Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kiemelik a fukusimai atomreaktor elhasznált fűtőelemeit

A kiemelésre váró fűtőelemek közül több megsérülhetett a 2011 márciusában történt földrengés és szökőár következtében. A művelet a bontási folyamat legveszélyesebb lépése.
Megkezdték az elhasznált fűtőelemek kiemelését hétfőn a két és fél éve balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű 4-es reaktorának pihentető medencéjéből - közölte az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat.

A művelet az egyik első és legfontosabb, egyben legveszélyesebb lépés a létesítmény mintegy 40 évesre tervezett, 10 milliárd dollárba kerülő bontási folyamatában. A 4-es reaktor pihentető medencéjébe egy 5,5 méter magas, 2,1 méter átmérőjű, henger formájú nehézacél kamrát eresztettek le, amelybe egyenként helyezik majd át az 1533 fűtőelemet - köztük 202 felhasználatlan egységet. Szakértők szerint a kiemelésre váró fűtőelemek közül több megsérülhetett a 2011 márciusában történt földrengés és szökőár következtében.

Kiemelik a fukusimai atomreaktor elhasznált fűtőelemeit. Fotó: MTI/EPA/Tepco (galéria)

A kiemelést egy távvezérlésű daruval felszerelt, kifejezetten erre a műveletre kifejlesztett szerkezettel hajtják végre. Az első 22 fűtőelemet várhatóan kedden emelik ki a medencéből (a kamrába legfeljebb 22 fűtőelem fér el), majd áthelyezik az erőmű úgynevezett közös tároló medencéjébe, amelynek 100 méterre fekvő épülete sértetlenül maradt és biztonságos területen fekszik. Az áthelyezett fűtőelemeket a tervek szerint legalább tíz évig ott fogják tárolni.

A Tepco szóvivője elmondta, hogy a biztonság érdekében nagyon lassan, fokozott óvatossággal kezdik meg a fűtőelemek kiemelését, először a felhasználatlan egységekkel kezdik, és később nyúlnak a nagyobb radioaktivitású fűtőelemekhez. A műveletet várhatóan 2014 végére fogják befejezni, és ha minden jól sikerül, a vállalat hasonló munkálatokba kezd majd az erőmű 1-es és 3-as reaktorának pihentető medencéiben is.

Habár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz ütött ki, majd hidrogénrobbanás történt, ezért annak szerkezete súlyosan megsérült. A Tepco állítása szerint azóta megerősítette az épületet, így az képes elviselni egy erősebb földrengést is, de a pihentető medence biztonsága miatt független szakértők folyamatosan aggódnak. A művelettel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Tepco az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott az erőműben, és emberi mulasztások miatt több esetben is radioaktív víz szivárgott ki a tengerbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört két vulkán Indonéziában, ezreket evakuálnak

A Szumátra északi részén található Sinabung vulkán hétfőn több, mint 8 ezer méter magasba lövellte… Tovább olvasom