Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kijev: kilőttek két orosz harckocsit és foglyokat ejtettek

Andrij Liszenko szavai szerint az orosz "diverziós és hírszerző csapat" több tagját foglyul ejtették.
Az ukrán "terrorellenes" erők egy egysége kilőtt két orosz harckocsit azok közül, amelyek hétfőn behatoltak Oroszországból Ukrajna területére - közölte a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője esti kijevi sajtótájékoztatóján.

 Konkrét számot azonban nem említett. Elmondta, hogy az ártalmatlanná tett két harckocsi a dél-donyecki Mariupol kikötővárosa felé tartott. "Ezt követően a Mariupol felé vezető úton semmilyen harci cselekmény nem történt, a területet az ukrán katonák blokád alá vonták" - tette hozzá.

Előzőleg Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte Facebook oldalán, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló Azov önkéntes alakulat tagjai kilőtték az egyik harckocsit. Ezt az alakulat parancsnokára hivatkozva tette közzé. A belügyminisztérium alá rendelt önkéntes alakulat egyik tagja arról írt a közösségi portálon, hogy két "orosz deszantost" foglyul ejtettek. Állítása szerint a határt törvénytelenül átlépő orosz katonák azt hitték, hogy hadgyakorlatoznak.

A nap folyamán a Donbasz és az Azov ukrán önkéntes zászlóaljak vezetői közölték, hogy páncélozott járművek és harckocsik hatoltak be orosz területről Ukrajnába Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól nem messze lévő Novoazovszk városánál. A dél-donyecki határszakasz egyébként - ahol a páncélozott járművek állítólag behatoltak - és a környező terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

A hírt később a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága, és a művelet irányításában részt vevő, közvetlenül az államfő alá tartozó befolyásos szerv, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) is megerősítette. Arról, hogy milyen és hány katonai jármű kelt át a határon, a különböző katonai források más-más adatokat hoztak nyilvánosságra. Szemen Szemencsenko, a Donbasz parancsnoka szerint mintegy 50 páncélozott jármű hatolt be Ukrajnába. Ebből 40 Mariupol felé vette az irányt, a többi észak felé, a szakadárok ellenőrzése alatti Amvroszijivka irányába.

Ihor Moszijcsuk, az Azov parancsnokhelyettese arról adott hírt a Facebook-on, hogy mintegy 30 harckocsi hatolt be ukrán területre. Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője pedig sajtótájékoztatóján tíz harckocsiról, két páncélozott szállító járműről és két Ural teherautóról számolt be, amelyeknek nagy részét szavai szerint már a határ közelében feltartóztatták, a többit pedig "nyomon követték".

Moszkva ugyanakkor határozottan cáfolta a határsértést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívszorító üzenet James Foleytól, a nemrég lefejezett újságírótól

Gondolatait egy rabtársának mondta el, hogy az szabadulása után le tudja írni, és továbbítani, mivel… Tovább olvasom