Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kihangosítóval is veszélyes mobilozni az autóban

Az autókihangosítóval történő telefonálás betiltását javasolta az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága.
Kihangosítóval is veszélyes a mobiltelefon, mert elvonja beszélgetés közben a vezető figyelmét. Az ezt igazoló tanulmányok alapján a kihangosítva telefonálás betiltását javasolta az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága.

A kutatások szerint nem az a fő probléma, hogy a kézben tartott mobilok lefoglalják a vezető egyik kezét: a kihangosított mobilok is éppolyan veszélyesek, mert a beszélgetés elvonja a sofőr figyelmét a közlekedésről - közölte Deborah Hersman, a testület elnöke.

"Rengeteg eset bizonyítja, hogy a telefonálás - akár kézben tartott, akár kihangosított mobillal - káros a vezetésre, és növeli egy baleset kockázatát" - jelentette ki a főutak biztonságáért felelős intézet vezetője, Anne McCartt.

Egy amerikai és egy svéd tanulmány egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy semmi sem igazolja, miszerint a vezetés közben kihangosított mobil veszélytelenebb lenne a kézben tartottnál.

A közúti hatóságok által kikérdezett hatezer vezető negyven százaléka gondolta úgy, hogy szerinte nem veszélyes, ha út közben kihangosított mobilon beszél, de mindössze 12 százalékuk vélekedett így a kézben tartott mobilról.

A szimulációs vizsgálatok ugyanakkor igazolták, hogy a vezető figyelme csökken, ha beszélnek hozzá, például kimegy a sávból, amelyben addig haladt. A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy ha a vezető nem is akar odafigyelni a beszélőre, akkor is lefoglalja agya egy részét a hozzá szóló hang, és ez kizökkenti a koncentrációból.

A kutatások figyelembe vételével az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság olyan ajánlást fogalmazott meg, amely szerint a kézben tartott mobillal való telefonásás mellett be kellene tiltani a kihangosítóval való telefonálást is vezetés közben. Az ajánlásból azonban nem biztos, hogy jogszabály lesz, mivel az amerikai személyiségi jogok megnehezítik annak kutatását, hogy mennyiben játszanak szerepet a mobilok a baleseteknél. Kanadai és ausztrál tanulmányok ugyanakkor kimutatták, hogy a mobilozó sofőrök négyszer nagyobb kockázattal karamboloztak a nem telefonálóknál.

Természetesen egy sor egyéb olyan dolog is van, ami kockázatos az autóban vezetés közben: többek között az evés, ivás, a rádió beállítása, térképnézés, arcfestés. De éppen úgy, ahogy a telefonálás, ezek is a vezető döntésén múlnak. És hogy a hátsó ülésen síró csecsemő is elvonja a figyelmet? Erről McCartt csak annyit jegyezett meg: "ez az élet velejárója".

Olvasóink írták

 • 4. Hunny24 2011. december 18. 14:38
  „2. terror
  Akkor bizonyítsa be a rendőr, hogy nem olyan személlyel beszélgettem telefonon, akivel ingyen beszélek. (Egyre több embernek van olyan csomagja, hogy többekkel ingyen beszél).
  "A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy ha a vezető nem is akar odafigyelni a beszélőre, akkor is lefoglalja agya egy részét a hozzá szóló hang, és ez kizökkenti a koncentrációból." Ez a mondat szerint még az is veszélyes, ha két utas egymással beszélget és nem a sofőrhöz szólnak, a rádióról meg akkor ne is beszéljünk, a cikk alapján ezeket is be kéne tiltani.”
 • 3. bsab79 2011. december 17. 08:58
  „Már meg ne haragudjatok de ez csak egy amerikainak juthatott eszébe. Ezer más dolog van ami elvonja a vezetésről a figyelmet.Ez egy őrült butaság volt. Akkor a rádiót is ki kellene kapcsolni,mert ha éppen egy kellemes zene szól és a sofőr arra figyel akkor az is elvonja a figyelmét.... Ennyit erről. De: AMERIKA. Egy szó. Semmi több.”
 • 2. terror 2011. december 15. 22:34
  „1. Ha melletted ul valaki, azzal mondjuk abba tudod hagyni a tarsalgast ha szukseges, vagy fel tudja merni, ha van rutinja, hogy mikor ne szoljon.

  Mobilnal ketyeg a percdij, "nem tur halasztast" a kommunikacio...”
 • 1. Koszta 2011. december 15. 20:48
  „Akkor beszélgetni is tilos az autóban... Hiszen mindegy, hogy a telefon másik végén, avagy a másik ülésen ül aki "elvonja a sofőr figyelmét" a beszédével... Nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nukleáris anyaggal kereskedtek

Nukleáris anyaggal való illegális kereskedelem vádjával hét személy ellen indított eljárást a szlovák rendőrség. Tovább olvasom