Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kim Dzsong Un nagy változást sürgetett

Az észak-koreai vezető késznek mondta magát a magas szintű tárgyalásokra Szöullal.
A két Korea közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta csütörtökön Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, és kijelentette, hogy kész a "legmagasabb szintű" tárgyalásokra Dél-Koreával - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Dél-Korea kedvezően fogadta, jelentőségteljesnek minősítette a közlést.

A kijelentés az észak-koreai vezetőnek az állami televízióban élőben sugárzott újévi üzenetében hangzott el - jelentette a Yonhap.

"Új fejezetet kell írnunk az Észak-Dél kapcsolatokban. Semmi okunk rá, hogy ne tartsunk magas szintű tárgyalásokat" - jelentette ki az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Un "nagy változást" sürgetett a Korea-közi akadozó kapcsolatokban. A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással.

Kim beszéde előtt négy nappal Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter magas szintű tárgyalások tartását javasolta Phenjannak januárban.

"Valamennyi kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésről hajlandók vagyunk tárgyalni" - mondta a miniszter.

Ju csütörtökön üdvözölte a phenjani nyilatkozatot. Mint mondta, a dél-koreai kormány megítélése szerint figyelemre méltó üzenetről van szó, mert azt mutatja, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a kétoldalú együttműködés erősítésére.

Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője is reagált a közlésre, kijelentve, hogy Washington támogatja a két Korea közti viszony javítását.

Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lettország tölti be az EU soros elnökségét

Lettországot júliusban Luxemburg váltja majd az Európai Unió élén. Tovább olvasom