Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kihallgatott egy 8 éves kisfiút a francia rendőrség, mert a terrorizmust éltette az iskolában

Kihallgattak egy 8 éves kisfiút a dél-franciaországi Nizza rendőrőrsén, amiért az iskolájában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet elkövetőit éltette - erősítették meg csütörtökön rendőrségi források. Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter szerint a rendőrséghez forduló iskola helyesen járt el.
A meghallgatást szerdán tartották. A gyerek nem volt hajlandó részt venni a január 7-i terrortámadás másnapján az áldozatok emlékére az iskolájában rendezett egyperces megemlékezésen, s azt mondta, hogy ő a terroristákkal érez együtt - adta hírül a Twitter közösségi oldalon Sefen Guez Guez, a gyermek családjának ügyvédje.

A 8 éves Ahmed osztályfőnöke jelezte a megyei oktatási hivatalnak, hogy a gyermek többször is arról beszélt, hogy ő a terroristákkal szolidáris. Ezért az apját többször is behívták az iskolába.

"Az ismert kontextus miatt az iskolaigazgató végül úgy döntött, jelzi a rendőrségnek, hogy mi történik az iskolában" - mondta Marcel Authier nyomozó.

"Behívtuk a gyermeket az apjával együtt, hogy megpróbáljuk megérteni, egy 8 éves kisfiú miért beszél ilyen radikálisan" - tette hozzá. Elmondta, hogy a gyermeket az apja jelenlétében mintegy félórán keresztül hallgatták meg, majd játszani engedték. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem történt feljelentés.

Az ügyvéd viszont azt állítja, hogy terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt eljárás indult. Ez utóbb a rendőrség határozottan cáfolta.

"Határozottan kijelentem, hogy az iskola vezetősége nem egyszerűen jól tette, hogy így járt el, hanem a pedagógiai és társadalmi munkája olyan hasznos dolog, amiért köszönetet mondok" - mondta csütörtök este az oktatási tárca vezetője.

Fabienne Lewandowski, a nizzai rendőrség közbiztonsági igazgatóhelyettese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szabályos kihallgatás keretében kerestek magyarázatot a történtekre, de szerinte ezt a helyzet megkövetelte. Azt is jelezte, hogy a kihallgatás során az apa többször is elnézést kért azért, amit a fia mondott, s nem tűnt úgy, hogy ő bátorítaná a gyermeket.

A rendőrség szerint a gyermek az iskolában azt mondta társainak, hogy "meg kell ölni a franciákat", "a muzulmánok jól csinálták", "az újságírók megérdemelték a sorsukat".

"A gyerek láthatóan nem érti, hogy mit beszél. Nem tudjuk, hol hallotta ezeket a dolgokat" - jelezte a rendőrség.

Az ügyvéd az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a kérdésre, mit jelent a terrorista szó, a gyermek úgy válaszolt, "nem tudom".

Az iskola vezetői nem akartak nyilatkozni.

Ahmed ügyében a gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatot indítottak. Az apa ellen is eljárást indult, miután megfenyegette az iskola igazgatóját, amikor az a fia viselkedéséről beszélgetett vele. Utóbb kiderült, hogy az iskola igazgatója emiatt tett panaszt a rendőrségen, és ezt követően idézték be a férfit a fiával együtt.

A Kollektíva a franciaországi iszlamofóbia ellen nevű szervezet szerint "az eset jól illusztrálja azt a kollektív hisztériát, amely január eleje óta jellemzi Franciaországot".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén ásott pince miatt szakadt be a föld négy régi pekingi épület alatt

Négy régi lakóépületet nyelt el Peking történelmi városrészében egy hatalmas kráter, mert egy vidéki… Tovább olvasom