Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Két nap alatt több mint 50 iszlamista fegyveressel végeztek

Különböző napilapok 54, illetve 60 megölt terroristáról számolt be biztonsági forrásokra hivatkozva.
Két nap alatt több mint félszáz iszlamistát "likvidáltak" az egyiptomi fegyveres erők a Sínai-félsziget északkeleti részén - adták hírül egyiptomi lapok vasárnap.

Az as-Surúk és az al-Jóm asz-Szábe című napilap 54, illetve 60 megölt terroristáról számolt be biztonsági forrásokra hivatkozva. Megbízható helyszíni értesülések alapján az al-Jóm asz-Szábe honlapján ugyanakkor azt írta, hogy az utóbbi hónapok legátfogóbb terrorellenes hadműveletében az elmúlt három nap alatt összesen 151 dzsihadistával végeztek.

A Gázai övezettel közös határ melletti régióba független sajtóorgánumok munkatársait nem engedik be, az ott folyó harcokkal kapcsolatos hírek és adatok majdnem kizárólag a hadseregtől, illetve az egyiptomi hatóságoktól származnak.

A hónap elejétől egy új, összevont katonai parancsnokság irányítja a Sínai-félsziget "megtisztítását a terroristáktól". A félszigeten állomásozó második, és harmadik hadsereg, valamint a rendőrségi alakulatok összehangolt működését biztosító parancsnokság Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöki utasítására alakult meg, azután, hogy január végén körülbelül negyvenen vesztették életüket egy példátlan precizitással összehangolt merényletsorozatban. Ez utóbbit a tetteseknek a biztonsági erők hónapok óta tartó, fokozott intenzitású hadműveletei ellenére sikerült végrehajtaniuk, miközben majd napi szinten kerülnek napvilágra hatósági jelentések az iszlamisták veszteségeiről.

A hétvégén az egyiptomi határőrség újabb 18 csempészalagút kijáratát fedezte fel a gázai határ mentén épülő biztonsági zónában. A 13,5 kilométer hosszú határsávban eddig több mint 1600 alagutat romboltak le.

Sajtóértesülések szerint a palesztin területsáv elszigetelése óta jelentősen csökkent a Sínai-félszigetre kerülő fegyverek és fegyveresek száma. Ennek ellenére három napja őrizetbe vettek három embert, akiknél 100 ezer dollár készpénzt és korszerű telekommunikációs készülékeket találtak. Biztonsági források szerint a Gázából érkezett szállítmány címzettje a régióban tevékeny terrorcsoportok egyike volt.

Eközben nem csökken a gyakran lakott területeken, illetve tömegközlekedési járműveken elhelyezett pokolgépek jelentette veszély sem. Egy alexandriai robbantásban péntek éjjel egy nő életét vesztette, négy ember sérüléseket szenvedett. Vasárnap a dél-kairói Helván negyedben több házi készítésű robbanószerkezet is a levegőbe repült. A detonációkban megsebesült két ember.

Ugyancsak vasárnap egy egyiptomi bíróság halálra ítélt három iszlamistát, egy társukra pedig tíz év börtönbüntetést szabott ki. A távollétükben elítélt 22-23 éves szélsőségesek ellen az volt a vád, hogy 2008 és 2013 között az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kairói sejtjeként működtek, azzal a céllal, hogy merényleteket készítsenek elő a Sínai-félszigeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétákat lőtt ki Észak-Korea a Japán-tengerre

A rakéták mintegy 200 kilométert tettek meg, mielőtt a tengerbe csapódtak. Tovább olvasom