Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiadható Németországnak a háborús bűnökkel vádolt Demjanjuk

Egyesült Államok - Az Ohio állambeli szövetségi fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy átszállíthatják Németországba a 89 éves John Demjanjukot, akinek a kiadását azért kérték a német hatóságok, mert háborús bűnökkel vádolják a férfit - jelentette pénteken az AFP.
A francia hírügynökség információi szerint Demjanjuk fia közölte: ha apját átszállítják Németországba, akkor ott még azelőtt meg fog halni a kórházban, hogy ügyének tárgyalása elkezdődhetne.

Az amerikai fellebbviteli bíróság szerint John Demjanjukot megfelelő orvosi felügyelet és ellátás mellett, biztonságban szállítják át Németországba. A bíróság döntése értelmében tehát a férfi kiadható. De a bíróság szerint a kiadatási eljárásnak ezzel még nincs vége.

Demjanjukot Németországban azzal vádolják, hogy a II. világháború idején 29 ezer ember meggyilkolásában segédkezett lengyelországi haláltáborok őreként. A tíz éve tartó ügy legutóbb néhány hete került az újságok címlapjára, amikor egy ohiói bíróság helyt adott annak a véleménynek, miszerint a most 89 éves férfi egészségi állapota nem teszi lehetővé a jogi procedúra folytatását, mert az utazás kínzással felérő fájdalmakat okozna Demjanjuknak. A döntés alig néhány órával azelőtt született, hogy az Egyesült Államokban élő férfit feltették volna egy Németországban tartó repülőre.

Demjanjuk tagadja, hogy részt vett volna Treblinkában, Sobiborban és Majdanekben foglyok legyilkolásában. Az egykori autógyári munkás azzal védekezik, hogy a II. világháború nagy részét szovjet hadifogságban töltötte. Az akkor történtek miatt Izraelben már 1988-ban halálra ítélték, de az ottani legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet, mert kétségek merültek fel személyazonosságát illetően.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. flexsnake 2009. május 02. 17:31
  „30. azokról az emberekről is megemlékezhetünk akiket a magyarok ősei meggyilkoltak mikor ideköltöztek. Itt már éltek emberek. Voltak lakott részek, ezeknek nyoma van. Meg annak is hogy a hunok nem voltak éppen híresek a diplomáciai érzékükről. A felégetett kunyhók, a legyilkolt emberek ugyanúgy a történelem részei ahogyan a büszke magyarok büszke pillanataié is. Azt miért nem ünnepeljük vagy emlékezünk meg róla? Mindenről meg lehet. Ha ilyen irányú igényed van nyugodtan, nyilvánosan emlékezhetsz meg róla. Bejelented a rendőrségen hogy te most a Kukutyinutcában felvonulsz a tápijoszecsői holokauszt megemlékezés részeként és megengedik. De ha van kedved a fókák legyilkolása miatti bánatodtól vezérelve is csinálhatsz ilyet.
  Ne gyere azzal hogy mért nincs megemlékezés, csinálj! Lehet, engedik, de nem csinálsz akkor ne is hiányold.”
 • 30. k.elvis 2009. május 02. 07:50
  „Mignon,akkor hetente emlékezzünk meg a délvidéki magyarírtásról,ahol minimum 40ezer ártatlan magyart mészároltak le a szerbek,Erdélyből Trianon óta eltűnt egymillió magyar,stb.Se emléknap,se megemlékezések.Csak azért kéne felszínen tartani ezt a témát is,hogy többé elő ne forduljon....”
 • 29. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 23:56
  „Különben meg az is lehet (bár nem biztos) h nagy kamu az, h az öreg meghalna a repülőúttól... nem azzal a marhavagonnal fogják szállítani, amivel ő és kedves társai a civileket vitték, hanem gondolom vmi kényelmes, full extrás repcsivel, orvosok kíséretében, úgy hogy nem hiszem h ne bírna ki egy 2-3 órás utat. Lehet h most hülyeségnek hangzik amit írok, de a repülő nem olyan mint vmi rossz Trabant vagy rozzant jugó vonat, nem hiszem h az "ártatlan báránynak" kirázná a lelkét is, nem beszélve arról, h az orvosok is azt mondták, h alkalmas az utazásra... mindennel próbálkozik a drága család, de talán a tisztelt apukának nem kellett volna állat módjára viselkednie...”
 • 28. Mignon 2009. május 01. 23:17
  „Igazad van "a tema tulzott felszinen tartasa..."-val kapcsolatban!
  Hogy, ez Teged idegesit, a Te gondod.

  Pedig, latod, "felszinen kell tartani", hiszen sajnos, milyen aktualis ez ma is!!
  Hogy ne forduljon elö többet!

  Jo ejt....”
 • 27. bespin 2009. május 01. 23:04
  „25. Már máskor is "szólítottalak" így! :-)

  26. Én nem a tagadásra "igenelek", hanem a téma túlzott felszínen tartásából van már elegem.
  Sajnos volt, van és lesz is ,de mindig más nép a paciens.
  A német nyelvben nem vagyok járatos, az angolom is inkább hiányosabb, mint tudott.
  Joccakát.....”
 • 26. Mignon 2009. május 01. 22:56
  „T. bespin!
  Nem tagadod, de nem ide valo lenne korabbi idezeted, amit közöltel.

  Különben, ha jol tudom, jartas vagy a nemet nyelvben,
  Az itteni Büntetötörvenykönyv ( StGB = Strafgesetzbuch) 130. §-a eleg egyertelmü:
  StGB 130. § 2.-ik bekezdes a-tol--d-pontig.
  Külön fejezet:
  StGB 130 § 2/2 fejezet (Volksverhetzung):
  magy. kb.:
  "5-evig terjedö büntetesre itelhetö, aki radioban, tv-ben, mediakban, inteneten (!)
  a naci rendszer remtetteit tagadja , a különbözö nepcsoportok elleni gyilkossagot
  "leertekeli" (verharmlosen), a holokausztot tagadja,
  neplazitast (!) (Volksverhetzung) büntettet követi el!."”
 • 25. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 22:49
  „drága bespin, hiszen te kezdted úgy az első hozzám intézett írásodat, h "apátfalvipöcs"... xD :D”
 • 24. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 22:48
  „a németek is utálják a nácikat, sőt, már a háború előtt is sokan voltak, akik nem voltak Hitler-fanok, csak ők el lettek hallgattatva... a szélsőjobbos, antiszemita birkáknak azt kéne már felfogni, h a nácikat a világ minden pontján gyűlölik, a régieket és újakat egyaránt... persze nekik, a kis zárt közösségükben "vagánynak meg hősiesnek" hatnak a III. birodalom pribékjei, meg az SS, csak általában azt felejtik el, h akármilyen nagy harcértékkel rendelkeztek a kutyafattyak, ki lettek verve a Szu.-ból a picsába, majd pedig elnyelte őket a történelem vihara. A náci ideológia szerint az erős életben marad, a gyenge elbukik az evolúció, a fejlődés során. ők (legalábbis a náci németek) elbuktak... akkor az összes újnáci felszívódhatna már a rákba! Ez nem sértés, ezt a saját ideológiájuk mondja... GIGALOL! XD”
 • 23. bespin 2009. május 01. 22:38
  „Semmit nem értettem félre.
  Tudsz te normálisan is írni, ha akarsz, ne NAGYBETŰS kiabálással és egyéb kellemesnek nem mondható fröcsögéssel kezd a hozzászólásaid megfogalmazni.
  Egyébként, minden háború, valamilyen összeegyeztethetetlen ideológiai megfontolásból keletkezik. Lehetnek: faji, területi, vallási, nemi identitásbeli, cipőméretbeli stb. különbségek. Ezek a nézetkülönbségek elegek ahhoz, hogy teljes országok, népcsoportok eltüntethetőek lehessenek a Föld színéről.”
 • 22. flexsnake 2009. május 01. 22:34
  „Senkinek nem szántam úgy általánosságban akartam tisztázni mert nehéz némely ,,embernek" felfognia hogy a Zsidók mondtak le róla hogy felelőségre vonják a tagot. Németország viszont nem. Igen, az a Németország amiben a festőcsávó tevékenykedett az a Németország amit egy-egy szélsőjobbos retardált partyn szoktak emlegetni hogy milyen dicső volt a 3. birodalom... Igen, maguk a leszármazottak követelik a megtisztítást hogy lássa mindenki ők nem azok akik azért a beteg eszméért küzdöttek.”
 • 21. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 22:19
  „légyszíves, bespin, ne te ítéld má´ meg mennyit tudok a XX. század történelméről, ráadásul a szövegértéssel komoly bajaid lehetnek, mert én nem azt írtam, h "nem értem hogy te hogy gondoltad ezt az elit koncentrációs tábor dolgot", csak magát a táborok létét nem értem, bár ez tényleg összefügg a diktatúrákkal (de itt az újabb kérdés: mi a f*sznak diktatúra...? ) Tudom, h ezt a szocializmusban is alkalmazták, csak ott nem "elit" volt a tábor, nem beszélve arról, h pl. Mo.-n ez rohadtul nem a teljes népnek szólt, mert a recski munkatábor létéről rengetegen nem is tudtak, magyarán itt inkább csak arról volt szó, h "vigyázz, me´ figyelünk, ne csinálj semmi szarságot". persze akkor is elvittek embereket, ha nem csináltak semmit...

  Azt meg képzeld el, én is tudtam h a konc. tábor nem német találmány, mivel az angolok csináltak ilyeneket az angol-búr háborúban (bár az oroszok azok már a kora újkortól fogva, csak ott nem koncentrációs árbornak hívták, hanem "kényszermunkának" vagy "száműzetésnek")

  bocs az off-ért, csak idegesítő, h olyanok mondják azt, h nem ismerem a XX. század történelmét, akik félreértik az írásomat, és szerintük ártatlan civilek legyilkolása ideológiai okokból betudható annak h háború volt...”
 • 20. bespin 2009. május 01. 22:19
  „Tudom érintett vagy a dologban, de én melyik írásomban a tagadom/tagadtam a dolgot???????”
 • 19. Mignon 2009. május 01. 22:15
  „Kedves bespin!
  Örülj, hogy Magy. o.-on ilyen eldorado van szolasszabadsag tekinteteben!

  Itt, Nemetben a sajat irasodert es tomcat idezetekert,
  meg ma este elvinne a BKA. (Bundes Kriminalamt),
  a Szövetsegi Nyomozohivatal.

  Szia.”
 • 18. bespin 2009. május 01. 22:12
  „Ezer év múlva is annak a 6 évnek a levét isszák majd. :-(”
 • 17. Mignon 2009. május 01. 22:08
  „Nemetorszagban a holokauszttagadas (Holocaustleugnen) =

  5 ev börtön.

  Felfüggesztes, es harmadolas jo magavoseletert nincs!”
 • 16. bespin 2009. május 01. 22:07
  „13.
  Az elit koncentrációs tábor, olyan volt, mint a magyar filmhíradó a dicső ötvenes években. A népnek és a hitetlenkedőknek szól, hogy meggyőződjenek arról, minden szép és jó, a törvényesség keretein belül működik.
  Sokat nem tudhatsz a XX. századi történelemről , ha ezt a fajta propaganda machinációt nem ismered. Egyébként a koncentrációs tábor nem német találmány.”
 • 15. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 22:00
  „flexsnake, remélem ezt nem nekem szántad, mer én is azon lennék, h egy jó nagy fán lógjon, csak írtam sima-nak, h Izraelben megsemmisítették az ítéletet... A bűnös bűnhődjön!”
 • 14. flexsnake 2009. május 01. 21:54
  „A gyilkos megérdemli a büntetését, teljesen mindegy milyen korú. Ez nem menti fel a tettei alól. Mások bűnei sem mentik fel. Teljesen mindegy hogy Afrikában csirkét lopnak te akkor is elítélhető vagy csirkelopásért Magyarországon. Egyik bűnre sem mentség egy másik.
  És ha valakinek nehéz értelmeznie ezt az esetet: Izraelben arra hivatkozva semmisítették meg a halálos ítéletét hogy nem látták bizonyítottnak a személyazonosságát és így a szerepét, beosztását, semmit. Azért mert a régi okmányok alapján nem tudták azonosítani és ártatlanul feltételezésekre alapozva. Néhány tanúvallomással nem akartak valakit elítélni. Ezt most Németország kezdeményezte presztízs kérdésből. Nem a Zsidók hogy végre felfogjátok. Maga a Német állam döntött úgy hogy leszámol a múltjával. Ehhez joguk van. Tessék Németországot köpködni ha nem tetszik. De oda kell utazni. Ott még a holokauszt tagadása is súlyos bűn.
  Értve? Nem? Nem baj. Itt is az lesz nemsokára.”
 • 13. apátfalvifaszagyerek 2009. május 01. 21:47
  „na most erre a szövegre nem tok így mit mondani, talán annyit, h a vén faszi, aki a fenti cikkben van, az nem itt szolgált, szóval nem tartozik szorosan a témához. Meg mi az, h "elit konc. tábor"? Mért kellett egyáltalán ilyen tábor? (és ez nem csak a németeknek szól) Az I. vh. idején is haltak meg hadifoglyok, meg civilek is, de a törökök által elkövetett örmény népirtáson kívül ott nem volt ilyesmi... ők el tudtak háborúzgatni az efféle szarok nélkül is...”
 • 12. bespin 2009. május 01. 21:38
  „A háborús időkben behívott, még élő civilek minimum 30%-át el lehetne ítélni háborús bűnökért!

  Egy kis szösszenet, épp 2 perce olvastam a témához kapcsolódóan, realistán és a szerzőtől elvonatkoztatva elolvasni:

  (moderálva - a szerk.)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások Linzben

Linz - Huszonketten megsérültek, öt embert pedig őrizetbe vettek a rendőrök Linz városában, miután a… Tovább olvasom