Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Két japán túszának megölésével fenyeget az IÁ

A terrorcsoport 72 órán belül 200 millió dollár váltságdíjat követel.
Két japán túszának megölésével fenyeget az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy újabb, a világhálón terjesztett videofelvételén, ha Tokió nem fizet értük 72 órán belül 200 millió dollár váltságdíjat. A japán kormány azonban leszögezte, hogy nem enged követelésüknek.

"Országunk álláspontja változatlan" - jelentette ki Szuga Josihide kormányszóvivő kedden Tokióban a sajtónak, megerősítve, hogy Japán hajthatatlan szándéka felvenni a harcot a terrorizmussal. A külügyminisztérium közölte, hogy dolgoznak a helyzet értékelésén.

Az Iszlám Állam al-Furkan nevű médiacsoportja által készített felvétel, amelyet a szélsőséges szunnita szervezettel kapcsolatba hozható weboldalakra tettek fel, egy az egyben az IÁ korábbi túszairól közzétett fenyegetések mintáját követi.

Az alig kétperces videó Abe Sindzó miniszterelnök egy nyilatkozatával kezdődik, amelyben a kormányfő bejelenti, hogy országa támogatja a terrorizmus elleni harcot. Ezután a felvételen, sivatagi környezetben megjelenik két, narancsszínű kezeslábasba öltöztetett fogoly és az IÁ egy fekete ruhás, kezében kést tartó, eltakart arcú harcosa, aki bírálja a japán kormányt, amiért támogatást nyújt az Iszlám Állam elleni, Egyesült Államok vezette hadjárathoz.

"Bár önök több mint 8500 kilométerre vannak az Iszlám Államtól, önként felajánlották, hogy részt vesznek ebben a hadjáratban" - mondja a felvételen beszélő férfi, akinek hangja annak a brit szélsőségesnek a hangjára emlékeztet, aki már szerepelt azokon a videókon, amelyeket az Irak és Szíria közel egy harmadát ellenőrző terrorszervezet a korábbi lefejezésekről készített.

"Önök büszkén felajánlottak 100 millió dollárt feleségeink és gyermekeink megölésére, muszlimok házainak lerombolására" - folytatja a beszélő, hozzátéve, hogy az IÁ most ennek az összegnek a dupláját kéri két túszáért cserébe.

A képsorokon látható két foglyot Goto Dzsogo Kendzi és Jukava Haruna néven mutatják be. Goto a híradások szerint szabadúszó újságíró, aki tavaly utazott Szíriába, hogy az ottani polgárháborúról tudósítson.

Az Iszlám Állam katonailag sikeres szíriai és iraki hadjárata során foglyainak százait fejezte le vagy lőtte agyon, többségükben szíriai és iraki katonákat, és tömeggyilkosságait látványos videókon ünnepelte. A terrorszervezet emellett már négy nyugati túszának kivégzését jelentette be, köztük James Foley és Steven Sottlof amerikai újságíró meggyilkolását.

Az IÁ újabb videofelvétele nincs keltezéssel ellátva. A japán miniszterelnök január 17-én Kairóban jelentette be, hogy országa mintegy 200 millió dollárnyi - nem katonai jellegű - támogatást nyújt az Iszlám Állammal harcban álló országoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai erők szárazföldön összecsaptak az Iszlám Állammal

Kanadai különleges erők összecsaptak Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseivel,… Tovább olvasom