Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Kevesebb földgáz jut Európába - a Gazpromnál Ukrajnára mutogatnak

A Gazpromnál nem értik, mi lehet az oka annak, hogy egy sor európai partnerhez kevesebb földgáz jut, és Ukrajnára mutogatnak - adta hírül csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.
Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója közölte, hogy a kemény hidegre tekintettel a cég maximálisan megnövelte a földgáz szállítását, nemcsak Európába, hanem a Független Államok Közössége országaiba, így Fehéroroszországba és Ukrajnába is. Egyúttal növelte a gázkivételt a föld alatti gáztározókból.

Medvegyev azt mondta, hogy míg tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállítottak Európába, az idén a gázszállítás mennyisége éves szinten 180 milliárd köbméter.

A Gazprom exportvállalatának vezetője azt is közölte, hogy Ukrajna, amelynek területén áthaladnak az orosz gáz továbbítására szolgáló tranzitvezetékek, éves szinten 60 milliárd köbméter földgázt vesz ki a maga számára, ami sokkal több a szerződéses mennyiségnél.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint ennek megfelelően Ukrajna naponta átlag 160 millió köbméter gázt csapol le a vezetékekből. Január 31-én a levett mennyiség 118,7 millió köbméter volt. Az orosz Gazprommal kötött szerződésében nincs megszabva az ukrán fél számára, mennyi gázt vehet ki legfeljebb naponta.

Az ukrán állami gázcég, a Naftogaz ugyanakkor azt közölte, hogy az Európába menő és az általa megrendelt gáz mennyisége megfelel a Gazprommal fennálló egyezségben meghatározottnak. Az ukrán cég azt is közölte, hogy garantálja a gázszállítási menetrend teljesítését Európába.

A Gazprom Export 150 milliárd köbméter gázt szállított tavaly Európába. ezzel Európa gázimportjának közel negyedét biztosítja. A Gazpromtól tavaly a legtöbb földgázt Németország vásárolta, 34,02 milliárd köbmétert, Dánia a legkevesebbet, 0,05 milliárd köbmétert. A 21 európai országba exportáló Gazprom Export listáján Magyarország a nyolcadik legnagyobb vásárló volt tavaly, 6,26 milliárd köbméterrel.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2012. február 02. 22:14
    „Az orosz Gasprom vezérigazgatójának a neve Aleksandar Miller !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínusz 36 fok, halálos áldozatok: Európa a fagy szorításában

Sarkvidéki időjárás uralkodott csütörtökön Európa középső és keleti részén, Dél-Lengyelországban… Tovább olvasom