Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Két nő öt gyerekkel 21 éve egy vagonban

Moszkva - Egy bírósági döntés értelmében pénzt kap lakásvásárlásra két asszony, aki öt gyerekével 21 éve egy vagonban él Krasznodar megye Tuapsze járásában.
A nők testvérek, s még vasutas férjeikkel kerültek a vagonba 1989-ben, akkor átmeneti megoldásként, és még a Szovjetunió idején felkerültek a lakásra várakozók listájára. Azóta megözvegyültek, két gyerek már nagykorú lett, az egyik 12 és 16 éves lánya, a másik 13 éves fia él velük. Hogy ennyi idő alatt hogyan nem jutottak lakáshoz, nem tudni. De tűrtek a vagonban, ahol egy vaskályha és a világítás a luxus. Egészen a tavaly őszi nagy árvizekig, amelyek kétszer is elöntötték a vagont.

A többi helybelihez hasonlóan ők is kaptak kárpótlást: ketten összesen mintegy 140 ezer forintnyi segélyt és közel kétmillió forintnyi összeget az ingóságaikban keletkezett kár fejében. A környék többi lakójától eltérően azonban a renoválásra másoknak adott mintegy 800 ezer forintnyi összeget nem kaphatták meg, mert a vagon nem a tulajdonuk.

Ez indította őket végül arra, hogy bírósághoz forduljanak, s a pénteken meghozott ítélet értelmében Klinkina négytagú családja közel 14 millió forintnak megfelelő, a háromtagú Melnyik család mintegy 10,56 millió forintnyi pénzt kap lakásvásárlásra.

Mindezt Nagyezsda Klinkina Ajgjul Nabiulina nevű lánya mondta el pénteken az Interfax hírügynökségnek, de nem volt igazán elégedett: úgy vélte, jobb lett volna, ha pénz helyett egyből lakást adnak, mert így még várni kell a költözésre, pedig a vagonban nagyon hideg van. A helyi hatóságok megerősítették, hogy a két család több mint 21 éve él a vagonban, s elmondták: más családok is éltek így sokáig, de a többieket már áttelepítették lakásokba. Ehhez azonban minden esetben bírósági ítéletre volt szükség. Az őszi árvíz károsultjai a kompenzáció két módja közül választhattak: kérhettek új lakást, vagy pénzt, hogy vásároljanak maguknak lakhelyet. Azóta az eddiginél biztonságosabb helyen felépült számukra 56 családi ház és három ötemeletes ház.

Olvasóink írták

  • 3. queenmargareth 2011. február 06. 12:03
    „1, 2 -öt nem értem.Attól még szeretkezhettek és szülhetett is. Lehet, hogy taníttatásra sem volt pénzük......”
  • 2. utazó81 2011. február 05. 21:52
    „21 éve élnek a vagonban,és a legkisebb gyerek 13 éves.”
  • 1. CsImre 2011. február 05. 19:41
    „Kíváncsi lennék arra az emberre, aki 21 évig gyerek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az al-Arabíja visszavonta, hogy Mubarak lemondott

A párt vezető testületének tagjai viszont valóban lemondtak. Tovább olvasom