Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Kijev: Moszkva ne veszélyeztesse Ukrajna integritását!

Az ukrán parlament felszólította Oroszországot pénteken, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. A parlament egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte az országban kialakult helyzet megvitatására.
Az ukrán belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Kijev Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm Területen történteket, Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit.

Ennek előzménye, hogy pénteken - az első hírekben még meg nem nevezett - fegyveresek foglalták el előbb a szimferopoli, majd a szevasztopoli légikikötőt. A törvényhozás ezt követően felszólította Oroszországot, hogy utasítsa el az ukrajnai szeparatizmus támogatását.

Az AP amerikai hírügynökség Arszen Avakov ukrán belügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy orosz katonák akadályozták a Szevasztopolban, a közeli orosz haditengerészeti támaszpontnál lévő katonai repülőtér működését, míg egy másik repülőtéren, a terület fővárosánál, Szimferopolban, meg nem nevezett fegyveresek járőröztek.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit, hogy rendkívüli ülés keretében tekintsék át a legutóbbi fejleményeket. Turcsinov azzal vádolta az orosz erőket, hogy közreműködnek az események "eszkalációjában" a Krím félszigeten. Ezért jutott arra az elhatározásra, hogy a nemzetbiztonságért felelős vezető tisztségviselőkkel azonnal összeüljön, értékeljék a helyzetet, és megtárgyalják a további lépéseket.

Az ukrán belügyminiszter Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm területen pénteken történteket.

Arszen Avakov Facebook-oldalán kijelentette, hogy "az orosz hadiflotta egységei blokád alá vonták" a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőteret.

"A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat" - írta a miniszter, arra utalva, hogy orosz fegyveresekről van szó.

Hangsúlyozta, hogy azt, ami a szevasztopoli repülőtéren történik, fegyveres behatolásnak és megszállásnak, mindenféle nemzetközi norma és megállapodás megsértésének tekinti. "Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén" - szögezte le Avakov.

Az Unian ukrán hírügynökség ugyancsak idézte a miniszter szavait, amelyek szerint "a repülőtér nem üzemel. Fegyveres összetűzés egyelőre nem volt. Az orosz katonák ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem avatkoznak be. Hozzátette, hogy az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai erőknek. Avakov úgy vélekedett, hogy ez már nem az ukrán belügyminisztérium illetékessége, hanem az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsé.

"Egyelőre nincs közvetlen fegyveres összetűzés, a diplomatáknak kell tárgyalniuk" - írta az ukrán belügyminiszter.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta pénteken cáfolta, hogy erői belekeveredtek a Belbek repülőtér elfoglalásába vagy blokád alá vételébe. Az Interfax orosz hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a Fekete-tengeri Flotta egyetlen egységét sem vetették be Belbek térségében, és nem is vonták blokád alá.

Hangsúlyozták egyben, hogy tekintettel a bizonytalan helyzetre, terrorelhárító egységeik fokozott intézkedéseket hoztak azoknak a területeknek a védelmére, ahol a flotta egységei állomásoznak, illetve a legénység és családjaik szálláshelyénél.

Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter pénteken a Krímbe utazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen meghaltak sertésinfluenzában Szíriában

Tizenkilencen meghaltak sertésinfluenzában Szíriában, zömmel a középső Hama tartományban - közölte… Tovább olvasom