Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Kiállt Koszovó függetlensége mellett a horvát államfő

A leghatározottabban kiállt Koszovó függetlensége mellett pénteken Pristinában Stjepan Mesic horvát államfő, s minden országot arra szólított fel, hogy ismerje el az önállóságát egyoldalúan kikiáltó volt szerb tartományt, mert az szerinte segíti a regionális és európai együttműködést.
A horvát államfő ugyanakkor arra intette Belgrádot, hogy számoljon le a koszovói függetlenség megsemmisítésére vonatkozó illúzióival, s szerinte jobban tenné, ha nem keltene hamis reményeket a Koszovóban élő szerbekben.

Stjepan Mesic egyike annak a nagyon kevés külföldi államférfinak, aki rászánta magát, hogy állami tiszteletadással kísért látogatást tegyen a lassan két éve független volt szerb tartományban.

A Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Horvátország segíteni akar Koszovónak az európai integráció útján való előrehaladásban. Úgy ítélte meg, hogy országát és Koszovót a múlt század kilencvenes éveiben felbomlott néhai Jugoszláviában is jó kapcsolatok kötötték össze.

A pristinai parlament tagjai előtt felszólalva a horvát államfő azt üzente Szerbiának, hogy hiába nem ismeri el Koszovó függetlenségét, az ott élő szerbek érdekében előbb vagy utóbb kénytelen lesz megtalálni a vele való együttélés módját. Mesic szerint káros továbbra is azt szuggerálni a koszovói szerbekbe, hogy utasítsák el a helyi hatóságokkal való együttműködést, és ne vegyenek részt a koszovói választásokon, mert ha ezt teszik, lemondanak saját sorsuk alakításának lehetőségéről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portugáliában házasodhatnak az azonos neműek

A portugál parlament pénteken első olvasásban megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő,… Tovább olvasom