Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kigolyózhatja az elnöki jelölésből Klicskót az adótörvény

Az ukrán legfőbb adminisztratív bíróság elutasította a parlamenti szavazás eredményének megsemmisítését arról az adótörvény-módosításról, amely jogilag megakadályozza Vitalij Klicskót, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetőjét abban, hogy jelöltként induljon a 2015 márciusában esedékes elnökválasztásokon.
A hétfőn közzétett ukrán médiajelentések emlékeztettek arra, hogy a keresetet Klicsko nyújtotta be a parlamenttel és Viktor Janukovics elnökkel szemben. A törvényt a verhovna rada október 24-én fogadta el, az államfő november 8-án írta alá, és január 1-jével lépett a jogszabály hatályba.

Az adótörvénybe bekerült egy új kitétel, amely szerint azok a személyek, akiknek valamely másik államban van tartózkodási engedélyük, nem tekinthetők ukrajnai lakosnak. Az elnökválasztásokon pedig csak az jelöltetheti magát az államfői tisztségre, aki a választásokat megelőző tíz évben folyamatosan Ukrajnában élt. Eszerint viszont az Ütés párt vezére, aki profi ökölvívóként Németországban kapott tartózkodási engedélyt, jogilag nem indulhat a jövő évi elnökválasztásokon.

Az ellenzéki frakciók későn ocsúdtak: az adótörvény második olvasásban történő elfogadása után döbbentek csak rá, hogy a belerejtett passzus valójában Klicsko elnöki jelöltségét hivatott megakadályozni. Az ülésezést ekkor már hiába vették tiltakozásul blokád alá, Volodimir Ribak házelnök kijelentette, hogy nem ismételteti meg a szavazást, a törvényt pedig elküldte Janukovics elnöknek aláírásra.

A módosítást mellesleg egy ellenzéki képviselő, Ihor Bricsenko, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) frakciójának tagja nyújtotta be. Később - miután kirobbant a botrány - azt állította, hogy az előterjesztésre ráhamisították az aláírását, amiért feljelentést is tett. A rendőrség azonban az aláírást valódinak minősítette, és lezárta a vizsgálatot.

Klicsko - aki a közvélemény-kutatások alapján jó ideje a legnépszerűbb az ellenzéki politikusok közül - a törvény elfogadásakor indulatosan leszögezte, hogy "őt ilyen módszerekkel nem tudják megállítani", és egyúttal nyilvánosan be is jelentette indulási szándékát az elnökválasztásokon. Az utóbbi időben folyamatosan amellett kardoskodik, hogy a három parlamenti ellenzéki erő már most állítson közös jelöltet. A másik két párt viszont azt tartja jobb stratégiának, ha az első körben mindhárman állítanak jelöltet, és a másodikba bejutó ellenzéki mögé sorakoznak majd fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság áldozata lett az Ausztriában holtan talált francia lány

A lány holttestét a hét végén találták meg a tiroli Kufsteinben, a boncolás eredménye szerint egy… Tovább olvasom