Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kimentették mind a 33 bányászt Chilében + galéria

Chile - Helyi idő szerint szerda éjfél előtt felszínre hozták a 33-ik bányászt is, és ezzel teljes sikerrel ért véget a páratlan mentési akció a chilei San José réz- és aranybányában.
A mentés - amely a televíziós csatornák jóvoltából szinte az egész világ szeme-láttára folyt - kevesebb, mint egy napon át tartott. A 33 bányászt - köztük 32 chileit és 1 bolíviait - hosszú és alapos előkészületek után és egy rendkívül gondosan, nemzetközi segítséggel megszervezett mentési akció keretében hozták a felszínre, ahol Sebastian Pinera chilei elnök és hozzátartozóik, valamint újságírók hada várta őket.

Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor érkezett a mélyből a "földre", ahol hatalmas tapsvihar és óriási ujjongás fogadta. Előtte 32-ikként a 29 esztendős Artiel Ticonát menekítették ki, akinek a föld alatti rabság 40-ik napján született gyermeke a reményt jelentő Esperanza nevet kapta.

A bányászokat egy rövid, de annál meghatóbb üdvözlés után helikopterrel a közeli kisváros, Copiapo kórházába szállították, ahol különböző orvosi vizsgálatokon esnek át.

Kimentették az összes bányászt Chilében. Fotó: MTI (galéria)

A 33 bányász összesen 69 napot töltött 622 méteres mélységben az ország északi részén lévő Atacama-sivatagi San José réz- és aranybányában, ahol augusztus 5-én bányaomlás következett be.

A mentési akció - amely a bányászok védőszentje után a San Lorenzo nevet viselte - minden előzetes várakozást felülmúló sikerrel zajlott. A bányászokat a külön erre a célra létesített, több mint 400 kilogramm súlyú és 4 méter hosszú mentőkapszulában egyenként hozták a felszínre a 622 méteres mélységből. Miközben az első mentések körülbelül 1 órát vettek igénybe, az idő múlásával a mentőkabinok sebességét felgyorsították, ami azt jelentette, hogy a felszínre hozatal a kezdeti 60 percről előbb 40-45, majd kevesebb, mint 30 percre rövidült. Az eredetileg másfél naposra tervezett mentés ily módon pontosan 22 óra 36 percen át tartott.

Az első hírek szerint a bányászok - akik a föld alatt a több mint kéthónapos rabság idején rendkívüli fegyelemről, kitartásról, illetve egymás iránti szolidaritásról, valamint összetartásról tettek tanúbizonyságot - kielégítő egészségi állapotban és szemtanuk szerint frissen borotválva érkeztek a felszínre.

A mentési akciót - amellyel a chilei hatóságok ténylegesen történelmet írtak - szinte az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt a többi között közvetítette az iráni televízió is, míg az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését a többi között Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott annak sikeréért XVI. Benedek pápa.

Kimentették az összes bányászt Chilében. Fotó: MTI (galéria)

"Isten hozta Önöket az életben" - üdvözölte a felszínre hozott bányászokat a chilei elnök, utalva arra, hogy a több mint 2 hónapos, példátlan megpróbáltatások után most ténylegesen új szakasz kezdődik számukra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a 69 napos föld alatti fogság után a 33 bányász számára aligha lesz könnyű a mindennapi életre való "átállás".

A hepienddel végződött chilei tragédia ezzel végérvényesen bekerül a Guiness-rekordok könyvébe. A bányászat történetében ugyanis mineddig egyetlen egyszer sem fordult elő az ami most, nevezetesen, hogy ennyi bányászt ilyen mélységből és ennyi idő után sikerrel kimentettek volna.

Olvasóink írták

 • 7. abri47 2010. október 14. 21:47
  „Én egésznap euforiában voltam. Majdnem egésznap néztem a CNN- t, és nagyon hatott rám. Megható perceknek voltunk tanúi.”
 • 6. unknown 2010. október 14. 21:33
  „Nem aludtam két éjszaka, a CNN egyenes, élő spanyol nyelvű adását néztem végig. Az emberi helytállás és a mentésben a szervezettség a legmagasabb elismerést váltotta ki belőlem. Megérte fenn maradni. Csak azt sajnáltam ma kora reggel, hogy az utolsó ember felszínre kerülése után Csile Budapesti Nagykövetségére küldött gratuláló és köszönő emailemet a rendszerük nem fogadta. Ezúton fejezem ki az elismerésemet.”
 • 5. banew 2010. október 14. 17:12
  „Ez nagy megterhelés volt nekik, de szerencsére minden sikerült. Nagyon szorítottam értük. Elismerés a mentőcsapatnak!”
 • 4. csafe 2010. október 14. 11:50
  „Na ezért vagyok most álmos ;-) Valóságshowt néztem....”
 • 3. igazságkereső 2010. október 14. 10:52
  „Gratulálok a chilei szakemberek -mérnökök, orvosok, psychológusok - e nem mindennapi sikeréhez!”
 • 2. Pindurka 2010. október 14. 09:46
  „Minden tiszteletem az övéké!!!! Megható volt ahogy a kisfiú elsírta magát mikor meglátta az apukáját!”
 • 1. henriette.m 2010. október 14. 08:49
  „Ez a nap legjobb hire!!! A Jóisten megsegitette mindannyiukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angelina Jolie nem forgathat Boszniában?

A bosznia-hercegovinai kulturális tárca megvonta Angelina Jolie engedélyét arra, hogy első rendezői filmjének egy részét az ország területén forgassa. Tovább olvasom