Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kibékíthetetlenek az ukrajnai magyar szervezetek ellentétei

Lehetetlenné teszik magyar jelölt bejutását az ukrán parlamentbe a két kárpátaljai magyar szervezet között feszülő kibékíthetetlen ellentétek
Lehetetlenné teszik magyar jelölt bejutását az ukrán parlamentbe az idei októberi választásokon a két kárpátaljai magyar szervezet között feszülő kibékíthetetlen ellentétek – írta szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.

A mértékadó kijevi sajtóorgánum terjedelmes írásban foglalkozik az ukrajnai magyarság két meghatározó érdekvédelmi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti, kibékíthetetleneknek tűnő ellentétek hátterével és azok kihatásával a kárpátaljai magyarság érdekérvényesítési képességeire. A cikk szerint a két szervezet mindig szemben állt egymással, így csak a közöttük lévő antagonizmus legutolsó megnyilvánulásának tekinthető, hogy Beregszászon az idén külön ünnepelték március 15-ét. Annak ellenére, hogy a kárpátaljai magyarság általában jobban összetart, mint a többi nemzetiségi közösség, érdekvédelmi szervezetei között ahogy eddig nem volt, úgy ezután sem lesz béke – véli a cikk.

A hetilap szerint a KMKSZ és UMDSZ közötti kibékíthetetlen ellentét balul sülhet el az idei ukrajnai parlamenti választásokon, mert míg az 1994-es, 1998-as és 2002-es voksolások alkalmával - az elkeseredett viszálykodás ellenére - sikerült egyéni választókerületből magyar képviselőt bejuttatni a kijevi törvényhozásba, addig jelenleg merőben más a helyzet. A választókerületek határait ugyanis most úgy szabhatják meg – emlékeztet a cikk –, hogy az a hatalompártnak kedvezzen, s ezáltal a magyar választók kisebbségbe kerülnek saját körzetükben. Közös jelölt állítása jelentős mértékben növelhetné ugyan a kárpátaljai magyarok esélyeit abban, hogy saját parlamenti képviselői mandátumhoz jussanak, ám a magyar szervezetek viszálykodása ezt gyakorlatilag lehetetlenné teszi – mutat rá a cikk, amely szerint ez a körülmény óhatatlanul a hatalompárti jelölt malmára hajtja a vizet.

A kijevi hetilap egy másik írásában is foglalkozik a kárpátaljai magyarsággal. Ebben Viktor Baloga, az ukrán rendkívüli helyzetek kárpátaljai születésű minisztere az orgánumnak adott interjújában azt fejti ki, hogy miért ellenzi a kárpátaljai magyarok autonómiáját. Szerinte amellett, hogy Ukrajna alkotmánya unitárius államberendezkedést ír elő, a magyar autonómiaigény nélkülöz minden alapot, hiszen a 150 ezres kárpátaljai magyarságnak megoldott a megyei, járási és helyi önkormányzati képviselete, s – a szavai szerint – Beregszásznak is minden körülmények közt magyar nemzetiségű lesz a polgármestere.

Baloga azt is elmondta, hogy a magyaroknak korábban volt képviselőjük az ukrán parlamentben, és most is saját jelöltek állítására készülnek. Úgy vélte, a magyarok jogainak betartásával, nemzeti önazonosságuk megőrzésének és fejlesztésének lehetőségeivel soha nem voltak problémák, vagyis – tette hozzá – a kárpátaljai magyarok helyzete semmilyen tekintetben nem hasonlítható például a szlovákiai magyarokéhoz.

Olvasóink írták

  • 1. hahaha62 2012. április 07. 16:08
    „helyes...így igazi a magyar--ha széthúz!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 pakisztáni katonát temetett el egy lavina

Lavina temetett maga alá mintegy 150 pakisztáni katonát az indiai határ mellett. Tovább olvasom