Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 8°C | 23°C Még több cikk.

Kilenc évre ítélték a kanadai magyar embercsempész banda fejét

Kilenc év szabadságvesztésre ítélték kedden Dömötör Ferencet, a kanadai Hamiltonban lebukott magyar embercsempész banda vezetőjét - jelentette kedden internetes kiadásában a Hamilton Spectator.
Embercsempészésért Kanadában még nem szabtak ki ilyen súlyos büntetést.
A bíróság figyelembe vette az előzetesben letöltött időt és a beismerő vallomást is, így a 42 esztendős Dömötörnek további négy és fél évet kell még rács mögött töltenie. Büntetésének lerövidítése esetén az elítéltet, aki korábban megkapta a letelepedett bevándorlói státuszt, haladéktalanul kitoloncolják Kanadából.

Dömötör beismerte, hogy bűnszövetkezetben és embercsempészésre irányuló összeesküvésben vett részt, mint ahogy azt is, hogy a kanadai bevándorlási hatóságok félrevezetésére kényszerítette áldozatait.

A bandavezér azonos nevű, 21 éves fiának 16 hónapot kell még börtönben töltenie. Dömötör Ferenc feleségének szabadságvesztését a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött idő alapján kedden letöltöttnek minősítette. A bíróság korábban a kiterjedt család több tagjára szabott ki szabadságvesztést, amelynek letöltését automatikusan kitoloncolás követ majd.

A vezető öccsére, Gyulára - a csoport egyetlen kanadai állampolgárságú tagjára - a törvényszék hét és fél évet szabott ki. A család 8 tagja vallotta magát bűnösnek embercsempészésben, további 5 pedig más, kapcsolódó bűncselekményekben.

A lap a Kanadában valaha volt legnagyobb embercsempészési ügynek nevezte a hamiltonit, amelynek keretében a Dömötör-banda, amelyet a kanadai sajtó "roma nagycsaládként" írt le, 19 embert csábított ki Pápa környékéről az észak-amerikai országba a jobb élet és munka ígéretével. Itt ingyen dolgoztatták és embertelen körülmények között tartották őket. A hatóságok gyanúja szerint az áldozatok többen is lehettek.

A kanadai rendőrség 2009 decemberében indított nyomozást a hamiltoni embercsempészek ügyében, OPAPA-projekt fedőnéven. A hatóságok a 2010-ben megtörtént vádemelések során "modernkori rabszolgatartásként" jellemezték az ügyet. Az áldozatait a saját stukkóvállalkozásában dolgoztató Dömötör-klán annak köszönhetően bukott le, hogy az egyik kényszermunkás beszélni tudott a család egyik üzleti partnerével, aki feljelentést tett.

A Dömötör fivérek 1998-ban érkeztek Kanadába, mindketten zsarolás miatti körözés miatt szöktek meg Magyarországról. A magyar hatóságok csak 2006 novemberében - hat évvel azután, hogy mindketten megkapták a menekültstátust - értesültek a hollétükről, de addigra az ellenük indított eljárást elévülés miatt megszüntették.

A két testvér a kanadai vízumkényszer eltörlése után előbb a családtagjaik, majd rabszolgák beutaztatásával szélesítette a bűnszervezetet.

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. április 04. 09:21
    „Ugye nem vagyunk kötelesek eltűrni őket itthon?”
  • 1. bánki 2012. április 04. 08:13
    „Kikérjük magunknak mi magyarok !

    Roma származású cigányok a helyes kifejezés !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tornádó is pusztított Texasban

Két tornádó söpört végig kedden az amerikai Texas államban Dallas környékén. Tovább olvasom