Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kigurult az országútra egy repülőgép Moszkvában - galéria

Négyen meghaltak, közöttük a gép kapitánya és a másodpilóta a szombati moszkvai repülőgép-szerencsétlenségben, négy sérült állapota súlyos - jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.
Egy 25 éves légi kísérő meghalt, így ötre emelkedett a szombati moszkvai repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. Egyik másik sérült viszont az orvosok szerint túl van az életveszélyen - közölte vasárnap az orosz egészségügyi minisztérium.

Az orvosok minden erőfeszítése ellenére meghalt a Red Wings orosz légitársaság alkalmazásában álló 25 éves nő, akit szombaton életveszélyes sérülésekkel szállítottak a hetes számú moszkvai városi kórházba.

A súlyos baleset napján a kapitány, a másodpilóta és a fedélzeti mérnök, valamint egy utaskísérő vesztette életét.

A moszkvai Vnukovo repülőtérnél szerencsétlenül járt Tu-204-es repülőgépén szolgálatot teljesítő személyzet további három tagja - egy nő és két férfi - állapotát továbbra is súlyosnak ítélik meg - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Az egyik fiatalember, aki többszörös csigolya- és bordatörést szenvedett, az orvosok szerint túl van az életveszélyen. Anzor Hibutyija, a moszkvai Szklifoszovszkij sürgősségi kórház igazgatója elmondta, hogy az éjjel sikerrel megműtötték s reményeik szerint hamarosan lekapcsolhatják a lélegeztető gépről.

A Red Wings orosz légitársaság charterjárata szombaton egy csehországi üdülőhelyre szállított utasokat és onnan visszatérve szenvedett balesetet Vnukovon. A Tu-204-es nem tudott megállni a leszállópályán, a repülőtér kerítését átszakítva kicsúszott egy országútra, miközben háromfelé szakadt.

A Red Wings közölte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak anyagi támogatást nyújtanak. Moszkva vezetése már szombaton egymillió rubel segélyt (körülbelül 7 millió forint) ajánlott fel.

A moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) megkezdte a Vnukovo repülőtérnél szerencsétlenül járt Tu-204-es típusú repülőgép fekete dobozaiban rögzített adatok vizsgálatát.

A szövetségi nyomozóhivatal szóvivője szombaton azt közölte, hogy az előzetes információk szerint a Red Wings légitársaság gépének katasztrófáját a pilóták hibája okozhatta. Az Interfax orosz hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó belügyi illetékes vasárnap már azt mondta hogy a balesetben műszaki problémák és a rossz időjárási körülmények játszhattak szerepet.

Szombat:

A személyzet négy tagja - a gép kapitánya, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök, valamint egy utaskísérő - vesztette életét a szombati moszkvai repülőgép-szerencsétlenségben, amelyet feltehetően a pilóták hibája okozott.

A négy súlyos sérült közül egy állapota válságos - erősítették meg a Rosszija 24 hírtelevízió értesülését az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumában.

Az orosz Red Wings légitársaság Tu-204-es gépe, amely a csehországi Pardubicéből utasok nélkül, nyolcfős személyzettel érkezett a moszkvai Vnukovo repülőtérre, nem tudott megállni a leszállópályán, kicsúszott arról és három részre szakadt. A gép orra és részben a törzse a repülőtér mellett vezető Kijevi országútra csúszott ki, a farokrész az autóutat a reptértől elválasztó árokban maradt.

A gép jobb hajtóműve kigyulladt, a tüzet fél órán belül eloltották. A hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a repülőgép belül is teljesen szétroncsolódott.

Kicsúszott a leszállópályáról egy utasszállító repülőgép a moszkvai Vnukovo repülőtéren. Fotó: MTI (galéria)

A Rosszija 24-nek szemtanúk elmondták: csak a szerencsén múlott, hogy a repülőgép nem ütközött össze a forgalmas autóúton közlekedő gépjárművekkel. Az is kiderült, hogy a személyzet egyik tagjának, aki a gép testének szétszakadásakor szabályosan kirepült a törzsből, a Kijevi országúton közlekedők nyújtottak segítséget és szállították kórházba.

Az országúton órákra leállították a forgalmat, amely az orosz fővárosból kivezető sávban helyreállt, de Moszkvába még este is nehéz volt a bejutás. A kormányzati és állami repülőgépeket is kiszolgáló Vnukovo repülőtér forgalma este még akadozott, számos járat indulása késlekedett. Ez Oroszország harmadik legforgalmasabb repülőtere.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a baleset hírére azonnal operatív bizottság felállítását rendelte el. Ezt Makszim Szokolov közlekedési miniszter vezeti, Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere pedig a mentést irányítja.

Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Bizottság mellett a légügyi hatóság és a közlekedési felügyelet is vizsgálódik. A nyomozóhatóság büntetőeljárást indított. Vizsgálatának előzetes megállapítása szerint a Tu-204-es repülőgép balesetét a pilóták hibája okozta. A gép két fekete dobozát megtalálták.

A 210 utas szállítására képes Tu-204-es gépeket 1995-ben állították kereskedelmi forgalomba, halálos baleset eddig még nem történt velük.

A cseh Pardubice repülőtere arról tájékoztatta az orosz hírtelevíziót, hogy a Red Wings légitársaság járatának személyzete nem jelzett semmilyen műszaki problémát. Az orosz Vesztyi FM rádió tudósítója egész nap a moszkvai Vnukovo repülőtéren tartózkodott és arról számolt be, hogy a Red Wings repülőgépének katasztrófáját megelőzően erős szél keletkezett. A körzetből enyhe hóesést is jelentettek.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a szerencsétlenül járt gép pilótái Vnukovo légi irányítóitól a leszállást megelőzően az időjárási körülményekről és más repülőterek igénybe vételéről érdeklődtek. A diszpécserek közölték, hogy a Red Wings járata egy órán belül leszállhat. A beszélgetés felkerült az internetre.

Korábban:

Az orosz Red Wings légitársaság - a csehországi Pardubicéből a moszkvai Vnukovo repülőtérre utasok nélkül érkező - Tu-204-es gépe a leszálláskor a földnek csapódott, és három részre szakadt. A gép orra és részben a törzse a repülőtér mellett vezető Kijev országútra csúszott ki, a farokrész az autóutat a reptértől elválasztó árokban maradt.

A Rosszija 24 beszámolt arról, hogy a katasztrófát megelőzően erős szél keletkezett. Az orosz szövetségi nyomozó hivatal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a pilóták hibája vezetett-e a katasztrófához.

Korábban írtuk:

Kicsúszott a leszállópályáról és egy főútra gurult szombaton egy Tu-204 típusú utasszállító repülőgép a moszkvai Vnukovo repülőtéren. Az orosz hírközlő eszközök kora délutánig három halálos áldozatról számoltak be.

Az orosz Red Wings légitársaság gépe - a Csehországból érkezett közepes hatótávolságú repülő 210 utas szállítására alkalmas - leszállás közben gördült ki a pálya sávjáról, eközben kigyulladt jobboldali hajtóműve.

Az első hírek szerint a fedélzeten tartózkodó tizenkét személy közül ketten súlyosan megsebesültek, de a későbbi jelentések már két, majd három halottról tettek említést.

A nyugati hírügynökségek orosz forrásokat idézve egymásnak ellentmondó információkat közöltek. A brit Reuters például a RIA állami hírügynökségre hivatkozva tudni vélte, hogy a főútra gurult gép három darabra tört. Egy másik jelentés szerint a gép egyik darabja csúszott a főútra, emiatt ott részlegesen leállították a gépkocsik forgalmát.

Kicsúszott a leszállópályáról egy utasszállító repülőgép a moszkvai Vnukovo repülőtéren. Fotó: MTI (galéria)

Délután még nem volt világos, hogy valójában hány ember is tartózkodott a fedélzeten. Jelena Krilova, a légikikötő szóvivője a Reuters szerint 11 főről beszélt, hozzáfűzve, hogy a balesetnek nincsenek halálos áldozatai. A RIA ugyanakkor a rendőrségre hivatkozva már arról adott jelentést, hogy két ember vesztette életét. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium közlése szerint viszont 12 ember volt a gépen. Némelyik jelentés szerint ők mind a személyzetet alkották, más híradások úgy tudták, csak négy tartozott a személyzethez, nyolcan utasok voltak.

Szergej Vlaszov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának moszkvai képviselője az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a személyzet nyolc tagja volt a gépen, ketten közülük meghaltak, egy embernek a sorsa még nem ismert. A minisztérium nem sokkal ezután azt közölte, hogy hárman haltak meg és négyen sebesültek meg.

Mivel a baleset miatt a Vnukovo repülőteret időlegesen lezárták a légi forgalom előtt, délután a Seremetyevo és a Domogyedovo repülőtér fogadta a járatokat.

Olvasóink írták

  • 2. Óperenciás 2012. december 31. 16:50
    „Kigurult?
    Úgy érkezett az autópályára, mint a cunami.”
  • 1. NTK 2012. december 30. 17:04
    „Egy másik nézőpontból:
    http://www.youtube.com/watch?v=dWONT47LFZM&feature=player_embedded”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre 3 millió munkanélküli Olaszországban

Jövőre elérheti a hárommilliót a munkanélküliek száma Olaszországban a CGIA gazdaságkutató intézet… Tovább olvasom