Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kétszer lövöldöztek Párizs utcáin néhány óra alatt

Hétfő délelőtt a Libération című napilap székházában puskával lövöldözött egy férfi, alig két óra múlva a Société Générale banknál adott le lövéseket egy másik ismeretlen.
14.27 - Újabb lövöldözés Párizsban, a Société Générale bank székházánál

Újabb lövöldözés volt hétfőn Párizsban: több szemtanú szerint egy magányos férfi délben lövéseket adott le a Société Générale banknak a La Défense negyedben található székházánál.

A Twitteren közzétette beszámolók szerint a lövöldöző két lövést adott le, senki nem sérült meg.

Alig két órával korábban egy puskával felfegyverkezett férfi a Libération című francia napilap székházában tüzet nyitott. Egy fotós súlyosan megsérült a leadott lövésektől, ezt követően a fegyveres elmenekült a helyszínről.

A Société Générale-nál legalább két lövés dördült el az épület irányában, de a lövöldöző nem célzott személyre, miközben a bank több alkalmazottja is a székház előtt tartózkodott. A férfi ezt követően gyalog távozott a helyszínről.

A rendőrség egyelőre óvatos abban a kérdésben, hogy összefüggésbe hozható-e egymással a két esemény. A szemtanúk leírása szerint viszont a lövöldöző mindkét helyen egy hosszú zöld kabátot, golyóálló mellényt és sapkát viselő negyven év körüli fehér férfi volt.

A második lövöldözés után néhány perccel egy autós azt közölte a rendőrséggel, hogy egy fegyveres túszul ejtette a La Défense negyedben. A Reuters hírügynökség szerint a fegyveres a közeli Champs-Elysées sugárútra vitette magát, és a Georges V metrómegálló közelében kiszállt a gépjárműből. A Le Parisien című napilap honalapja által idézett rendőrségi forrás szerint viszont a fegyveres túszejtő vezette a gépkocsit és a Champs-Elysées-nél elengedte a túszt, majd ő maga ismételten elmenekült a helyszínről, otthagyva az autót.

A Champs-Elysées-re - amely Párizs egyik legforgalmasabb sugárútja - nagy erőkkel kivonult a rendőrség és a környező utcákban is keresik az ámokfutót, a levegőben pedig helikopterek köröznek.

Az I-télé hírtelevízió információi szerint egyesek látták a lövöldözőt bemenekülni a metróba, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Pénteken a BFMTV hírtelevízió székházában is feltűnt egy magányos fegyveres férfi és megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről.

A rendőrség hétfőn a biztonsági kamerák felvételei alapján megállapította, hogy valószínűsíthetően ugyanaz a férfi lövöldözött a Libération székházában, aki pénteken a BFMTV-nél fenyegetőzött. A nyomozók egyelőre semmilyen feltételezést nem zárnak ki a lövöldöző személyazonosságát és indítékait illetően, aki a támadások alkalmával semmilyen politikai üzenetet nem közölt.

12.42 Lövöldözés a Libération párizsi székházában: egy súlyos sérült

Tüzet nyitott egy puskával felfegyverkezett férfi hétfő délelőtt a Libération című francia napilap székházában. Egy fotós súlyosan megsérült a leadott lövésektől, ezt követően a fegyveres elmenekült a helyszínről - közölték rendőrségi források.

A 27 éves férfi a mellkasán sérült meg, életveszélyes állapotban kórházba szállították. A baloldali napilap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, s elővigyázatosságból a többi párizsi médiacég székházait is rendőrök vették körül.

A lövöldöző, egy hosszú zöld kabátot és golyóálló mellényt viselő negyven év körüli férfi délelőtt negyed 11-kor hatolt be a Libérationnak a francia főváros központjában, a III. kerületben található székházába. Szó nélkül két lövést adott le az előcsarnokban, majd gyalog távozott a helyszínről és elvegyült az utcai forgalomban.

Fabrice Rousselot lapigazgató a BFMTV francia hírtelevízióban telefonon azt mondta, hogy felfokozott érzelmi hangulat uralkodik a székházban. Emellett felháborodásának adott hangot amiatt, hogy "egyesek képesek a sajtóra támadni". A lövöldözésnek a lap több munkatársa is szemtanúja volt, többen közülük sokkos állapotba kerültek, velük pszichológusok foglalkoznak a helyszínen, ahova Aurélie Filippetti kulturális és Manuel Valls belügyminiszter is megérkezett.

Pénteken hasonló jelenet történt a BFMTV székházában: egy fegyveres megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről.

A rendőrség szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a két esemény között van-e bármilyen kapcsolat, illetve, hogy ugyanarról a fegyveres személyről van-e szó. Ennek megállapítására megkezdték a biztonsági kamerák felvételeinek elemzését. A nyomozók egyelőre semmilyen feltételezést nem zárnak ki a lövöldöző személyazonosságát és indítékait illetően.


"Ha az újságoknak és a médiának ezentúl bunkerré kell változnia, akkor valami nem működik a társadalomban" - mondta Nicolas Demorand főszerkesztő a France Info hírrádióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán bemutatta eddigi legnagyobb drónját

A pilóta nélküli repülőgép akár harminc órán keresztül is képes a levegőben maradni, felderítő és… Tovább olvasom