesen öltözött tüntető táncolt és énekelte a Pussy Riot dalait a Sagrada Família, A szent család engesztelő temploma előtt.

Szófiában a Pussy Riottal szimpatizálók a moszkvai tüntetők által viselt színes balaklavákra emlékeztető maszkokat húztak a szovjet hősi emlékmű alakjainak fejére.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov (galéria)

Több híresség, közöttük Paul McCartney, Madonna és Björk is felemelte a szavát az énekesek szabadon bocsátásáért. Markus Löning, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja is csatlakozott hozzájuk. Pénteken kijelentette: már a nők fogva tartása is aránytalan volt.

Mintegy százötvenen tüntettek Oroszország berlini nagykövetségénél. Az egyik tüntetőnél egy fotó volt, amelyen Angela Merkel kancellár megölelte Putyint, rajta a felirat: "Nem érdemelte meg".

Belgrádban a Putyin-ellenes tiltakozók is tüntettek, ugyanakkor szélsőjobboldali csoportok Putyin mellett álltak ki. A Nasi (Mieink) nevű szervezet videojátékot indított, amelyen a Pussy Riot tagjaira lehet lövöldözni, és honlapján azt írta, hogy az énekesnőket pszichiátriai kezelésre kórházba kellene szállítani.

Két év börtönbüntetésre ítélték a Pussy Riot mindhárom tagját

Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját.

Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Az ügyészség augusztus hetedikén három év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság ezt egy évvel enyhítette. A bíró indoklásában kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarral küszködnek, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel. Mélyen megsértették a pravoszláv hívőket.

Az ítélet ellen - amelyet a Pussy Riot perbe fogott tagjai nyugodtan, mosolyogva, míg a tárgyalóteremben lévő szimpatizánsaik füttyel és "szégyen" bekiabálásokkal fogadtak - a három fiatal nő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be. Kegyelmet azonban nem kérnek - jelentette be Nyikolaj Polozov ügyvéd.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov (galéria)

Nagyezsda Tolokonnyikova az ellenzéki Novaja Gazetának nyilatkozva az ítélethozatal előtt azt mondta: "Kérjen tőlünk Putyin kegyelmet!".

Mihail Fedotov, az államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke szerint a büntetést enyhíteni fogják. A szakember, több más neves jogvédővel és ellenzéki politikussal együtt korábban nem egyszer szót emelt a feminista punkegyüttes mellett, túl szigorúnak tartva az ellenük lefolytatott bűnügyi eljárást és vizsgálati fogságban tartásukat.

Joszif Kobzon, a hatalom által elismert orosz táncdalénekes az ítéletre reagálva szintén sokallta a két év börtönbüntetést.

Más közszereplők ugyanakkor elítélték a Pussy Riot székesegyházi akcióját, az egyház és a társadalom elleni támadásként értékelve azt.
Az orosz ortodox egyház a kezdettől fogva szigorú büntetést kért a botrányt kiváltó punkegyüttes tagjaira. Az Egységes Oroszország párt szerint a Pussy Riot tagjai elleni ítélet komoly figyelmeztetés a provokációk szervezői számára.

A nagy bel- és külföldi visszhangot és tiltakozást kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének kihirdetése, illetve indoklása három óra hosszáig tartott. Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül több száz mellettük tüntető és főként hívőkből álló ellentüntető gyűlt össze. Többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. A tömeg nem oszlott fel az ítélethirdetést követően sem.

Garry Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. A rendőrség eljárást akar ellene indítani, mert állítólag megharapta a vele szemben intézkedő rendőrt. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal, akik között újságírók is voltak.

Két év börtön a Pussy Riot mindhárom tagjának. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov (galéria)

Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésen, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait, így Borisz Akunyin író is. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet.

A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható. A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből a Pussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból.

Korábban

Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics a vád szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

A nagy bel- és külföldi visszhangot kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének részletes indoklása várhatóan órákig tart. A lenta.ru híroldal szerint az indoklás 80 oldalt tesz ki.

Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül tüntetők és ellentüntetők gyűltek össze, és többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal.

Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésre, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható. A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből a Pussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból.

A bíróságnál a rendőrségi biztosítást már délelőtt megerősítették, a bírónőt, Marina Szirovát pedig rendőrségi védelem alá helyezték az őt ért fenyegetések miatt.

Az ítélethirdetés napjára időzítve Oroszországban és külföldön is több támogató akciót tartottak a Pussy Riot elleni eljárás bírálói. Az érdeklődés hatalmas. A bíróság weboldala a tárgyalás elején összeomlott, majd újra működni kezdett.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője szerint még a Hodorkovszkij-ügyet is felülmúlta az orosz társadalom reagálása a Pussy Riot ellen indított eljárásra.
Az ítélethirdetést élőben közvetítette a független Dozsgy internetes televízió. Számos hírportál, hírügynökség folyamatosan tudósított, az állami Rosszija 24 hírtelevízió viszont csak a tárgyalás kezdetéről számolt be.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. augusztus 19. 07:26
  „Nem szarunk az asztalra kedves libsik !
  Vendégségben nem böfögünk, bár Indiában ez az étel elismerése!

  Ilyen intézkedések miatt választják meg folyamatosan Putyint !

  Nincs ,,négymancs", nincs ,,ATV" és nincs ,,Hírtv" , de minden ,,ellenálló" szabadon elhúzhatott Ferihegy érintésével abba az egzotikus közel keleti konglomerátumba!”
 • 5. fotelagy 2012. augusztus 18. 17:55
  „Abszolute egyetértek. Ők keresték a bajt, tudták, mit vállalnak. Ebből látszik, hogy Oroszországban jók kezében van a hatalom. Talán egy kicsit puhán kezelték most ezt az ügyet.”
 • 4. klj-54 2012. augusztus 18. 10:28
  „Valamit jó lenne tisztázni!
  Ez a három lány egy társadalom által elfogadott metódust sértett meg, tehát magát a társadalmat!
  Ha szentként fogadunk el egy egyházi ingatlant, akkor bizony az ottani törvények a mérvadóak.
  emiatt nem érzem túlzónak a kettő évet.
  Nézzük csak meg, hogy egy fadarab csonkolása (Hintapaci előtt) mekkora felháborodást okozott még a nem hívőknél is?
  Vagy tudomásul vesszük, hogy vannak határok, vagy holnaptól az oltárra kakálhat bárki is!”
 • 3. JungHeinrich 2012. augusztus 18. 07:34
  „Szaud Arabiaba meg ki is vegeztek volna oket. Nem baj ha valaki harcol a jogokert,de a mindenkori helyi viszonyokat figyelembe veve vallaja is a kovetkezmenyeit. Velemenyem szerint pina forradalmarkent egy bazilikaba politikai baromsagokat uvltozni konkretan idiotizmus. Ha a bunti kicsit tul eros is, hat ez van ez Oroazorszag . Egyebkent lehetne az oroszoktol is tanulni nem keveset....leginkabb a " nemsz@rozas" technikajat :-)”
 • 2. X_Y 2012. augusztus 18. 07:05
  „1. fotelagy

  Téged így minden nap kiengednek..?”
 • 1. fotelagy 2012. augusztus 17. 19:56
  „Végre valaki le meri verni a parasztlázadást. Ezt kéne itt is! Már hogy tudja mindenki, hogy hol a helye, nehogy szereptévesztésbe essen. Három bohóc a sitkóba. Lesz itt rend.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejlődő országok élen járnak a dohányzásban

A legújabb becslések szerint hatalmas a világban a dohányfogyasztás, a dohányzás mára gyökeret vert… Tovább olvasom