Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Két francia, egy izraeli és egy orosz-svéd matematikusé a Fields-érem

A francia Cédric Villani és Ngo Bao Chau, az izraeli Elon Lindenstrauss és az orosz-svéd Sztanyiszlav Szmirnov nyerte el a matematika Nobel-díjának nevezett Fields-érmet csütörtökön, a dél-indiai Hajderábádban tartott nemzetközi matematikai konferencia nyitónapján.
A nagyszabású, a világ minden részéből érkező mintegy háromezer résztvevővel zajló kongresszuson az elismeréseket Pratibha Patil indiai elnök adta át a tudósoknak.

A rendkívüli elismerést a Nemzetközi Matematikai Szövetség (IMU) 1936 óta ítéli oda minden negyedik évben egy, két, három vagy négy negyven év alatti matematikusnak.

A 36 éves Cédric Villani 2009 óta a párizsi Henri Poincaré Intézet igazgatója és a lyoni egyetem professzora, aki a Landau-csillapítással és a Boltzmann-egyenlettel foglalkozó munkáiért kapott Fields-érmet.

A vietnami születésű, 38 éves Ngo Bao Chau a Dél-párizsi Egyetem kutatója a valószínűségszámítás egyik, még 1987-ben megfogalmazott feltevését (Langland-féle fundamentális lemma) igazolta 2008-ban.

Elon Lindenstrauss negyvenéves izraeli professzor, az amerikai Princeton és a Jeruzsálemi Zsidó Egyetem tanára "az ergodelméleti eredményeiért és azok számelméleti alkalmazásáért" vehette át az elismerést.

Sztanyiszlav Szmirnov Szentpéterváron született 1970-ben, jelenleg a Genfi Egyetem professzora, a kitüntetésben a statisztikai fizikai kutatásaiért részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb halálos áldozatokat követelt Görögországban a nyugat-nílusi vírus

Újabb három halálos áldozatot követelt Görögországban a nyugat-nílusi vírus. A görög egészségügyi… Tovább olvasom