Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kétezer éves tornyos sírboltot fedeztek fel szír régészek

Damaszkusz - Kétezer éves tornyos sírboltot fedeztek fel szír régészek, akik az ókori Palmüra területén végeznek feltárásokat.
A sírkamrában halotti ágyra, több kőszarkofágra, talapzatra helyezett koporsókra, szobortöredékekre és számtalan agyagmécsesre bukkantak. Találtak egy dísztáblát is palmürai írással. Ha megfejtik a feliratot, a tudósok megtudhatják, hogy kiknek szolgált végső nyughelyül a sírbolt.
Az archeológusok még nem nyitották fel a szarkofágokat és a koporsókat, amelyek reményeik szerint csontvázak mellett olyan tárgyak sokaságát is rejtik, amelyekkel a palmüraiak hagyományaiknak megfelelően ellátták szeretteiket a túlvilági életre.
Palmüra (Palmyra, Thadmor, mai Tudmur) az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.
A város a Római és a Pártus Birodalom határán nagyfokú önállóságot élvezett. A távolsági kereskedelem haszna révén meggazdagodott. Marcus Antonius Kr.e. 41-ben foglalta el, és Róma adófizetőjévé tette.
Palmyra Kr.u. 212-től római colonia volt, virágkora Kr.u. 235-273 közé esik. A perzsa Szászánidák felett győzedelmeskedő Septimius Odaenathus Kr.u. 251-252 táján Palmüra fejedelme és Róma keleti hadseregének főparancsnoka lett. 267-ben bekövetkezett halála után öt éven át özvegye, Zenobia és fia, Vaballathus uralkodott, meghódítva eközben Egyiptomot (268) és Kis-Ázsiát (270), végül Aurelianus császár győzte le őket 272-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-balkáni vízumliberalizáció következik

Még a nyáron javasolni készül Brüsszel a
Még a nyári szünet előtt javaslatot szeretne tenni az… Tovább olvasom