Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kiengedték az őrizetből a norvég diáklány meggyilkolásával gyanúsított kínai fiatalembert

Peking - Még a múlt héten kiengedték az őrizetből a kínai Zhao Feit (Csao Fej), akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt egy 21 éves norvég diáklányt augusztus végén Budapesten - tudta meg az MTI pénteken Pekingben norvég forrásból.
A kínai hatóságok az észak-európai ország rendőrségi kapcsolatokért felelős illetékesével tudatták, hogy a helyi törvények szerint - miután nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok - Csao legfeljebb 30 napig volt fogva tartható. A hírt az oslói külügyminisztérium megerősítette; Ragnhild Imerslund, a külügyminisztérium igazgató-helyettese mindazonáltal megállapította, hogy nincs összefüggés a történtek és aközött, hogy Pekinget Norvégia ellen hangolta egy kínai ellenzéki személyiség Nobel-békedíjjal való kitüntetése.

A norvég Dagbladet című lap és az NRK televízió munkatársai úgy tudják, hogy Csao Fejt egy nappal a díj odaítélése előtt engedték ki, s ezután heti rendszerességgel jelentkeznie kell a rendőrségen. Ugyancsak egyes norvég lapértesülések szerint Magyarország még nem döntött a bizonyítékok átadásáról, mások azt állítják, hogy a Kínában halálbüntetés kockázatával járó eljárásához a magyar hatóságok nem hajlandók kiadni az eddigi nyomozati eredményeket. A magyar nagykövetség az MTI érdeklődésére azt a választ adta, hogy nem kapott semmiféle hivatalos értesítést az ügyben.

A norvég internetes média pénteken a két fiatal közös képeivel illusztrált összefoglalókat közöl. A fejlemények kapcsán Karoline Henriksen, a megölt Pernille Marie Thronsen családjának ügyvédje az NRK-nak elmondta: a család felháborítónak tartja, hogy Csao szabadon járhat-kelhet Peking utcáin, s remélik, nem tűnik el.

A 26 éves férfit a múlt hónap közepén vették őrizetbe. Akkor Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kínai hatóságok zökkenőmentesen együttműködnek a magyar hatóságokkal, de a gyanúsítottal szembeni eljárást - mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény - Kínában fogják lefolytatni, vádat Kínában emelnek ellene, s amennyiben bűnösnek találják, ott is ítélik el.

A norvég diáklányt egy VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban ölték meg, holttestére augusztus 29-én találtak rá. A feltételezett elkövető - aki addig szintén diákként tartózkodott Magyarországon - még a bűncselekmény napján repülőgépen elhagyta az országot. A magyar rendőrség később nemzetközi körözést adott ki Csao Fej ellen, mert bizonyítékai voltak arra, hogy ő gyilkolt.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. október 15. 09:15
    „"miután nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok, Csao legfeljebb 30 napig volt fogva tartható"

    "a Kínában halálbüntetés kockázatával járó eljárásához a magyar hatóságok nem hajlandók kiadni az eddigi nyomozati eredményeket"

    Akkor miről van szó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első napelemmel működtetett mobiltelefontöltő-állomás

Obrenovac internet-parkjában tegnap megnyitották az első napelemmel működtetett… Tovább olvasom