Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság: mitől félnek a szlovákok?

Koszovói forgatókönyvtől tartva címmel ír a magyar állampolgársági törvény módosításának szlovákiai felhangjairól pénteken a Vecernje novosti című belgrádi napilap.
Szlovák nyugtalanság a kettős állampolgárságról elfogadott magyar törvény miatt - áll az ellenzéki Szerb Haladó Párthoz (SNS) közel álló lap felcímében.

Az újság röviden ismerteti a törvény tartalmát, Robert Fico szlovák kormányfő reagálását és a szlovák parlamentben válaszul elfogadott törvénymódosítást.

Ezután megállapítja: "a szlovák politikusok attól félnek, Budapest - ahogy arról nyíltan beszélnek és követelik a nacionalisták a magyar parlamentben - megpróbálja kezdeményezni az I. világháború utáni rendezés felülvizsgálatát, feléleszteni Nagy-Magyarországot".

A Vecernje novosti értékelése szerint ugyanakkor Szlovákiában a Fico-kormányhoz tartozó "nacionalisták félelmet keltenek a szlovákok körében", mondván, "a szlovákiai magyarok csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy Dél-Szlovákiában megismételjék a koszovói forgatókönyvet".

A szerb újság végül idézi Knut Vollebaek norvég diplomatát, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosát, aki "figyelmeztetett, hogy az állampolgárságnak tartózkodási helytől függetlenül, etnikai alapon való kiosztása feszültséget teremthet az államok között".

Olvasóink írták

 • 12. lamatic 2010. június 07. 12:47
  „5. hozzászólás keiner 2010.05.28. 12:23 nem tudom mi vezérel hogy véleményt mondj..valszegh azzal nem vagy tisztában hogy a kettős állampolgárság nem magyar találmány, a világon bevált módszer a felvilágosult nyitott szemléletű országokban. de a szomszédos országokban sincs másként. mondok egy példát. horvátországból rengetegen dolgoznak németországban. ahogy pl. egy családnak, kik már német állampolgár horvát, születik egy gyerekük németben, megkapja a német állampolgárságit, de a szülők egyből utána megkérik a horvátot is. kérdeznéd miért, mert a német jobban él, ugye?? de nem mert ő horvát! német állampolgár és horvát nemzetiségű, tehát lehet horvát állampolgár is. ez csak neked (magyarnak) baj. és még egy kis szemnyitás neked. a környező országok azért harcolnak hogy minél több állampolgáruk legyen, még ha nem is élnek a anyaországban, mert minél többen vannak annál erősebbek. ebben mi olyan nehéz??? még egyszer hangsúlyozom neked : AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ÉS A NEMZETI HOVATARTOZÁS ÉRZÉS NEM UGYAN AZ. lehetsz japán állampolgár vagy észak koreai de ha te magyarnak érzed magad akkor azt fogod mondani hogy magyar nemzetiségű vagy. persze ha inkább északkoreainak érzed magad akkor megtagadod magyarságod, ami nem fog zavarni senkit.”
 • 11. Dragan 2010. május 28. 13:15
  „Az ilyen Knut Vollebaek fele diplomatak hozza nem erto ugatasara orok bizonyitek Srebrenica 8000 aldozat,ami miatt a legfesobb birosag kimondta hogy az akori holland vezetes egyaltalan nem bunos.

  NO COMMENT”
 • 10. Dragan 2010. május 28. 13:11
  „"Az Ottani magyarok azok akiktol egyaltalan felniuk kellene."

  Az ottani Magyaro az utolsok akiktol egyaltalan felniuk kellene :) igy helyes :)”
 • 9. Dragan 2010. május 28. 13:09
  „KOCOBO val peldalozni eleg buta dolog raadasul hamar elarultak a hozza nem ertesuket az ugyben.
  Azert az albanok egy "kicsit" nyomateosabban fejeztek ki koveteleseiket,magyarok teljesen masok.
  Ha a balkani nepek kozul barmalyik ott elne kissebbsegben mar reg lerendeztek volna egy kis lovoldozessel a hova tartozas kerdeset Szlovakia meg akkora lenne mint Pozsony nehany kis faluval.
  Itt a Szlovak fel a faragatlanabb es almodozobb ,Haborut vizionalni es almodni meg riagoatni csak olyan orszag kepes ahol meg nem volt onnallo csataja es tortenelme.
  Ahol mar dult rengeteg haboru azok az orszagok tisztaban vannak vele hogy nem lehet megoldas,de mint Szlovakia aki serdulo korban van es nyomkodja zavaro pattanasait ,a feltoro fiatal hormonokkal nem tud mit kezdeni es allandoan verekedne.
  Az Ottani magyarok azok akiktol egyaltalan felniuk kellene.”
 • 8. papipa 2010. május 28. 12:39
  „Hát ez a Kurt egy nagy nulla! Fingja nincs, hogy miről hadováé, csak nyal a tótoknak. A szlovákokról mindig egy régi ismerősöm jut eszembe, aki alig volt 150 cm magas, de akkora hangja volt, hogy lehetetlen volt túlkiabálni. Kicsi erőszakis <moderálva> mint Ficóék.
  Meg nem is tudom, hogy ki telepítette őket a frlvidékre?”
 • 7. achilleus 2010. május 28. 12:34
  „5. hozzászólás keiner 2010.05.28. 12:23
  Jogos. Olyannyira, hogy közben nekem is eszembe jutott, hogy a lakhely szerint lehetne még - úgymond - kettős állampolgárságot adni. De én arra jutottam, hogy ha valakinek lakhelye van az adott országban, ahhoz leginkább mégiscsak pénzért jut hozzá (amit persze megkereshet az adott országban végzett munkájával is). ;-)))”
 • 6. lila 2010. május 28. 12:34
  „Nem Nagy-Magyarországról van szó, hanem Magyarországról!”
 • 5. keiner 2010. május 28. 12:23
  „2. achilleus, birlak, tudod ;-), bocs ha mégis ellentmondom. Egy állampolgárságot illik egy olyan embernek adni, aki az adott országban élni szeretne, ott dolgozni, adozni és esetleg gyerekeket nevelni.
  Most ne gyere, hogy MO kicsi, nálatok 108 ember él nészetkilométerként, nálunk 229 és mégis befogadunk azzokat, akik 300 év ezelött kivandoroltak az oroszokhoz.”
 • 4. arvisura 2010. május 28. 12:17
  „Érdekes, a Benes dekrétumok életben tartása, a magyar ellenes nyelvtörvény, a sólyom Lászlóval megtett gyalázat, az nem teremt feszültséget igaz?
  Minden nemzetnek meg van az önrendelkezéshez való joga, a szlovákok így váltak ki Csehszlovákiából és hoztak létre új államot.
  A felvidéki magyarságnak joga van az önrendelkezéshez és kiválhat abból az országból, amely maga is kivált egy másikból. Így nem lesz feszültség Szlovákiában a kettős állampolgárság kapcsán, mert létre jön egy új állam, és megnyugodhatnak a szlovák kedélyek.
  Szerintem az Orbán kormány így nagyban segíti a szlovák-magyar viszony rendezését, és feleslegessé válik a nyelvtörvény is, meg nem kell majd tartani Malina Hedvigtől sem a szlovákoknak, hogy ok nélkül kitalálja saját megveretését.
  A szlovákok nagyon rendes, kedves, becsületes emberek a magyarok meg csak cikizik Őket a himnuszuk miatt, meg a Felvidék miatt is, Trianon kapcsán is, Pozsony is ciki, így nemérdemlik meg hogy a dicső Szlovákia állampolgárai legyenek.
  Szerbia meg van Koszovó nélkül is, Szlovákia is meglesz a Felvidék nélkül, végül is könnyen jött, könnyen megy.”
 • 3. achilleus 2010. május 28. 12:14
  „Kis szlovák abszurd

  Mozgassuk meg egy kicsit a fantáziánkat. Robert Fico újraválasztott miniszterelnök utasítására egy borús őszi napon két szlovák rendőr érkezik Csáky Pál házához. Az éppen budapesti kiruccanáson tartózkodó politikus lakásának ajtaját egy másolt kulccsal kinyitják, s a mintegy félórás házkutatás nyomán az íróasztal középső fiókjában megtalálják a címeres magyar útlevelet. - http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=151039

  Utoljára frissítve: 2010. május 28., 09:32

  Kínos lebukásáról telefonon értesítik Csákyt, egyúttal közölve vele a rideg tényt: máris megvonták tőle a szlovák állampolgárságot, így a pozsonyi parlament épületébe ezután kizárólag turistaként látogathat. Élénk fantázia szülte történet, vagy lehetséges valós forgatókönyv? Ki tudja? Szlovákia ma az eszement ötletek hazája. Akár az is megtörténhet, amitől a magyarfóbiás Fico retteg: Észak-Magyarországgá válhat Dél-Szlovákia. Gondoljunk csak bele. Ha a túlnyomó többségben magyarok lakta dél-szlovákiai települések lakói tömött sorokban jelentkeznek a magyar állampolgárságért, s ennek következményeként megvonják tőlük a szlovákot, ott lesz egy hosszú szlovákiai területsáv tele ingatlanokat és ingóságokat birtokló magyarországiakkal. Akkor mi lesz, Fico úr? Újabb Benes-dekrétumok? Tömeges kitelepítés?

  A kis szlovák abszurd kapcsán azért térjünk vissza a tényekhez. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a pozsonyi alkotmánybírósághoz fordult Ficóék törvénymódosítása ügyében. A végeredmény kétesélyes. Ha a szlovák alaptörvényt olvassuk, nem férhet kétség az MKP igazához. Az alkotmány 5. cikkének második pontja kimondja: a Szlovák Köztársaság állampolgárságától senki sem fosztható meg akarata ellenére. Csakhogy az alkotmánybíró is ember. S ha ráadásul még szlovák is, akkor már korántsem biztos a döntés végkimenetele. Öllös László felvidéki politológus szerint a pozsonyi politikai viszonyokat ismerve az alkotmánybírák olyan magyarázatot is adhatnak, hogy a passzus azt jelenti, igenis elveszítheti az állampolgárságát, aki más országét igényli. Akadtak már a testületnek erősen megkérdőjelezhető alkotmányértelmezései, jegyezte meg az elemző.

  A nemzetközi állampolgársági egyezmény látszólag szintén a magyar álláspontot támasztja alá. Az Európa Tanács 1997-ben elfogadott dokumentuma egyrészt kimondja: senkit sem lehet önkényesen megfosztani állampolgárságától. Másrészt olyan kitételt is tartalmaz, miszerint automatikusan vagy az állam kezdeményezésére megszűnik az állampolgárság, ha az állampolgár önkéntesen egy másik állampolgárságot szerzett meg. Ez nyilvánvalóan a kettős állampolgárságot tiltó országokra érvényes. Szerdától Szlovákia köztes kategóriába tartozik, hiszen azok, akiknek jelenleg két vagy több útlevele van, nem kell lemondjanak egyikről sem, aki viszont július közepétől felvesz egy új állampolgárságot, s azt hivatalosan be is jelenti a megyei hatóságoknál, annak azonnal megszűnik a szlovák állampolgársága. De a strasbourgi egyezménynek van egy másik kitétele is. E szerint "az állampolgárság törvény alapján vagy az állam kezdeményezésére történő elvesztése akkor önkényes (azaz elfogadhatatlan - a szerk.), ha előre nem látható, nem arányos, diszkriminatív, vagy ha politikai okokból vonják meg". Ficóék nyíltan vállalják, hogy kizárólag a magyar döntésre adott ellenlépésként módosították törvényüket. Mi ez, ha nem diszkrimináció (a magyarok miatt fogadták el), s milyen más oka lenne, mint politikai (választási kampány idején született egy budapesti törvénymódosításra reagálva)?

  Ficóék egyre ingoványosabb talajra lépnek. Félmillió magyar tússzal együtt.
  (Pataky István, Magyar Nemzet)"”
 • 2. achilleus 2010. május 28. 11:28
  „Amúgy az idézett rész környezete egy kicsit bővebben így néz ki:
  "Az államok közti vitás igények és az állampolgáraik feletti ítélkezésre irányuló próbálkozásaik - lakhelyüktől függetlenül - potenciálisan magukban hordozzák a feszültség fokozódását. Ez az oka annak, hogy figyelmeztettem az államokat, hogy óvakodjanak az állampolgárság megadásától csupán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján, és kértem őket, hogy teljes mértékben gondolják át a következményeit az állampolgárság megadásának. Ez kiváltképp érvényes azokban az esetekben, ahol az állampolgárságot a szomszédos állam lakosainak adják meg. - "http://www.mkp.sk/cikkek/hirek/2010/05/26/knut-vollebaek-nyilatkozata-kettos-allampolgarsagrol

  Eléggé Magyarországra van kiélezve a "vélemény" utolsó mondata. De ettől függetlenül, őszintén szólva megkérdezném ettől a jóembertől. ha ne etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális, vallási alapon adjon valamely állam állampolgárságot egy kérelmezőnek, akkor mégis milyen alapon??? Pénzért? - más nem jutott eszembe...”
 • 1. achilleus 2010. május 28. 11:21
  „http://ujszo.com/knut-vollebaek
  Itt egy összeállítás a kisebbségügyi biztos Szlovákiában mutatott teljesítményéről, érdemes a nyelvtörvényben kifejtett tevékenységét tanulmányozni. Ettől az embertől semmiféle olyan vélemény nem várható, ami eltérne, mondjuk, Eörsi Mátyásétól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép okozta az indiai vonatbalesetet - kétszer több az áldozat

Pokolgéprobbanás okozta a pénteki kelet-indiai vonatbalesetet, és a hatóságok tájékoztatása szerint… Tovább olvasom