Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kétszáz eltűntje van az új-zélandi földrengésnek

Új-Zéland - A legfrissebb hivatalos adatok szerint 103 halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek, és több mint 200 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.
Az amerikai és japán csapatokkal is kiegészült új-zélandi mentőalakulatok kutyákkal, illetve a résekbe leeresztett érzékeny mikrofonokkal kutatnak túlélők után a romok között az ország második legnagyobb városában, a 390 ezer lakosú Christchurchben. A déli-szigeten található városban rendkívül súlyos károkat okozott a 6,3-as erősségű földrengés. Napról napra, óráról órára csökken az esélye annak, hogy túlélőket találnak a törmelékek alatt. Szerda óta eddig nem találtak egyet sem - mondta csütörtökön a város polgármestere.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy az áldozatok száma valószínűleg sokkal gyorsabban fog növekedni, mint amitől korábban tartottunk - mondta Új-Zéland miniszterelnöke, John Key.

A mentőcsoportok munkáját nehezíti, hogy újabb épületek összeomlásától lehet tartani. Különösen veszélyes egy 26 emeletes, ingadozó hotel, amely bármelyik pillanatban összedőlhet, ez pedig más épületek leomláshoz is vezethet.

A kutatás különösen intenzív egy hatemeletes belvárosi épületnél, amelyben egy televízió és egy angolnyelviskola is működött, s amelynek romjai körülbelül 120 embert temettek maguk alá, köztük japán és kínai diákokat. A kínai állami tv jelentése szerint a nyelviskola 21 kínai diákja tűnt el, a japán kormány pedig azt közölte, hogy a nyelviskola 27 japán diákja és két fiatal dél-koreai is az eltűntek között van.

A mentők eddig 47 holttestet emeltek ki az épület romjai alól, de ennél sokkal több áldozat lehet továbbra is a törmelékek alatt. "Néhány óránként megállunk, és technikai kutatásba kezdünk, de ha reálisak akarunk lenni, annak alapján, amit eddig láttunk, senki nem fog már élve kikerülni erről a helyről" - mondta a mentést végző tűzoltók vezetője, Jim Stuart Black.

A város jellegzetes katedrálisának romjai alatt 16-22 holttestet sejtenek, és további nyolcat egy irodaépület alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

98 halottja van az új-zélandi földrengésnek

Kilencvennyolc halálos áldozata van a hivatalos adatok szerint a keddi új-zélandi földrengésnek; és… Tovább olvasom