Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Két guantanamói foglyot fogad be Írország

Írország - Két embert fogad be Írország a kubai Guantanamón létesített amerikai katonai támaszponton fogva tartottak közül - jelentette be szerdán Dublinban Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter.
A döntés azután született meg, hogy ír illetékesek a foglyok lehetséges befogadásáról tárgyaltak Washingtonban, és látogatást tettek Guantanamón is.

Az Európai Unió már korábban megegyezett az Egyesült Államokkal néhány rabnak a kontinensre való szállításáról, az egyes országok kormányai azonban maguk döntenek arról, hogy fogadnak-e foglyokat vagy sem. Írország mellett más európai országok is jelezték, hogy hajlandóak befogadni rabokat, így Olaszország, Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Portugália és Spanyolország is.

Az amerikai kormány a múlt hónapban Magyarországot is felkérte guantánamói foglyok befogadására. A budapesti Külügyminisztérium akkor azt közölte, hogy "a magyar kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni". De felhívta az amerikai fél figyelmét arra, hogy a végleges döntés előtt a kormánynak konzultálnia kell a parlamenttel.

A guantánamói fogolytábort 2002-ben hozta létre az amerikai kormány olyan nem polgári személyek számára, akiknek az amerikaiak szerint közük van a nemzetközi terrorizmushoz. A fogolytábor Kubában, a guantánamói amerikai katonai támaszpont területén van, és az akkori washingtoni kormány értelmezése szerint nem érvényes rá az amerikai jogrend. Így a foglyokat az amerikai törvények és a nemzetközi szerződések szerinti minimális védelem sem illette meg.

A 2009. januári elnökváltás után a Barack Obama kormánya a tábor felszámolása mellett döntött, a rabok egy részét pedig szövetséges országokban szeretné elhelyezni, amíg ügyükben be nem fejeződik az eljárás. 2002 óta 540 rabot szállítottak el a világ legalább harminc országába, több mint kétszázan azonban még mindig a rácsok mögött vannak. Az Obama-kormány azt ígérte: 2010 januárjára zárja be a létesítményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre biztosabbnak tűnik Angela Merkel győzelme

Németország - Két hónappal a németországi választások előtt egyre biztosabbnak látszik, hogy Angela… Tovább olvasom