Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Két halottja van a szíriai katonai létesítmény elleni támadásnak

A csapás célpontja a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt.
Izrael légicsapást mért csütörtökre virradóra egy szíriai katonai létesítményre az ország nyugati részén, a támadásban ketten életüket vesztették és jelentős anyagi károk keletkeztek - közölte a szíriai hadsereg, megerősítve az izraeli média értesüléseit.

A Meszjaf közelében található létesítmény elleni támadásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt. A rakétákat a libanoni légtérből lőtték ki helyi idő szerint hajnali három óra körül - pontosított közleményében a szíriai katonaság.

A hadsereg óva intett "a hasonló ellenséges tevékenységek veszélyes következményeitől a térség biztonságára és stabilitására nézve".

A légitámadás a Háárec című izraeli újság honlapja szerint rendhagyó, mert ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció a szíriai ellenzék és a kormányzat között júliusban megkötött fegyverszünet óta.

Amosz Jadlin, a katonai hírszerzés volt főnökének Twitter-bejegyzése szerint nem szokványos bevetés történt, mert a megtámadott szíriai létesítményben többek közt precíziós, nagy pontossággal célba juttatható rakétákat is gyártottak, amelyek szerinte meghatározó jelentőséggel bírnak majd egy következő háborúban.

Mivel a Szíriában civilek ezrei ellen bevetett vegyi fegyvereket előállító gyárat is lőtték, ha Izrael áll a légicsapás mögött, akkor ez egy dicséretes, morális szempontból helyes akció volt Jadlin szerint.

Jadlin úgy véli, hogy Jeruzsálem ezzel a támadással nem csak Szíriának, hanem a nagyhatalmaknak is üzent. Egyrészt azt, hogy a Szíriában telepített orosz légvédelem nem akadályozza meg katonai lépéseit, másrészt azt, hogy nem engedi stratégiai fegyverek kifejlesztését, és továbbra is érvényesnek tekinti a biztonsága érdekében korábban meghatározott határvonalakat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet előzőleg azt jelentette, hogy az izraeli légierő ez alkalommal nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmányt támadott, mint korábban többször.
A csapás célpontja a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt, ahová állítólag a Hezbollah harcosai és az iráni hadsereg tisztségviselői is gyakran jártak - értesült a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező központ. Az OSDH öt sebesültről adott hírt.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy a CERS szaringáz előállításával is foglalkozik. Ezt az idegmérget vetették be Hán Sejkúnban április 4-én. Az ENSZ vizsgálóbiztosai szerdán a szíriai kormányerőket tették felelőssé a legalább 83 halálos áldozatot követelő támadásért, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolták Damaszkuszt.

Az ENSZ szerint a szíriai kormányzati erők az immár több mint hat éve tartó polgárháborúban 27 alkalommal vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hét ízben.
 

Korábban írtuk:
Izrael légi csapást mért csütörtökre virradóra Szíria egy vegyi fegyvereket fejlesztő és raktározó létesítményére - jelentette az izraeli média szíriai ellenzéki és libanoni forrásokra hivatkozva. 


A Szíria nyugati részén, Hama közelében végrehajtott légi csapásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt.

Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta a bevetésről szóló hírt, mindössze annyit közölt, hogy nem foglalkozik külföldi jelentésekkel.

A légitámadás a Háárec című izraeli újság honlapja szerint rendhagyó, mert ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció a szíriai ellenzék és a kormányzat között júliusban megkötött fegyverszünet óta.

Ha igazak az ellenzéki jelentések, akkor ezúttal nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmány volt a célpont, mint korábban több alkalommal, hanem a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye Hamától délnyugatra.

Szíriában a hivatalos hírközlők nem jelentették a légitámadást. Az Izraelnek tulajdonított légi csapás az izraeli hadsereg húsz éve legnagyobb, Észak-Izraelben folyó, tíznapos hadgyakorlatának idején történt.

Az ENSZ vizsgálóbiztosai szerint a szíriai kormányzati erők a 2011 óta tartó polgárháborúban 27 alkalommal vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hétszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki menekültet fogadott be George Clooney

Iraki menekültet fogadott be George Clooney
A férfi jelenleg a Chicagói Egyetem hallgatója, és Clooney egyik házában él, amelyet a sztár… Tovább olvasom