Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kim Dzsong Un nagybátyját leváltották, bizalmasait kivégezték

Ha a leváltás híre megerősítést nyer, az a legjelentősebb politikai fejlemény lenne azóta, hogy Kim Dzsong Un átvette az ország vezetését.
Dél-koreai értesülés szerint leváltották hadseregbeli magas tisztségéből az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un befolyásos nagybátyját, akit hosszú ideje Kim mentoraként tartottak számon, több bizalmasát pedig kivégezték.

A szöuli parlament egyik bizottságában tartott rendkívüli meghallgatáson a dél-koreai titkosszolgálatok azt közölték, hogy Dzsang Szong Teket megfosztották az Állami Védelmi Bizottságban, az ország legmagasabb döntéshozó testületében elfoglalt elnökhelyettesi posztjától. A meghallgatásról egy dél-koreai képviselő számolt be a sajtónak.

Ha a leváltás híre megerősítést nyer, az a legjelentősebb politikai fejlemény lenne az észak-koreai hatalomban azóta, hogy Kim Dzsong Un 2011 decemberében - apja, Kim Dzsong Il halálát követően - átvette a világtól elzárt ország vezetését. A dél-koreai hírszerzés azonban már tévedett hasonló ügyekben.

A bizottsági meghallgatáson a képviselő szerint az is elhangzott, hogy Dzsang Szong Tek két bizalmasát, Ri Jong Hót és Dzsang Szú Kilt november közepén nyilvánosan kivégezték. "A kivégzésekről a hadsereg minden katonáját tájékoztatták, s azóta Dzsang Szong Tek eltűnt" - fűzte hozzá a dél-koreai képviselő.

Dzsang, aki Kim Dzsong Il húgát vette feleségül - vagyis házassági rokona a koreai vezérnek -, s évtizedeken át az észak-koreai vezetés egyik kulcsfigurájának számított. Kim Dzsong Il 2008-ban bekövetkezett agyvérzése után gyakran a rezsim második embereként emlegették, az elmúlt években pedig jelentős támogatást nyújtott unokaöccsének az ország vezetőjeként tett első lépéseiben. Fontos posztokat töltött be a Koreai Munkapártban is, és az utóbbi időben őt tartották a gazdaságpolitika egyik irányítójának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alatt Dél-Olaszország

Itália déli tartományaiban a heves esőzések és áradás miatt rendkívüli a katasztrófavédelmi… Tovább olvasom